Naujovių mėgėjams – 3 skoniu nustebinsiantys silkės receptai

Kūčių stalas be silkės – ne Kūčių stalas. Silkė per šią šventę patiekiama su pačiais įvairiausiais pagardais: šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, grybais. Tačiau jeigu tradiciniai skoniai bėgant metams kiek pabodo – laikas paeksperimentuoti: silkę praturtinti pačiais įvairiausiais ingredientais: avokadais, džiovintomis ar šviežiomis uogomis.
Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais
Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais / Miskozverys.lt nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau įvairiausios uogos ar vaisiai puikiai dera ir prie tradicinės silkės.

„Silkę skanu pagardinti apelsinais. Tereikia apelsino gabalėlius sumaišyti su šviežiais porais ir majonezu. Dar vienas netikėtas derinys su silke – kiviai. Juos reikėtų supjaustyti gabalėliais, sudėti juos į dubenį, tuomet į tą patį dubenį suberti kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnų laiškus, krapus, viską pagardinti prieskoniais ir majonezu“, – derinių pažeria V.Juodkazienė.

O Skandinavijoje šią žuvį dažnai praturtina šviežiomis uogomis. Prie silkės su burokėliais dažnai derinamos šilauogės. Šiam patiekalui pasigaminti, įmantrių ingredientų neprireiks, o jo skonis tikrai nustebins, tikina ekspertė.

Vida Press nuotr./Silkės mišrainė
Vida Press nuotr./Silkės mišrainė

Silkę galima valgyti netgi su braškėmis. V.Juodkazienė, teigia, kad tokiam patiekalui paruošti taip reikėtų vos kelių ingredientų – braškių, silkės, mėgstamų prieskonių, žalumynų, tokių kaip mėtos ir šaukštelio garstyčių.

Tradicinis derinys – su sezoninėmis gėrybėmis

Tradiciškai silkė gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Kaip teigia ekspertė, grybai prie silkės puikiai tinka tiek švieži, tiek džiovinti. Tačiau taip pat prie silkės dera ir džiovinti vaisiai ar uogos.

Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo.

„Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo. Slyvų ar razinų galima įmaišyti į keptas daržoves – paprastai morkas, svogūnus. Šiuos ingredientus šiek tiek patroškinus keptuvėje, gautas daržovių mišinys atvėsinamas ir dedamas ant silkės“, – sako V.Juodkazienė.

Pasiilgusiems egzotiškų skonių maisto ekspertė siūlo išbandyti 3 receptus:

Silkė su burokėliais ir šilauogėmis

Ingredientai:

  • silkės filė;
  • 2 vidutinio dydžio burokėliai;
  • 100 g šilauogių;
  • 50 g cukraus;
  • 50 g acto;
  • 50 g vandens;
  • 2 lauro lapai;
  • 2 gvazdikėliai;
  • 1 šakelė čiobrelių;
  • 1 arbat. šaukšt. krienų;
  • šviežių krapų.

Gaminame:

1. Burokėlius išvirkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.

2. Puode užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir prieskonius ir sudėkite burokėlius ir šilauoges. Viską troškinkite apie 10 minučių. Atvėsinkite ir užpilkite ant gabalėliais supjaustytos silkės.

3. Viską supilkite į stiklainį ir prieš patiekdami palikite bent 24 valandas šaldytuve.

4. Silkę patiekite ant juodos duonos, ant jos nepamirškite uždėti ir burokėlių ir uogų. Viską pagardinkite krienais ir krapais.

Miskozverys.lt nuotr./Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais
Miskozverys.lt nuotr./Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais

Silkė su apelsinais ir imbieru

Ingredientai:

  • 3 apelsinai;
  • 1 arbatt. šaukšt. raudonųjų pipirų žirnelių;
  • ½ arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • druskos;
  • pipirų;
  • ½ raudonosios paprikos;
  • laiškinio svogūno;
  • silkės filė.

Gaminame:

1. Apelsinus nuplaukite karštu vandeniu, nusausinkite ir išspauskite 2 apelsinų sultis.

2. Likusį apelsiną supjaustykite ir sudėkite į apelsinų sultis. Ten pat suberkite sutrintus raudonųjų pipirų žirnelius, suberkite imbiero miltelius ir pagardinkite druska bei pipirais.

3. Paprikas supjaustykite plonomis juostelėmis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, gabalėliais supjaustykite silkę.

4. Visus gautus ingredientus sumaišykite ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve.

Vida Press nuotr./Silkė
Vida Press nuotr./Silkė

Silkė su avokadais

Ingredientai:

  • silkės filė;
  • apelsino;
  • avokado;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus;
  • medaus;
  • citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Nulupto apelsino skilteles ir avokadą supjaustykite ir sumaišykite su silkės gabaliukais.

2. Šlakelį alyvuogių aliejaus, nedidelį šaukštelį medaus ir žiupsnelį druskos bei pipirų bei citrinos sultis sumaišykite nedideliame indelyje ir juo apliekite gautą patiekalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis