„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Naminis majonezas: per 10 minučių iš vos kelių ingredientų

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, tačiau daugeliui – ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį pagardą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Dar daugiau, jis gali būti klasikinis, o gali būti ir veganiškas, gaminamas iš avokadų ar kitų augalinų gėrybių
Naminis majonezas
Naminis majonezas / 123RF.com nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, majonezą sudaro vos keli ingredientai, todėl jam pagaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys rinkti sudėtines dalis, jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų, galite reguliuoti ir jo skonį.

Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas.

„Majonezas – tikriausiai vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų padažų, susidedantis iš kokybiško aliejaus, acto ar citrinos sulčių, kiaušinių bei prieskonių, jį namuose lengvai pasigaminti gali kiekvienas. Naminiam majonezui svarbu naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes į šį padažą trynys dedamas termiškai neapdorotas. Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas. Na, o jeigu ieškote lengvesnio nei tradicinis majonezas varianto – jį galite gaminti ne tik iš kiaušinių, bet ir avokadų. Šis variantas puikiai tiks ir tiems, kurie propaguoja veganinę mitybą“, – teigia V.Juodkazienė.

Naminis avokadų majonezas
Receptas: Naminis avokadų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.1 / 35
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (nedideli prinokę)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.

Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros, kaip ir tradicinis, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja.

Suskleisti

Ieškant daugiau majonezo pakaitalų, galima naudoti ir avinžirnius, saulėgrąžas ar riešutus. Be to, derindami priedus, galėsite pasirinkti ne tik skonį, bet ir spalvą. Česnako skiltelė, mėgstamos žolelės ar citrinos sultys suteiks ryškesnį skonį, o aitrioji paprika – intensyvesnę spalvą.

Veganiškas majonezas
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. 

Suskleisti
Veganiškas majonezas
Receptas: Linų sėmenų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.5 / 27
Receptas
Ingredientai
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (arba citrinos sulčių)
Garstyčios: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 0.50 puodelis (virinto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 puodelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

Linų sėmenis sumalkite ir užpilkite karštu vandeniu. Visus ingredientus, išskyrus aliejų bei druską, sudėkite į indelį ir sumalkite, kol gausite tirštą, vientisą masę. Tuomet po truputį pilkite aliejų ir maišykite, o pabaigoje įberkite šiek tiek druskos. Šį majonezą galite pagardinti krapais.

Suskleisti
Veganiškas majonezas
Receptas: Veganiškas anakardžių riešutų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (nulupta ir supjaustyta, be sėklų)
Druska: 0.25 arbat. š.
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Garstyčios: 0.50 valg. š.
Vanduo: 0.50 puodelis
Kaip gaminti

Riešutus užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie valandą. Tuomet nupilkite vandenį, sudėkite riešutus ir visus kitus ingredientus į elektrinį smulkintuvą ir malkite tol, kol pasieksite kreminę majonezo konsistenciją. Tai – labai greitai paruošiamas ir puikaus skonio veganiškas majonezas.

Suskleisti

Mėgstamas visame pasaulyje

Sodrus majonezo skonis ir maloni tekstūra yra plataus šio pagardo vartojimo priežastis. Jis vartojamas tepant sumuštinius ar gaminant mėsainius, gardinant mišraines ir salotas ar kitus užkandžius. Neįsivaizduojame daugybės patiekalų be majonezo, tačiau per Velykas jis tampa kone nepamainomas. Majonezas derinamas su virtais kiaušiniais, mėsos patiekalais, jo dedama į mišraines.

Vida Press nuotr./Bulvytės su naminiu majonezu
Vida Press nuotr./Bulvytės su naminiu majonezu

Majonezas plačiai paplitęs ne tik Europoje ar Amerikoje, bet ir Rytų šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje majonezas yra gaminamas naudojant ryžių actą. Tačiau bene daugiausiai majonezo sunaudojama Rusijoje. Šioje šalyje per metus vienam žmogui vidutiniškai tenka net 2,5 kg majonezo. Nuo jos mažai teatsilieka kitos Rytų Europos valstybės: Lietuva, Ukraina, Baltarusija, Lenkija. Majonezas taip pat labai mėgstamas ir Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Olandijoje ir netgi Čilėje.

Kaip gaminti namuose?

V.Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtruksite vos 10 minučių. Mat majonezas yra aliejaus ir kiaušinio trynio emulsija, pagardinta trupučiu acto ar citrinos. Gamindami majonezą, kai kurie žmonės dar mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis, mėgstamomis žolelėmis. Anot V.Juodkazienės, naminiam majonezui geriausia būtų rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau jis turi savitą skonį, kuris kai kam gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.

Maisto ekspertė siūlo ir naminio majonezo receptą, kuris pravers ne tik per artėjančias Velykas, bet ir ateityje.

Klasikinis naminis majonezas

Ingredientai:

  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 150 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. acto.

Gaminimas:

Pirmiausiai į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pildami aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą į masę įmaišykite acto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs