Ne tik desertas, bet ir dekoracija: šie sausainiai papuoš Velykų stalą

Japoniška matcha arbata Lietuvoje jau nebe egzotika – šis gėrimas puikiai pritapo daugelio kasdienoje. Be to, vis plačiau jis naudojamas ir kepiniuose – ne išimtis šventinis Velykų stalas, ant kurio matcha desertai taps dar viena puošmena.
Matcha sausainiai
Matcha sausainiai / Shutterstock nuotr.

Itin lengvai ir, svarbiausia, greitai paruošiamas matcha desertas – sausainiai. Juos galima kepti paprastus, arba su priedais – baltu šokoladu, mėgstamais riešutais ar padailinti sveikesniais pabarstukais – aguonomis, sezamo sėklomis. Taip sausainius galima priderinti net išrankiausiems skonio receptoriams.

Be to, artėjant didžiausioms pavasario šventėms, žalio atspalvio sausainiai itin puikiai derės prie velykinio stalo.

10–12 sausainių reikės:

  • 160 g kvietinių miltų.
  • 1,5 valgomojo šaukšto matcha arbatos miltelių;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 120 g tirpinto sviesto;
  • 100 g balto šokolado (galite vietoje šokolado rinktis riešutus);
  • 1 kiaušinio;
  • ketvirtadalio arbatinio šaukštelio kepimo miltelių (arba sodos);
  • ketvirtadalio arbatinio šaukštelio druskos;
  • tarkuotos pusės citrinos žievelės;
  • pusės valgomojo šaukšto citrinos sulčių.
Shutterstock nuotr./Matcha sausainių tešla
Matcha sausainių tešla / Shutterstock nuotr.

Tešlos paruošimas

Dubenyje sumaišykite miltus, matcha arbatą, kepimo miltelius ir druską. Sausą mišinį kol kas padėkite į šoną, jo prireiks vėliau. Peiliu stambesniais gabaliukais susmulkinkite baltą šokoladą ir taip pat atidėkite į šoną.

Atskirame dubenyje supilkyte lydytą sviestą, sumaišykite jį su cukrumi, įmuškite kiaušinį, įtarkuokite pusės citrinos žievelę, įpilkite citrinos sultis ir viską gerai išplakite.

Į skystąjį mišinį po truputį berkite biriuosius produktus ir šokolado gabalėlius. Masę dubenyje maišykite tol, kol nebeliks sausų miltų. Turėtų išeiti minkšta ir gana riebi tešla. Tuomet uždenkite dubenį ir dėkite tešlą į šaldytuvą bent jau 2 valandoms (tešlą šaldytuve galite laikyti ir iki 3 dienų).

Sausainių kepimas

Norėdami kepti sausainius, išimkite tešlą iš šaldytuvo ir pamėginkite kabinti šaukštu. Jeigu ji šalo ilgesnį laiką, palaikykite kambario temperatūroje apie 10 minučių. Tuomet ledų arba paprastu valgomuoju šaukštu kabinkite tešlą ir rankomis suformuokite tešlos rutuliukus.

Shutterstock nuotr./Matcha sausainiai skardoje
Matcha sausainiai skardoje / Shutterstock nuotr.

Sausainius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje, iki 180 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje. Sausainius ant kepimo skardos dėkite palikdami didesnius tarpus, kadangi sausainiai kepdami plėsis. Išdėliotus rutuliukus galite lengvai spustelėti ranka ar mentele.

Kepkite orkaitės viduryje 10–12 minučių, kad sausainių vidus išliktų minkštas.

Išėmę iš orkaitės, leiskite bent 5 minutes sausainiams pravėsti ant skardos, vėsdami jie sutvirtės. Jiems kiek pravėsus, galite juos perkelti ant grotelių pilnai atvėsti.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
LEA kviečia seną katilą keisti nauju šilumos siurbliu. Pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti net iki 90 proc. šilumos siurblio kainos
Reklama
6 Juodkalnijos perlai – kurį kurortą rinksitės jūs?
Reklama
Geras regėjimas be akinių ir kontaktinių lęšių – tik 699 Eur abiems akims, operaciją atliekant Vilniaus klinikoje „Naujas regėjimas“
Reklama
Gyvenimas ant upės kranto – Nemuno vingyje iškilo 38 sklypų kvartalas „Druskininkų slėnis“