Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminiai daržovių ir vaisių traškučiai: patarimai, iš ko ir kaip gaminti

Traškučius mėgsta daugelis, tačiau ar esate jų gaminę namuose? Naminiai traškučiai gali būti ne tik skanus, bet ir gana subalansuotas užkandis. Ir nors traškučiai dažniausiai asocijuojasi su bulvėmis, gaminti juos galite iš pačių įvairiausių daržovių ir netgi vaisių. Taigi, kas labiausiai tinka ir kaip ruošti?
Naminiai daržovių traškučiai
Naminiai daržovių traškučiai / Vida Press nuotr.

„Naminius traškučius galite pasigaminti beveik iš visų mėgstamų vaisių ar daržovių. Tam puikiai tinka ne tik bulvės ar batatai, bet ir burokėliai, cukinijos, moliūgai, morkos, ropės, patisonai, net lapinės daržovės, tokios kaip lapiniai kopūstai ar špinatai. Be to, puikaus skonio traškučius galite pasigaminti ir iš vaisių – obuolių, kriaušių, bananų, netgi kokoso riešutų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Pasak jos, skanių traškučių paslaptis – tinkami prieskoniai. Traškučius galite gardinti ne tik druska ir pipirais, bet ir smulkintomis šviežiomis žolelėmis. Jeigu mėgstate aštriau, pagardinkite juos šviežiomis aitriosiomis paprikomis ar jų milteliais, o, pavyzdžiui, gaminant vaisių traškučius, ypatingo skonio suteiks cinamonas.

Traškučius galite tiekti ir vienus, tačiau taip pat skanauti ir su padažais ar užtepėlėmis.

Traškučius galite tiekti ir vienus, tačiau taip pat skanauti ir su įvairiausiais padažais ar užtepėlėmis: gaminkite jas iš varškės, avinžirnių, įvairiausiomis žolelėmis pagardintu natūraliu jogurtu.

J.Sabaitienė dalijasi dar keliais patarimais, kurie padės pasigaminti skaniausius naminius traškučius.

Saldžiųjų bulvių traškučiai. Tai – puiki alternatyva įprastiems traškučiams. Be to, namuose jų paruošti itin paprasta. Tereikia saldžiąją bulvę supjaustyti plonais griežinėliais ir kepti orkaitėje arba gerai įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai paruduos.

Saldžiųjų bulvių traškučiai tinka prie šviežiai paruoštos daržovių salsos ar humuso.

Lapinio kopūsto (kale) ir špinatų traškučiai. Dar viena vis labiau populiarėjanti daržovių traškučių rūšis – lapinio kopūsto traškučiai. Ruošiant juos traškučius tereikia nupjauti kopūsto kotelius, suplėšyti lapus, juos apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apie 7 minutes pakepti įkaitintoje orkaitėje. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir špinatams.

Šių lapinių daržovių traškučius ypač skanu patiekti su varškės ir įvairiausių prieskoninių žolelių padažu.

Vida Press nuotr./Lapinio kopūsto traškučiai
Vida Press nuotr./Lapinio kopūsto traškučiai

Morkų traškučiai. Viskas, ko jums reikia, kad pagamintumėte nuostabaus skonio morkų traškučius, yra paprasčiausias daržovių skustukas. Morkas plonai supjaustykite skustuku, o tada trumpai pakepkite įkaitusiame aliejuje.

Morkų traškučiais galite pagardinti įvairiausias daržovių salotas arba naudoti juos kaip traškų garnyrą.

Ropių traškučiai. Dar viena daržovė iš kurios galima gaminti nepaprasto skonio traškučius, – ropė. Juos nesunkiai pasigaminsite vos per kelias minutes: plonai supjaustykite ropes ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 5–10 minučių. Pagamintus traškučius pabarstykite druska ir pipirais, o dar sodresnio skonio šiems traškučiams suteiks tarkuotas parmezano sūris.

Obuolių ir kriaušių traškučiai. Obuolius ir kriaušes, pirmiausiai, supjaustykite plonais griežinėliais. Tuomet išdėliokite juos ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 120–125 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1,5–2 val., kol jie taps traškūs. Kai traškučius ištrauksite iš orkaitės, švelniai apibarstykite cinamonu.

Taip paruošti kriaušių ir obuolių traškučiai puikiai tinka ir įvairiausiems desertams pagardinti.

Vida Press nuotr./Obuolių traškučiai
Vida Press nuotr./Obuolių traškučiai

Ananaso traškučiai. Jeigu norite egzotiškesnio skonio traškučių – jų galite pagaminti ir iš ananasų. Tiesa, tam prireiks nemažai laiko. Pirmiausia nulupkite ananasų žievę ir plonomis riekelėmis supjaustykite vaisių. Tuomet išdėliokite griežinėlius ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 120–125 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2–4 val. Nepamirškite kas pusvalandį pažiūrėti, kaip jie kepa, ir griežinėlių apversti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas