Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Naujas šviežių kopūstų amplua: 10 receptų, kuriuose jie nustebins

Kopūstai – klasikų klasika, visų valgyta, tik vienų itin mėgstama, kitiems net kiek pabodusi daržovė. Sriubos, mišrainės ir, žinoma, balandėliai – šie patiekalai daugeliui pažįstami nuo pat vaikystės. Tačiau šį kartą nuo klasikos siūlome kiek nutolti ir susipažinti su naujais būdais, kaip ruošti šią itin universalią daržovę.
Orkaitėje kepti kopūstai
Orkaitėje kepti kopūstai / Vida Press nuotr.
Šviežių kopūstų salotos su džiovintais baravykais
Receptas: Šviežių kopūstų salotos su džiovintais baravykais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5 vnt.)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grybai: 100.00 g (virti džiovinti baravykai arba kitokie grybai)
Aliejus: 100.00 ml
Actas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite smulkiais šiaudeliais.

2. Svogūnus ir grybus supjaustykite šiaudeliais ir pakepkite su puse nurodyto kiekio aliejaus. Kai svogūnai ir grybai atvės, juos sumaišykite su kopūstais.

3. Likusį aliejų sumaišykite su actu, paskaninkite druska ir  cukrumi ir užpilkite salotas. Sumaišykite. Patiekdami papuoškite žalumynais.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Pjaustomas kopūstas
Receptas: Indiškos kopūstų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 53
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 500.00 g
Pomidorai: 3.00 vnt.
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (šviežios)
Saulėgrąžų aliejus: 4.00 valg. š.
Žemės riešutai: 90.00 g (pakepintų)
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Ferula: 0.25 arbat. š. (indiškas prieskonis su švelniu svogūno aromatu, pakeičiantis svogūną; jei neturite, nenaudokite)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite plonyčiais ilgais šiaudeliais, pasūdykite ir sugrūskite rankomis, kad druska jį suminkštintų.

2. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Žemės riešutus berkite į tvirtą plastiko maišelį ir padaužykite kočėlu, kol virs rupiais trupiniais.

3. Sudėkite į kopūstus pomidorus, riešutus, kapotą kalendrą, suberkite cukrų, žemės riešutus ir kokoso drožles. Užpilkite citrinos sultimis.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, jei naudojate – ferulą, kuminą ir ciberžolę. Prieskonius 10–12 s maišydami pakaitinkite aliejuje, o tada supilkite į kopūstus. Gerai išmaišykite.

Suskleisti
Kopūstų salotos
Receptas: Gaivios kopūstų salotos su žemės riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 0.50 vnt. (nedidelio, pašalintais viršutiniais lapais, išpjautu kotu ir supjautyto juostelėmis)
Raudongūžis kopūstas: 0.50 vnt. (nedidelio, pašalintais viršutiniais lapais, išpjautu kotu ir supjautyto juostelėmis)
Druska: 1.00 valg. š.
Špinatai: 1.00 sauja (didelė, be kotelių, supjausytų juostelėmis)
Žalioji citrina: 2.00 vnt. (išspaustos sultys)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono ar kitų mėgstamų)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (geriausiai tinka žemės riešutų, jei jo neturite, keiskite kitu mėgstamu šalto spaudimo, tačiau švelnesnio skonio)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Žemės riešutai: 100.00 g (nesūdytų, pakepintų, stambiai sukapotų)
Kaip gaminti

1. Dideliama dubenyje gerai išmaišykite abiejų rūšių kopūsto juosteles su druska, tada perkelkite į didelį sietą ar koštuvą ir leiskite taip pabūti porą valandų – per tą laiką kopūstai suminkštės. Nesijaudinkite, vėliau kopūstai tikrai nebus per sūrūs.

2. Berkite suminkštėjusius kopūstus atgal į dubenį, sudėkite špinatus.

3. Kitame mažesniame dubenyje sumaišykite žaliųjų citrinų (laimo) sultis, garstyčias, kuminą. Į šį mišinį plona srovele pilkite aliejų ir nuolatos maišykite, turite gauti emulsiją primenantį padažą.

4. Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite, berkite žemės riešutus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį (o gal norėsis ir daugiau druskos – ragaukite). Salotas galima valgyti iškart, o šaldytuve pabuvę jų likučiai bus skanūs ir kitą dieną.

Suskleisti
Kopūstų kepsneliai
Receptas: Lengvučiai kopūstų kotletukai su krapais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 72
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 650.00 g (sutarkuoto burokine tarka arba labai smulkiai supjaustyto peiliu)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, labai smulkiai supjaustytas)
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių, smulkiai sukapotų; patiekimui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (arba natūralaus jogurto; patiekimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustytos ketvirčiais; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode užvirkite nemažai vandens, pasūdykite ir suberkite smulkintus kopūstus. Leiskite jiems pavirti 2-3 minutes, kol kiek suminkštės, tuomet nusunkite ir leiskite atvėsti ir apdžiūti.

2. Nuspausdami likusį vandenį (jei jo dar liko) perdėkite kopūstus į nemažą dubenį, berkite ten svogūną, druską, pipirus, džiūvėsėlius, miltus, muškite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite. Turite gauti tirštą, lipnią masę. Jei ji dar gana vandeninga, galite papildomai įberti miltų ar džiūvėsėlių.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite neutralaus skonio aliejų ir šaukštu formuokite nedidelius kotletukus, šiek tiek juos paplokite, kad nebūtų labai stori. Kepkite po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai parus. Stebėkite kaitrą ir, prireikus, ją sumažinkite, jei kotletukai skrunda pernelyg greitai.

4. Iškepusius dėkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Valgykite dar karštus, gausiai apibarstę krapais, išspaudę truputį citrinos ar/ir su grietine/šaukštu jogurto, kad būtų gaiviau.

Suskleisti
Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“
Receptas: Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 600.00 g
Kopūstai: 600.00 g
Šoninė: 100.00 g
Pienas: 100.00 ml (arba grietinėlės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Laiškiniai svogūnai: 1.00 sauja (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.

2. Nuskustas bulves išvirkite, nusunkite, įpilkitę pieną arba grietinėlę, įdėkite sviestą ir sutrinkite, bet ne pernelyg smulkiai, košėje gali likti ir mažų gabalėlių.

3. Sudėkite bulvių košę į keptuvę su kopūstais, pasūdykite, įdėkite pipirų ir sumaišykite.

4. Dėkite kolkanoną į didelę lėkštę, apibarstykite bekono gabalėliais bei smulkintais svogūno laiškais.

5. Valgykite karštą.

Suskleisti
Lietiniai su šviežiais kopūstais
Receptas: Lietiniai su šviežiais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 116
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (lietinių tešlai)
Pienas: 1.00 st. (lietinių tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (gazuoto mineralinio - lietinių tešlai)
Miltai: 200.00 g (lietinių tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (lietinių tešlai ir įdarui)
Kopūstai: 700.00 g (baltagūžių - įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Varškės sūris: 200.00 g (įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys, pagal skonį - įdarui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto, pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Į plakimo indą įmuškite kiaušinius. Supilkite pieną, mineralinį vandenį, įberkite druskos, išplakite.
  2. Toliau plakdami po šaukštą suberkite miltus. Iš tešlos iškepkite lietinius.
  3. Kopūstus supjaustykite, morkas sutarkuokite. Į puodą įdėkite šaukštą sviesto, suberkite smulkintus svogūnus. Kepinkite, kol pagels.
  4. Sudėkite smulkintas daržoves, įpilkite kelis šaukštus verdančio vandens, įberkite druskos, įpilkite citrinų sulčių. Troškinkite, kol suminkštės.
  5. Varškės sūrį sumalkite, sumaišykite su nuvarvintomis daržovėmis.
  6. Gautos masės užkrėskite ant lietinių, susukite volelius.
  7. Sudėkite į kepimo indą, pabarstykite parmezanu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitę, kol sūris išsilydys.

