Naujos maisto tendencijos: ką įdomaus ir netikėto ragausime 2018-aisiais?

Visai gali būti, kad per šiuos, jau besibaigiančius, metus paragavote bent vieną produktą, kuris jums tapo naujiena. Gal tai net buvo vadinamasis madingas maistas – „matcha latte“, juodieji ledai ar kas nors dar labiau netikėto. JAV prekybos tinklas „Whole Foods“, besiorientuojantis į ekologišką, sveikesnę produkciją, ėmėsi prognozuoti, kokie produktai atkeliaus į mūsų lėkštes kitais metais. Taigi, ką valgysime ir gurkšnosime?
2018-ųjų maisto tendencijos
2018-ųjų maisto tendencijos / Vida Press nuotr.

1. Maistas su augalų žiedais

Vieną kitą žiedelį salotose ar ant deserto matydavome ir anksčiau, tačiau labiau kaip dekoro elementą, kurį dažnas atsargiai nustumdavo šakute. Prognozuojama, kad kitais metais ir restoranuose, ir namų virtuvėse augalų žiedai vis dažniau taps svarbia sudėtine (ir valgoma!) patiekalų dalimi. Prognozuojamos tokios naujienos, kaip levandų latte, arbatos su kinrože (erškėtuogę primenantys žiedai, jau dabar populiarūs vaisinių arbatų mišiniuose), aktyvesnis rožių ar šeivamedžių žiedų pritaikymas.

Vida Press nuotr./Patiekalas su gėlių žiedais
Vida Press nuotr./Patiekalas su gėlių žiedais

2. Super milteliai

Apie supermaistą girdėjo daugelis, dalis žmonių atskirus produktus jau įtraukė į savo racioną, prognozuojama, jog ši tendencija tik augs. Nieko stebėtino – gyvenant įtemptu ritmu, norisi sveiku būdu greitai gaunamos energijos, o ir papildomų skonių kasdieniame maiste. Taigi, įsidėmėkite tokius produktus, kaip žaliosios arbatos milteliai matcha, peruvinės pipirnės (maca) milteliai, ciberžolė, spirulina, lapinio kopūsto (kale) ir įvairių kitų augalų milteliai.

Vida Press nuotr./Supermilteliai
Vida Press nuotr./Supermilteliai

3. Sveikatinančių savybių turintys grybai naujais pavidalais

Dar viena mada, kurią į priekį stumia sveikata ir savijauta susirūpinę pirkėjai, tiesa, ji Lietuvoje mažiau girdėta. Ne tik maistui, bet ir ruošiant gėrimus – kavą, arbatą, glotnučius – vis aktyviau bus naudojami tokie grybai, kaip reishi ir chaga.

Vida Press nuotr./Reishi grybas
Vida Press nuotr./Reishi grybas
Vida Press nuotr./Grybų milteliai ir gėrimas
Vida Press nuotr./Grybų milteliai ir gėrimas

4. Vis didesnis susidomėjimas Artimųjų Rytų virtuve

Su humusu, falafeliais, pita Vakarų pasaulis jau susipažino ir šie patiekalai visiems patiko! Tad nieko keista, jog smalsumas auga – neabejojama, jog bus atrasta ir pamėgta dar daugiau ir specifiškesnių regioninių Artimųjų Rytų patiekalų. Prisijaukinsime ir tokius prieskonius bei pagardus, kaip tahini, harisa, za’ataras, įvairesni džiovinti vaisiai.

Vida Press nuotr./Harisa
Vida Press nuotr./Harisa

5. Daugiau skaidrumo informuojant apie sudėtį, kilmę ir pan.

„Whole Foods“ prognozuoja, jog augant pirkėjų reiklumui ir jiems keliant vis daugiau klausimų, gamintojai neturės kito pasirinkimo, kaip tik dar atviriau, išsamiau kalbėti apie produktų kilmę, sudėtį, kuo daugiau informacijos pateikti ant pakuotės.

Vida Press nuotr./Mėsos pakuotė
Vida Press nuotr./Mėsos pakuotė

6. Inovacijos ir nauji augaliniai produktai

Besidomintieji augaline mityba jau dabar nemano, jog toks maistas blankus ir nuobodus, tačiau, žadama, jog inovatyvūs gamybos būdai leis sukurti ir rinkai pasiūlyti naujų produktų, kurių pagrindu taps augalai ir baltymai. Taigi, galime tikėtis naujų augalinio pieno, jogurtų variacijų, dar daugiau alternatyvų gyvūninės kilmės maistui.

Nidos Degutienės nuotr./Avižų pienas
Nidos Degutienės nuotr./Avižų pienas

7. Daugiau spragintų, pūstų užkandžių

Vienas kitas panašaus tipo produktas mums jau pažįstamas – pūsti ryžiai, spraginti kukurūzai, sveikuolių nežavintys riebaluose kepami ir akimirksniu išsipučiantys traškučiai. Prognozuojama, jog šio stiliaus maisto bus vis daugiau – gamintojai žais su makaronais, įvairiomis daržovėmis, jūržolėmis, pasiūlys jų skirtingais pavidalais, įvairiai paskanintus.

Vida Press nuotr./Pūstų grūdų užkandis
Vida Press nuotr./Pūstų grūdų užkandis

8. Nauji tacos pavidalai

Populiarus užkandis tacos kitais metais gali patirti nemažai transformacijų. Žinoma, klasikinis pavidalas ir sudėtis išliks, tačiau, bus daugiau bandymų tacos patiekti kaip desertą, bus gaminamos vis įvairesnės sudėties tortilijos, pagaliau vis dažniau kukurūzų paplotėlyje atsidurs žalumynai, jūržolės, salotos, tad šis užkandis taps lengvesnis ir sveikesnis.

Vida Press nuotr./Veganiškas tacos
Vida Press nuotr./Veganiškas tacos

9. Suvartosime nuo viršūnėlių iki šaknelių

2017-aisiais vis aktyviau kalbėta apie maisto švaistymą – ir ne tik mažuose rateliuose, tačiau ir didžiuliuose renginiuose. Apie tai garsiai kalba ir daugybė progresyvių virtuvės šefų. „Whole Foods“ prognozuoja, kad jau 2018-aisiais kalbos vis dažniau virs darbai – sunaudoti žaliavą nuo viršūnėlių iki šaknelių, taigi, paliekant kuo mažiau ar visai nepaliekant atliekų, taps vis labiau suprantamu dalyku. Pavyzdžiui, augalų dalys, kurias iki šiol išmesdavome, bus raugiamos, malamos, trinamos, išrandami nauji būdai, kaip jas paruošti.

Vida Press nuotr./Lupamas brokolio stiebas
Vida Press nuotr./Lupamas brokolio stiebas

10. Daugiau ir įdomesnių putojančių gėrimų

Putojanti kava, arbata, kiti gėrimai – tai dar viena prognozuojama tendencija. Pagaliau, manoma, kad nebus apsiribota tik gėrimais – gamintojai išbandys ir pasiūlys ir kitų produktų, kur putojimas, burbuliukai taps įdomia ir patrauklia gaminio savybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas atskleidė: „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai