Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ pranešime cituojama Vilma Juodkazienė, natūralus jogurtas vis labiau populiarėja ir tai nė nestebina – tai labai universalus, naudingas produktas.
„Natūralus ar graikiškas jogurtas pasižymi didele baltymų gausa, jame taip pat yra ir natūralių probiotikų, kurie yra itin svarbūs organizmui. Naminis jogurtas dažniausiai valgomas pusryčiams, derinamas su granola ar uogomis, tačiau jo panaudojimo kulinarijoje galimybės – kur kas platesnės. Iš natūralaus jogurto gaminami įvairiausi padažai, marinatai, šaltos sriubos. Jis – puikus desertų ingredientas, su naminiu jogurtu gali būti kepama net duona“, – vardina V.Juodkazienė ir akcentuoja, kad jogurto kiekvienas gali paprastai pasigaminti namuose.
Kaip gaminti
Sudėkite visus ingredientus į elektrinį plaktuvą (blenderį) ir suplakite.
Suskleisti
Ingredientai
Krapai:
1.00 arbat. š. (susmulkintų)
Kaip gaminti
1. Dubenyje gerai sumaišykite aliejų, actą, česnakus, druską ir pipirus.
2. Gerai rankiniu būdu suplakite jogurtą.
3. Į jogurtą supilkite aliejaus mišinį ir gerai išsukite.
4. Nulupkite ir nusėklinkite agurkus ir smulkiai supjaustykite.
5. Agurkus ir krapus sudėkite į jogurto aliejaus mišinį ir išmaišykite.
6. Prieš patiekdami porą valandų atšaldykite šaldytuve.
7. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus.
p.s. Bulgarijoje teko ragauti tzatziki su grūstais graikiniais riešutais. Verta pabandyti.
Suskleisti
Naminis natūralus jogurtas
Ingredientai:
- 1 l pieno (kuo riebesnio ir natūralesnio);
- 6 valg. šaukšt. natūralaus jogurto.
Gaminimas:
1. Pieną pašildykite iki 45 °C. Nugriebkite susidariusią plutelę ir į šiltą pieną įmaišykite jogurtą. Supilkite visą masę į stiklainį, šiltai apvyniokite ir palikite šiltoje namų vietoje fermentuotis per naktį.
Kitą dieną perkoškite susifermentavusį jogurtą per marlę. Nubėgusios skystosios dalies neišpilkite – tai pasukos, kurias taip pat galite naudoti. Likusi tirštoji dalis – graikiškas jogurtas.
Vida Press nuotr./Jogurtas
Puikiai tinka marinatams
Natūralus jogurtas – puikiai tinka ir prie grilio patiekalų, kuriais atšilus orui mėgaujamės vis dažniau. Jogurtas sumaišytas su įvairiausiais prieskoniais: mėtomis, krapais, petražolėmis, bazilikais, pagardintas druska ir pipirais, Artimųjų Rytų šalyse dažnai patiekiamas prie mėsos, kartais netgi prie žuvies.
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bazilikai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Mairūnas:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Kaip gaminti
Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.
Suskleisti
Be to, lygiai taip pat paruoštas jogurtas gali tapti ne tik puikiu padažu, bet ir marinatu. Jis ypač tinka vištienai. Tokiame marinate šią mėsą galima marinuoti nuo 20 min iki 2 val. Kuo ilgiau mėsą laikysite marinate – tuo daugiau skonio į ją įsigers ir tuo minkštesnė ji taps.
Ingredientai
Vištiena:
2.00 kg (kokybiškos vištienos ketvirčių, padalintų pusiau)
Šafranas:
0.50 arbat. š. (arba 1 šaukštelis ciberžolės; jei naudojate šafraną, prieš dėdami į marinatą, užpilkite šaukštu karšto vandens ir palaikykite 5 minutes)
Imbieras:
1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai tarkuoto)
Svogūnai:
2.00 vnt. (smulkiai sukapoti ir patraiškyti, kad „paleistų“ sultis)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.
2. Prieš kepant, vištieną išimkite iš marinato, nuvalykite nuo jos svogūnų gabaliukus ir nusausinkite.
3. Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra. Tinkamai iškepusioje vištienoje jausis ir dūmų skonis.
Suskleisti
Ingredientai
Malta mėsa:
1.00 kg (avienos arba jautienos (mėsą galima maišyti perpus); kebabams)
Svogūnai:
2.00 vnt. (smulkiai tarkuoti; kebabams)
Raudonėliai:
2.00 arbat. š. (smulkiai kapoto šviežo; kebabams)
Kuminai:
1.00 arbat. š. (malto; kebabams)
Druska:
1.30 arbat. š. (1 kebabams ir 0,3 padažui)
Jogurtas:
600.00 ml (natūralaus; padažui)
Pomidorai:
5.00 vnt. (gerai prinokę; padažui)
Mėtos:
1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų; padažui)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia pagaminkite padažą: dubenyje sumaišykite jogurtą, smulkiai supjaustytus pomidorus, mėtas, kajeno pipirus ir druską, išmaišykite, uždenkite dubenį ir laikykite šaldytuve iki tol, kol reikės patiekti.
2. Маltą mėsą susmulkinkite elektriniu smulkintuvu, kad ji primintų kuo vientisesnę masę, sudėkite į didelį dubenį. Dėkite į mėsą tarkuotus svogūnus, kedrinių pinijų riešutus, žoleles, prieskonius ir druską, viską labai gerai išmaišykite.
3. Padalykite mėsą į 8 dalis ir, formuodami pailgas „dešreles“, aplipinkite ja aliejumi pateptus iešmus.
4. Iešmus su kebabais dėkite ant gerai įkaitinto grilio ir ant stiprios ugnies vartydami kepkite 10–12 min. – kol mėsa bus visiškai iškepusi, gražiai paskrudusi.
5. Prieš patiekiant nuimkite kebabus nuo iešmų, patiekite juos su pasiruoštu jogurtiniu padažu, gaiviomis salotomis, pakepinta pita ar panašaus tipo duonele.
Suskleisti