Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, majonezą sudaro vos keli ingredientai, todėl jam pagaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys rinkti sudėtines dalis, jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų, galite reguliuoti ir jo skonį.
Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas.
„Majonezas – tikriausiai vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų padažų, susidedantis iš kokybiško aliejaus, acto ar citrinos sulčių, kiaušinių bei prieskonių, jį namuose lengvai pasigaminti gali kiekvienas. Naminiam majonezui svarbu naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes į šį padažą trynys dedamas termiškai neapdorotas. Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas. Na, o jeigu ieškote lengvesnio nei tradicinis majonezas varianto – jį galite gaminti ne tik iš kiaušinių, bet ir avokadų. Šis variantas puikiai tiks ir tiems, kurie propaguoja veganinę mitybą“, – teigia V.Juodkazienė.
Ieškant daugiau majonezo pakaitalų, galima naudoti ir avinžirnius, saulėgrąžas ar riešutus. Be to, derindami priedus, galėsite pasirinkti ne tik skonį, bet ir spalvą. Česnako skiltelė, mėgstamos žolelės ar citrinos sultys suteiks ryškesnį skonį, o aitrioji paprika – intensyvesnę spalvą.
Mėgstamas visame pasaulyje
Sodrus majonezo skonis ir maloni tekstūra yra plataus šio pagardo vartojimo priežastis. Jis vartojamas tepant sumuštinius ar gaminant mėsainius, gardinant mišraines ir salotas ar kitus užkandžius. Neįsivaizduojame daugybės patiekalų be majonezo, tačiau per Velykas jis tampa kone nepamainomas. Majonezas derinamas su virtais kiaušiniais, mėsos patiekalais, jo dedama į mišraines.
Majonezas plačiai paplitęs ne tik Europoje ar Amerikoje, bet ir Rytų šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje majonezas yra gaminamas naudojant ryžių actą. Tačiau bene daugiausiai majonezo sunaudojama Rusijoje. Šioje šalyje per metus vienam žmogui vidutiniškai tenka net 2,5 kg majonezo. Nuo jos mažai teatsilieka kitos Rytų Europos valstybės: Lietuva, Ukraina, Baltarusija, Lenkija. Majonezas taip pat labai mėgstamas ir Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Olandijoje ir netgi Čilėje.
Kaip gaminti namuose?
V.Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtruksite vos 10 minučių. Mat majonezas yra aliejaus ir kiaušinio trynio emulsija, pagardinta trupučiu acto ar citrinos. Gamindami majonezą, kai kurie žmonės dar mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis, mėgstamomis žolelėmis. Anot V.Juodkazienės, naminiam majonezui geriausia būtų rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau jis turi savitą skonį, kuris kai kam gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.
Maisto ekspertė siūlo ir naminio majonezo receptą, kuris pravers ne tik per artėjančias Velykas, bet ir ateityje.
Klasikinis naminis majonezas
Ingredientai:
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
- 150 ml saulėgrąžų aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. acto.
Gaminimas:
Pirmiausiai į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pildami aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą į masę įmaišykite acto.