Sveikos mitybos specialistė V.Kurpienė tvirtina, kad, nors leduose ir yra cukraus, tai vienas sveikiausių desertų. „Deserto be cukraus nebūna – kiekviename yra natūralaus ar pridėtinio cukraus. Svarbus aspektas yra tas, kiek deserto mes suvalgome“, – sako V.Kurpienė.
Kulinarinių laidų vedėja B.Nicholson taip pat pritaria, kad patys ledai savaime nėra blogai, viskas priklauso nuo juose esančių priedų.
Kuo daugiau leduose sudedamųjų dalių, traškučių, saldainiukų, spalvotų glaistų, tuo daugiau juose nenatūralių produktų.
„Liesas pienas nieko blogo. Didžiausia problema yra blogi dalykai, randami leduose – įvairūs kokosų riebalai, hidrinti riebalai. Jei ledai fabrikiniai, ten yra traškių sausainių ar dar kažko, va ten yra didžiausias blogis. Kitaip tariant, kuo daugiau leduose sudedamųjų dalių, traškučių, saldainiukų, spalvotų glaistų, tuo daugiau juose nenatūralių produktų“, – tvirtina žinoma kulinarė.
Anot sveikos mitybos specialistės, natūralūs ledai išsiskiria savo galiojimu ir sudėtinių dalių kiekiu: „Kuo ledai natūralesni, tuo jie trumpiau galioja ir jų sudėtinių dalių sąrašas trumpesnis. Jei taip yra, vadinasi, jie yra sveikesni, vietoje gaminami bei parduodami.“
B.Nicholson priduria, kad nereikėtų galvoti, jog sudėties etiketėje kiekviena medžiaga, pažymėta raide E, yra būtinai blogis.
„E žymima net citrinų rūgštis, kiti visai nekenksmingi dalykai. Kalbant apie ledų sveikumą, didysis klausimas yra tai, kaip juos užšaldo. Jei sumaišysime grietinėlę su cukrumi ir įdėsime į šaldiklį, tai gausime ledo luitą. Kad taip nenutiktų, padaromas saldus sirupas ir nuolat jį sukant išplakami besusidarantys ledo kristalai. Man labiausiai nepatinka modernūs ledai, nes juose labai daug oro“, – sako B.Nicholson.
Sveikos mitybos specialistė V.Kurpienė pataria atidžiau skaityti ir produktų etiketes bei peržvelgti kaloringumo rodiklius. „Jei užrašyta braškių skonio, tai nereiškia, kad bus braškės. Jei parašyta su sultimis, gali pasirodyti, kad jų yra tik keli procentai, o visa kita – cukrus ir dažikliai. Tokių ledų ir kaina atspindi sudėtį. Geriau jau pirkti mažesnę porciją, bet tikrų, o ne kilogramą nenatūralių.
Be to, atkreipkite dėmesį į kaloringumą – kiekvieno ledo jis yra kitoks. Vienoje porcijoje gali būti 90 kalorijų (svarbu žiūrėti į porcijos dydį, o ne apskritai), o kitoje – 350 kalorijų“, – pasakoja sveikos mitybos specialistė.
Šiais laikais ledų įvairovė gali nustebinti net ir visko ragavusius – gaminami juodieji ledai su sezamo sėklomis, ledai iš avių pieno. B.Nicholson teigė, kad iš egzotiškesnių skonių jai įsiminė ledai su šonine ir grybų ledai.
Vis dėlto ledus norintiems pasigaminti namie, B.Nicholson siūlo paprastą receptą.
Reikės:
- sezoninių uogų (gali būti juodieji serbentai, avietės, šilauogės);
- grietinėlės;
- kondensuoto pieno;
- jogurto.
Uogas sutrinti, grietinėlę išplakti, sumaišyti su kondesuoto pieno skardine ir šiek tiek jogurto. Viską užšaldyti.
Skanaus!