Valgykime silkę ne tik per šventes
Silkė karaliauja ne tik ant Kūčių stalo – be jos retai apsieina ir kitos šeimos švenčių vaišės, ypač tuomet, jeigu yra ruošiamos mamų ar močiučių. Jei dar liko silkės po Kūčių, nepalikite jos šaldytuve, o kuo greičiau sunaudokite – silkė puikiai tinka ir kasdieniams patiekalams. Pasak gydytojos dietologės dr.Editos Gavelienės, silkė priskiriama riebių žuvų grupei, ji kaloringa, turtinga žuvų taukais ir omega 3 riebalų rūgštimis, selenu, jodu, kaliu. Tai puikus visaverčių baltymų ir vitaminų D, B2, B6 šaltinis, tad ją verta valgyti ne tik per šventes.
„Tiesa, silkė netinka asmenims, kurie yra alergiški žuviai. Ją reikėtų atsargiai valgyti ir tiems, kurie vartoja vaistus depresijai gydyti ar sergantys podagra. Dažniausiai valgome sūdytą, marinuotą ar rūkytą silkę – visi šie paruošimo būdai šiek tiek sumenkina jos naudą. Mat su taip paruošta silke gauname per daug druskos ir organizmui nereikalingų medžiagų, atsirandančių žuvies rūkymo, marinavimo procese. Todėl prieš ruošiant patiekalus iš sūdytos silkės, reikėtų ją pamirkyti arbatoje, vandenyje arba piene“, – pataria gydytoja dietologė.
Kaip nusipirkti kokybišką silkę
Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, dėl greito gyvenimo tempo pirkėjai prieš šventes vis mažiau laiko gali skirti patiekalų ruošybai, tad renkasi jau pagamintus patiekalus ar bent išdarinėtas žuvis. „Šiuo metu nuolatiniame „Rimi“ kulinarijos asortimente turime keturias skirtingas salotas su silke. Tai silkė su svogūnais ir grybais, taip pat silkė pataluose ir sluoksniuotų silkių salotos. Kiekvienas pirkėjas tikrai išsirinks mėgstamiausią variantą: šventiniu laikotarpiu asortimentą papildėme naujomis silkėmis su kelmučiais bei keptomis daržovėmis, pagardintomis padažu su razinomis, silke su lęšiais ir daržovėmis, silke „Teriyaki“ padaže. Taip pat didžiųjų prekybos centrų asortimente turime virš 50 rūšių silkės pakuotėse: sūdytos, marinuotos, filė ir pjaustytos, su pagardais ir be, su aliejumi ir be jo“,– šventinį asortimentą pristato O. Suchočeva.
Ruošiantys silkę namuose dažniausiai turi mėgstamą, iš kartos į kartą keliaujantį receptą. Jam ekspertė rekomenduoja rinktis neišdarinėtą Atlantinę silkę iš sūrimo, kuri bus natūralesnė, be papildomų priedų ir aliejų. „Išdarinėjus kaulus, galima rinktis kuo įvairesnius pagardus“, – pataria O. Suchočeva.
Norėdami nusipirkti tikrai kokybišką silkę, atidžiai apžiūrėkite jos pakuotę. „Nesvarbu, kaip silkė supakuota, tai turi būti atlikta kokybiškai ir hermetiškai, kad į produkto vidų nepatektų oro. Todėl jeigu matote ištekėjusį sūrymą, verčiau tokio pirkinio atsisakykite. Kokybiškos silkės sūrymas turi būti skaidrus ir permatomas, o štai surūgusio tampa tamsus, drumstas bei įgauną aitrų kvapą. Jei perkate nesupakuotą silkę ir norite įsitikinti, ar ji kokybiška, paspauskite žuvies šoną pirštu – jeigu duobutė išsilygins ir netrukus grįš į pradinę padėtį, žuvis puikios kokybės, o jeigu įdubimas liks – silkė jau pradėjusi gesti“, – įspėja specialistė.
Komercijos operacijų vadovė primena, kad sutaupyti padeda ne tik maisto planavimas, bet ir „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros čia, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo gaminant silkę pataluose, pusę kiekio liesesnio majonezo pakeisti jogurtu: kadangi silkė yra riebi žuvis, verta rinktis mažiau riebius pagardus, o sluoksniavimo eigą galima pakeisti.
Silkė pataluose
RECEPTAS
Patiekalui* reikės:
200 g silkės aliejuje – sūdyta atlantinių silkių filė aliejuje „RIMI Basic“ 0,99 eur/240 g;
3 šaukštų majonezo – majonezas „RIMI Basic 18%“ 0,69 eur/450 g;
3 šaukštų natūralaus jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „RIMI“ 0,69 eur/400 g;
1 vnt.didelės bulvės;
1 vnt. didelės morkos;
1 vnt. vidutinio dydžio burokėlio;
1 vnt. mažo mėlynojo svogūno;
2 vnt. virtų kiaušinių;
žiupsnelio juodųjų pipirų.
Kaip gaminti:
1. Išvirkite neluptas bulvę ir morką, atvėsinkite, supjaustykite mažais kubeliais, užberkite pipirų.
2. Burokėlį išvirkite, atvėsinkite, taip pat supjaustykite mažais kubeliais arba stambiai sutarkuokite.
3. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
4. Kiaušinius nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
5. Silkę nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite.
6. Sumaišykite majonezą ir jogurtą.
7. Sluoksniuokite lėkštėje arba stikliniame inde: pirmiausia suberkite bulves, tada ant jų dėkite silkę, po to svogūną, aptepkite šaukštu majonezo ir jogurto padažo.Tada užberkite susmulkintos morkos gabalėlių, o ant jų – tarkuotą burokėlį. Mišrainę dėkite į šaldytuvą pastovėti keletai valandų. Po to viršų aptepkite 5 šaukštais padažo, apibarstykite sutarkuotais kiaušiniais ir iškart patiekite.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos gruodžio 20 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.