Labai svarbi duonos dalis – raugas. Jo neturint duonytė neturės gero skonio ir nepakils. O raugą galime pasigaminti labai paprastai – naudojant kefyrą, kuris pagreitina rūgimą bei padeda tešlai iškilti. Kefyrą geriausia naudoti kuo riebesnį. Kai kas raugo negamina ir tešlos nekildina, o naudoja kepimo miltelius. Tai irgi variantas. Mes išbandėme kitą būdą ir dalinamės savo receptu.
Reikės:
Raugui:
- 1 st. „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyro,
- 1 st. viso grūdo ruginių miltų.
Tešlai:
- Viso paruošto raugo,
- 1 kg viso grūdo ruginių miltų,
- 1 st. kvietinių, ruginių arba avižinių sėlenų,
- 1 st. saulėgrąžų,
- 1 st. moliūgų sėklų,
- žiupsnelio kmynų,
- 0,5 st. linų sėmenų,
- 0,5 st. sezamo sėklų,
- žiupsnelio druskos,
- šiek tiek vandens.
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišome visus ingredientus. Vandens pilame tiek, kad tešla minkytųsi ir išlaikytų savo formą. Sėklas galime naudoti įvairias ir kiekvieną kartą kepti vis kitokią duoną. Galima kepti be sėklų – pafantazuokite ir mėgaukitės.
Kepame maždaug valandą 200 laipsnių orkaitėje.
Skanaus!
Pasidalinkite savo geriausiais receptais ir laimėkite 5 kg griliui paruoštų kepsnių!