Ingredientai:
- kvietinių ir / arba kukurūzų tortilijų (geriau mažųjų);
- šiek tiek aliejaus (labai patogu, kai jis purškiamas);
- druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. 1–2 plačias skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Dėkite po 2–3 tortilijas vieną ant kitos ir picos ratuku, aštriu peiliu ar žirklėmis supjaustykite / sukarpykite trikampiais – pvz., vertikaliai ir horizontaliai pusiau, o tada kiekvieną iš gautų dalių dar perpus.
3. Vienu sluoksniu dėliokite trikampius ant paruoštų skardų, papurkškite aliejumi (arba plonai juo patepkite), pabarstykite druska (galite naudoti ir kitus mėgstamus prieskonius, tačiau jei traškučius mirkysite į padažus, nebūtina).
4. Dėkite į orkaitę ir kepkite 10–12 min. arba kol gražiai skrustelės. Būtų geriau, jei pernelyg toli nuo orkaitės neatsitrauktumėt, o į pabaigą stebėtumėt, kad nepradėtų degti.
5. Ištraukite, atvėsinkite, dėkite į dubenį ir tiekite su tinkančiais priedais.
Patiekti galite su šiais užtepais ir mirkalais:
- Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, suberkite druską. Statykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir maišydama kaitinkite, kol skysčio paviršiuje pamatysite smulkius burbuliukus (neužvirinkite!). Stipriai maišydama supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie porą minučių. Nukelkite nuo ugnies. Maždaug po penkių minučių sukrekėjusią masę sukrėskite į marle ištiestą kiaurasamtį.
- Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite. Pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
- Baltąsias pupeles nuskalaukite ir nusausinkite. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę ir išimkite sėklytes. Svogūną padalykite į keturias dalis ir šiek tiek pasmulkinkite. Avokadą nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką ir grubiai pasmulkinkite.
- Į maisto smulkintuvą suberkite baltąsias pupeles ir supilkite žaliosios citrinos (laimo) sultis. Susmulkinkite iki vientisos masės.
Astos Černės nuotr. / Sveikuoliška gvakamolė - Į tą patį maisto smulkintuvą sudėkite aitriąją papriką (jei norite, šiek tiek pasilikite papuošti), petražoles, svogūną, druską, pipirus. Pomidorus perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes. Tvirtąją dalį supjaustykite gabaliukais ir taip pat sudėkite į smulkintuvą. Susmulkinkite iki visiškai vientisos masės.
Astos Černės nuotr. / Sveikuoliška gvakamolė - Avokadą sutrinkite šakute taip, kad liktų šiek tiek gabalėlių, tačiau masė būtų beveik vientisa. Įmaišykite į pupelių masę.
- Visus paruoštus produktus sumaišykite atskirame dubenėlyje. Geriausia gvakamolę patiekti iš karto, vos pagaminus, tačiau, jeigu reikia, galite palaikyti apie valandą šaldytuve.
- Patiekite su „Tortilla“ traškučiais. Taip pat galite patiekti ir su gabalėliais pjaustytomis įvairiomis šviežiomis daržovėmis.
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 350 ml sveikuoliškos gvakamolės.
Plačiau skaitykite: „Kitokia gvakamolė. Verta paragauti!“
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
- Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5–6 minutes, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite prieskonius su žaliųjų citrinų sultimis ir kopūsto juostelėmis.
- Gautą masę suspauskite rankomis, įdėkite avokadų, sūrio ir palaukite apie 15–20 minučių.
- Patiekdami sudėkite paruoštą masę ant tortilijų gabalėlių ir papuoškite aitriųjų paprikų dribsniais bei trupintu fetos sūriu.
Jei nenorite aštriai, vietoje aitriųjų paprikų dribsnių naudokite Santa Maria maltas paprikas!
1. Pirmiausia užminkykite lavašų tešlą: mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų ir palikite šiltoje vietoje uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad suputotų. Per tą laiką į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą persijokite miltus, įberkite druską, sumaišykite ir viduryje padarykite duobelę. Į duobelę supilkite mielių mišinį ir aliejų ir užminkykite elastingą tešlą.
2. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite jį aliejumi, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite apie 20 minučių, kad truputį pakiltų.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Jei lavašus kepsite grilyje, įkaitinkite iki 200°C, įdėkite konvektorių bei picai kepti skirtą akmenį. Palikite apie 10 minučių, kad akmuo įkaistų.
4. Lavašų tešlą padalykite į 8 dalis. Kiekvieną iškočiokite į ploną pailgą paplotėlį, maždaug 1 mm storio. Uždėkite po kelias šakeles čiobrelių ir kočiodami įspauskite čiobrelio šakeles į lavašus. Kiekvieną patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite ant kepimo skardų (arba picos akmens grilyje). Kepkite apie 10–12 minučių, arba kol lavašai gražiai pagels ir taps traškūs.
1. Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais.
2. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels, ir nuimkite nuo ugnies.
3. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno.
4. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę.
5. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį.
6. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą.
7. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių.
8. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele.
1. Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių (su vėju) arba 220 laipsnių (be vėjo).
2. Baklažaną subadyti peiliu ir apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus. Įvyniojus į foliją kepti apie valandą arba kol baklažanas taps visiškai minkštas ir iškepęs.
3. Šaukštu išskobti baklažano vidų ir gautą masę sutrinti elektriniu trintuvu kartu su tahini, alyvuogių aliejumi ir druska. Galima šaukštu įmaišyti ir graikiško jogurto – tuomet gausite švelnesnio skonio „babaganoush“.
4. Patiekti apšlaksčius alyvuogių aliejumi ir sezamų sėklomis. Puikiai tinka šviežia kalendra.
1. Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.
Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros, kaip ir tradicinis, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja.
Į vidutinio dydžio dubenį suberkite pelėsinį sūrį, supilkite grietinėlę ir šakute gerai ištrinkite. Tuomet įmaišykite smulkintą svogūną. Išimkite avokado minkštimą ir pašlakstykite citrinos sultimis, sudėkite į dubenį su sūriu ir gerai ištrinkite šakute bei išmaišykite. Paskaninkite druska, pipirais, muskatu.