Kaip ragauti šokoladą?
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles. Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.
„Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Pirmiausia, atsilaužus gabalėlį šokolado, verta atkreipti dėmesį į jo blizgesį ir vientisą paviršių, o paskui jį pauostyti. Aromate galima pajusti kakavos, riešutų, uogų ar prieskonių natas, kurios suteikia šokoladui jo unikalų charakterį. Tuomet šokolado gabalėlį galima dėti į burną, lėtai leisti jam ištirpti ant liežuvio, pajusti jo tekstūrą ir atskiras skonio natas, kurios atsiskleidžia, kai šokoladas pradeda šilti ir tirpti. Pirmaisiais kąsniais gali būti juntamas kartumas ar rūgštumas, o vėliau atsiskleidžia saldumo ir kreminio poskonio sluoksniai“, – pasakoja E.Krasauskienė.
Geriausiai išsilaiko sausoje vietoje
Ekspertė pataria šokoladą laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiančioje vietoje, kad jis išlaikytų savo skonį ir tekstūrą. Taip pat atidarius pakuotę, šokoladą geriausia laikyti sandariame inde – tai apsaugo nuo šviesos, pašalinių kvapų ir kenkėjų, kurie gali atsirasti buityje.
„Taip pat svarbu vengti šokoladą laikyti šaldytuve, nes drėgnose sąlygose cukrus ima kristalizuotis, o ant paviršiaus gali atsirasti matomos baltos dėmelės. Tokios dėmelės gali atsirasti ir dėl staigių temperatūros pokyčių, kai dėl šilumos išsiskiria kakavos sviestas. Nors tokie paviršiaus pokyčiai gali atrodyti nepatraukliai, jie neturi įtakos nei šokolado skoniui, nei kokybei, ir produktas lieka tinkamas vartoti“, – pažymi E.Krasauskienė.
Ji priduria, jog šokolado tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas ant produkto pakuotės: pavyzdžiui, juodasis šokoladas gali galioti nuo 12 iki 24 mėnesių, todėl jis puikiai tinka kaupti atsargai.
„Vis dėlto, kitų šokolado rūšių, ypač tų, kurių sudėtyje yra augalinių priedų ar kitų papildomų ingredientų, galiojimo terminas paprastai yra trumpesnis. Dėl šios priežasties rekomenduojama prieš vartojant patikrinti tinkamumo datą“, – atkreipia dėmesį ekspertė.
Jei namuose turite šokolado arba jau planuojate, kad po darbo keliausite jo pirkti, siūlome namuose pasigaminti šį tą ypatingo.
Išmėginkite į „Michelin“ gidą šiemet įtraukto restorano „Pacai“ šefės Godos Juknaitės receptą – pavyks nuostabios tekstūros, šlapias, su traškia plutele ir tirpstantis burnoje šokolado pyragas.
Bemiltis šokoladinis pyragas
Pyragui reikės:
- 250 g juodojo šokolado;
- 115 g sviesto „Rimi Smart“;
- 5 vnt. didelių kiaušinių „Rimi Smart“;
- 100 g cukraus „Rimi Smart“;
- 2 v. š. kakavos „Rimi Smart“.
- Druskos.
Gaminimo eiga:
- Užsikaičiame orkaitę 160 °C.
- Garų vonelės pagalba, dubenyje išsitirpiname sviestą kartu su laužytu šokoladu.
- Šokolado masei leistant atvėsti, atskirame dubenyje išplakame atskirtus kiaušinio baltymus kartu su cukrumi. Plakame iki morengo tekstūros, kad apvertus dubenį šie nė nesujudėtų.
- Į šokolado bazę įmaišome visus kiaušinio trynius. Įmaišome kakavą su žiupsniu druskos.
- Išplaktus baltymus atsargiai ir švelniai įmaišome į šokolado bazę.
- Supilame į skardą išdegtą sviestiniu popieriumi.
- Kepame 45 minutes. Atvėsus barstome kakavos pudra. Galima skaninti braškėmis, ledais ar plakta grietinėle.