 

Suskleisti
Pyragėliai su  lašinukais  ir kopūstais
Receptas: Pyragėliai su lašinukais ir kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.8 / 47
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (300 g - kvietinių ir 200 g - rupių kvietinių)
Pienas: 250.00 ml
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Sviestas: 70.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kopūstai: 500.00 g (pusė nedidelio - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Lašiniai: šalto rūkymo - įdarui 100.00 g
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite į dubenį, jų viduryje padarykite duobutę, į ją sutrupinkite mieles ir supilkite pašildytą pieną. Maišykite mediniu šaukštu, kol tešla bus grietinės tirštumo. Uždenkite ir kildykite šiltai 20 minučių.

2. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, įmuškite kiaušinį, trynį, suberkite druską, cukrų ir išsukite.

3. Gautą masę sukrėskite ant pakilusios tešlos, gerai išmaišykite šaukštu, suvoliokite į rutulį ir leiskite dar pakilti apie pusvalandį.

4. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, lašinukus supjaustykite kubeliais, nuvalytą kopūstą – šiaudeliais.

5. Keptuvėje pakepinkite lašinukus, suberkite svogūnus, paskui kopūsto šiaudelius, pabarstykite kmynais, maltais pipirais, pasūdykite ir kepkite, kol kopūstai suminkštės.

6. Iš tešlos iškočiokite maždaug 0,5 cm storio lakštą, jį supjaustykite delno dydžio kvadratais.

7. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą įdaro, perlenkite ir sulipdykite kraštus.

8. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą ir riebalais pateptą skardą ir palikite apie 20 minučių.

9. Pakilusius aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 15–20 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Ryžių apkepas su kopūstais
Receptas: Ryžių apkepas su kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Sūris: 150.00 g (fermentinis)
Saulėgrąžos: 100.00 g
Kopūstai: 1.00 vnt. (garbanotasis)
Ryžiai: 2.00 st.
Morkos: 5.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Kopūsto lapus nupjaukite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Daržoves sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 10 minučių.

2.Morkas sukrėskite į elektrinio trintuvo indą, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sutrinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu.

3.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje. Sūrį stambiai sutarkuokite. Molinį kepimo indą ištepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais. Ant jų paskirstykite sluoksnį ryžių, tada – morkų masės. Uždėkite dar vieną tokį patį sluoksnį. Paviršių pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir saulėgrąžomis.

4.Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Suktinukai su kopūstais
Receptas: Suktinukai su kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusė baltagūžio)
Špinatai: 30.00 g (švieži)
Krevetės: 1.00 vnt. (indelis lukštentų krevečių sūryme)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Krapai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Natūralus tepamas varškės sūrelis 1.00 vnt.
Migdolai: 2.00 valg. š. (drožlės)
Kaip gaminti

1. Kopūstą stambiai supjaustykite, šiek tiek pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų, ir sumaišykite su nuplautais ir susmulkintais špinatų lapeliais, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir suberkite nuvarvintas krevetes.

2. Iš aliejaus, citrinų ir apelsinų sulčių paruoškite padažą, užpilkite ant kopūstų ir krevečių, gerai išmaišykite ir truputį palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.

3. Lavašą aptepkite tepamuoju varškės sūreliu, užberkite kapotų žalumynų ir skrudintų migdolų, tolygiai paskleiskite kopūstų masę, lavašą standžiai susukite.

4. Paruoštą lavašą suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

5. Tiekite supjausčiusi norimo dydžio gabalėliais.

Suskleisti
Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
Receptas: Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 130.00 g (arba kepinių margarino)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Spanguolės: 1.00 st.
Grietinė: 150.00 g
Kaip gaminti
  1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  2. Jos rutulį suvyniokite į foliją. Valandai laiko dėti į šaldytuvą.
  3. Iš tešlos iškočiokite skritulį aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar 30 min. dėkite į šaldytuvą.
  4. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje.
  5. Pagardinkite druska, cukrumi, krapais uždenkite ir troškinkite tol, kol suminkštės.
  6. Atšalusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus.Tolygiai paskirstyti įdarą apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.
  7. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus.
  8. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa L.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos