Siurprizas moliūgo viduje
Moliūgų sezonas tęsiasi visą žiemą. Nusipirkite mažesnį moliūgą arba tokį, koks tilps į jūsų orkaitę. Ši puiki geltonai oranžinė daržovė ir papuoš stalą, ir bus puikus garnyras troškintai antienai.
Patiekalui reikės:
- 1 moliūgo,
- 350 gramų antienos filė mėsos,
- 1 svogūno,
- 1 morkos,
- 2 v. š. ryžių,
- druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių pagal skonį,
- 1 v. š. naminės pomidorų tyrės,
- 100 ml vandens,
- 2 skiltelių česnako,
- šlakelio aliejaus.
Gaminimas:
Antienos šlaunelių mėsą apibarstykite druska, pipirais, mėgstamais prieskoniais ir palikite šaldytuve kelioms valandoms arba per naktį pasimarinuoti. Moliūgui nupjaukite viršūnėlę, išskobkite minkštimą, pabarstykite druska, viena susmulkinta česnako skiltele. Keptuvėje pakepkite svogūną ir likusį česnaką, sudėkite antieną ir kepinkite, kol apskrus.
Sudėkite supjaustytą morką, suberkite iš anksto pamirkytus ryžius, supilkite pomidorų tyrę ir vandenį, patroškinkite 5 minutes. Viską sudėkite į moliūgo vidų, uždenkite viršūnėle. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių, kepkite apie 80 minučių, kol moliūgas suminkštės (kepimo laikas priklauso nuo moliūgo dydžio). Baigus troškinti, pabarstykite moliūgų, saulėgrąžų sėklomis, džiovintomis spanguolėmis.
Patiekite karštą.
Antiena su bulvių užkepėle ir grybais
Šio patiekalo paslaptis – bulvių užkepėlė arba kitaip vadinamas paruošimo būdas „gratinas“.
Patiekalui reikės:
- 560 g antienos šlaunelių.
Marinatui:
- Gabalėlio šviežio imbiero,
- 1 skiltelės česnako,
- 1 v. š. aitriosios paprikos,
- 2 v. š. sojos padažo.
- 1 v. š. medaus.
Garnyrui:
- 200 g grybų (pasirinkite mėgstamiausių: rudųjų pievagrybių, portobelo, šiitake ir kt.)
- sviesto kepimui,
- druskos, pipirų pagal skonį.
Užkepėlei:
- 7 bulvių,
- šiek tiek sviesto,
- 500 ml riebios grietinėlės,
- 3 kiaušinių,
- 120 g tarkuoto fermentinio sūrio,
- druskos, pipirų pagal skonį,
- žiupsnelio česnako granulių.
Gaminimas:
Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite, įtrinkite mėsą ir palikite kelias valandas pasimarinuoti.
Užkepėlei bulves sutarkuokite vienodais plonais griežinėliais (pasinaudokite virtuviniu kombainu arba pjaustykle). Griežinėlius pabarstykite druska, pipirais ir česnaku. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite sviestu. Sudėkite griežinėlius taip, kad liktų kuo mažiau tarpų. Išplakite kiaušinius, įberkite druskos, supilkite grietinėlę ir dalį tarkuoto sūrio. Dar kartą suplakite ir užpilkite ant bulvių, apibarstykite likusiu sūriu. Uždenkite folija ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val., tada nuimkite foliją ir dar kepkite 1 val.
Keptuvėje mėsą apkepkite kol gražiai apskrus, perkelkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę 30–40 min.
Stambesnius grybus supjaustykite juostelėmis, mažesnius pusiau, trumpai pakepkite svieste, pabarstykite druska ir pipirais.
Antienos šlauneles patiekite su bulvių užkepėle ir keptais grybais.
Subtilus daugiaryžis su antiena
Šis Italija dvelkiantis patiekalas nuteiks šventiškai ir pamalonins gomurį, tereikia šiek tiek entuziazmo ir kantrybės virtuvėje.
Patiekalui reikės:
- 350 g antienos krūtinėlės,
- druskos, pipirų pagal skonį,
- žiupsnelio mairūno.
Daugiaryžiui:
- 1 svogūno,
- 1 skiltelės česnako,
- 200 g apvaliagrūdžių ryžių,
- 1 l daržovių ar mėsos kokybiško sultinio,
- 120 g kietojo sūrio,
- druskos, pipirų pagal skonį,
- šlakelio alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
Susmulkintą svogūną ir česnaką pakepinkite su aliejumi giliame puode, sudėkite ryžius, dar kelias minutes pakepinkite, pasūdykite ir suberkite pipirus. Lėtai supilkite sultinį, pavirkite 20 min., nukelkite nuo ugnies ir sudėkite sūrį (šiek tiek palikite apibarstymui). Uždenkite puodą ir palikite pastovėti keliolika minučių.
Antieną įtrinkite druska ir prieskoniais, pamarinuokite kelias valandas. Kol orkaitė įkais iki 180 laipsnių, mėsą pakepkite keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių. Perkelkite į orkaitę ir kepkite 30–40 minučių, kol mėsa suminkštės.
Ryžius sudėkite į lėkštę, ant viršaus sudėkite antienos gabaliukus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite kietojo sūrio, papuoškite keliomis šakelėmis žalumynų.
Antienos filė saldžiųjų bulvių patale
Paįvairinkite antienos patiekalą saldžiųjų bulvių piure, prie jų švelnaus skonio puikiai tiks ir vasarą primenančios uogos.
Patiekalui reikės:
- 500 g antienos filė,
- 400 g saldžiųjų bulvių,
- kelios šakelės žalumynų,
- druskos, pipirų pagal skonį,
- saujos šaldytų aviečių.
Gaminimas:
Išimkite mėsą iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje kelias valandas. Virkite saldžiąsias bulves su lupenomis, kol suminkštės. Bulves nulupkite ir trintuvu sutrinkite iki vientisos masės, šiek tiek įpilkite vandens, kuriame virė bulvės, kad būtų reikiamos konsistencijos. Pagal skonį įdėkite druskos, šiek tiek įspauskite citrinos sulčių.
Įkaitinkite keptuvę, mėsą pasūdykite ir dėkite odele žemyn. Kepkite 6 minutes, apverskite ir dar kepkite 4 minutes. Perkelkite į skardą, uždenkite folija ir toliau kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 7 minutes.
Į lėkštę sukrėskite bulvių piurę, ant viršaus sudėkite supjaustytą mėsą, paberkite saujelę atitirpintų aviečių, papuoškite žalumynais.
Pekino antis gurmanams
Nieko nėra puikiau nei egzotiškais skoniais ir kvapais gundanti Pekino antis ant šventinio stalo.
Patiekalui reikės:
- 1 anties apie 2 kg.
Marinatui:
- 4 v. š. medaus,
- 2 v. š. sojos padažo,
- 2 v. š. druskos.
Blyneliams:
- 2 kiaušinių,
- 200 g miltų,
- 400 ml vandens,
- 4 v. š. pieno,
- druskos,
- aliejaus kepimui.
Hoisin padažui:
- 2 v. š. rudojo cukraus,
- gabalėlis imbiero,
- 2 skiltelės česnako,
- aitriosios paprikos,
- 1 v. š. sezamo aliejaus,
- 2 saujų žemės riešutų,
- 5 v. š. sojos padažo,
- 2 žaliųjų citrinų sulčių.
Garnyrui:
- Agurko, poro.
Gaminimas:
Paruoškite antį – nusausinkite popieriniu rankšluosčiu odą ir vidų, palikite šaltai per naktį, kad apdžiūtų. Aptepkite odą medaus ir sojos mišiniu. Įtrinkite druska. Dar kartą palikite šaltai, geriausia per naktį. Užvirkite 4 litrus vandens, ant kriauklės padėkite groteles, paguldykite antį ir nuplikykite vandeniu iš abiejų pusių. Palikite apdžiūti pusvalandį. Antį padėkite ant grotelių, apačioje pakiškite skardą riebalams nuvarvėti. Kepkite 2–3 valandas, kol gražiai paruduos.
Paruoškite tešlą blyneliams, pusvalandį palikite pastovėti, kad tešla subręstų. Ji turi būti skysta, jeigu reikia, įpilkite papildomai vandens. Tešlą šaukštu pilkite į įkaitintą, aliejumi suteptą keptuvę ir kepkite plonus lietinius blynelius.
Paruoškite Hoisin padažą: į keptuvę įpilkite aliejaus, pakaitinkite susmulkintą imbierą, česnaką, aitriąją papriką. Sudėkite cukrų, susmulkintus riešutus. Kai cukrus pradės karamelizuotis, supilkite sojos padažą, pabaigoje pagardinkite citrinų sultimis.
Ant lietinio padėkite gabalėliais supjaustytą mėsą, kelis griežinėlius agurko ir poro, pagardinkite šaukšteliu padažo ir suvyniokite. Skanaus!