Nebijantiems naujų skonių: kalėdiniai patiekalai iš Pietų Afrikos lietuviškam stalui

Ant Kūčių stalo daugelis dedame tradicinius lietuviškus patiekalus, o štai per Kalėdas verta ir paeksperimentuoti. Tiems, kas nebijo įdomesnių skonių ir patiekalų ruošimo būdų, pravers Keiptaune (PAR) gimusio, saulėtame Majamyje (JAV) užaugusio, jau 6 metus Vilniuje savo gyvenimą kuriančio Bernardo Meyerio pristatomi receptai. Jų šaknys – įvairiausiuose pasaulio kraštuose, tačiau visi jie nusipelno šventinio stalo.
Netradiciniai patiekalai Kalėdų stalui
Netradiciniai patiekalai Kalėdų stalui / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Įdomu, kad B.Meyeris ne tik sėkmingai darbuojasi lietuviškose IT įmonėse, tačiau ir aktyviai dalijasi savo žiniomis apie maistą – padedamas lietuvės žmonos ir draugų, kuria maistui skirtą tinklaraštį Meyermaistas.lt

15min skaitytojams Bernardas rekomenduoja 4 kalėdinius patiekalus, kurie patiks tiems, kas per šventes savo artimuosius nori nustebinti naujais skoniais.

Asmeninio albumo nuotr./Bernardas Meyeris su šeima
Asmeninio albumo nuotr./Bernardas Meyeris su šeima

Prieš pristatydamas populiariausius Kalėdų patiekalus Pietų Afrikos sostinėje, Bernardas pirmiausia siūlo suprasti kontekstą, o tam ypač svarbūs du faktai.

Pirmiausia reikia prisiminti, kad Pietų Afrika yra pietų pusrutulyje, tad Kalėdos yra vasaros viduryje, kai paprastai temperatūra siekia 30° C. Kalėdų naktis Keiptaune nėra labai svarbi, bet gruodžio 26 dieną visi švenčia antrąją Kalėdų dieną, kitaip žinomą, kaip „Boxing day“.

Antras svarbus momentas – turtinga Keiptauno istorija. Iki Sueco kanalo atidarymo Egipte, Keiptaunas buvo strateginis uostas laivams, gabenantiems prieskonius tarp Europos ir Indijos. Iš pradžių prekybą vykdė olandai, kurie išnaudojo vergus iš Malaizijos. Šį prekybos kelią perėmę britai išnaudojo Indijos gyventojus. Indija tuo metu buvo Didžiosios Britanijos kolonija. Be to, pasakoja Bernardas, Keiptaune visada gyveno daug skirtingų Afrikos etnogrupių. Per šimtmečius šiame mieste susiformavo 5 didžiausios etninės grupės – olandai, britai, indai, musulmonai iš Malaizijos ir afrikiečiai. Be abejo, visi turi savo patiekalus ir tradicijas, todėl ant Kalėdų stalo gausu patiekalų iš viso pasaulio.

Pyragėliai „Koeksisters“

Pyragėliai „Koeksisters“ – tai Pietų Afrikos spurga, ji iškepama aliejuje, dar kiek paverdama sirupe, o tada padengiama kokoso drožlėmis. Skirtingos bendruomenės gamina skirtingas „Koeksisters“ versijas – su bulvėmis arba naudoja daug stiprių prieskonių, tokių kaip kardamonas, cinamonas, muskatas.

„Mano močiutė turėjo savo specialų „Koeksistors“ receptą, kurį perdavė mano mamai, o ji – man. Tai tradicinis mūsų šeimos receptas“, – pasakoja Bernardas.

Bernardo Motulės spurgos „Koeksisters“

Ingredientai (24 spurgos/paruošimo trukmė – 2 val. ir 30 min.):

spurgoms:

  • 600 g miltų;
  • 0,6 arbat. šaukšt. druskos;
  • 130 g cukraus;
  • 2 pakeliai (14 g) aktyvių sausų mielių;
  • 6 valg. šaukš. (apie 85 g) tirpinto nesūdyto sviesto;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 puodeliai drungno vandens;
  • 3 puodeliai (750 ml) aliejaus, kepimui.

sirupui:

  • 1 puodelis vandens;
  • 225 g cukraus;
  • 1 cinamono lazdelė.

apibarstymui:

  • kokoso drožlių.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite spurgoms skirtus miltus, druską, cukrų ir mieles.


2. Pilkite kiaušinius, tirpintą sviestą bei drungną vandenį ir maišykite, kol pradės formuotis lipni tešla. Perkelkite tešlą ant miltais apibarstyto paviršiaus ir gerai išminkykite. Kaip Motulė sakydavo, „paslaptis slypi minkymo būde“. Minkykite, kol susiformuos minkšta, puri tešla, pagal būtinybę pridėkite daugiau miltų arba vandens. „Aš dažnai palieku tešlą keletui minučių pabūt ramiai (kol plaunu maišymui skirtą dubenį) ir toliau minkau tešlą, kuri jau būna šiek tiek suminkštėjusi“, - patikslina Bernardas.

3. Dėkite tešlą į švarų, aliejumi pateptą indą. Uždenkite drėgnu audiniu ir palikite pakilti apie 1-1,5 val.

4. Kai tik tešla bus paruošta, ištempkite ją į ilgą virvę ir padalinkite į 24 lygias dalis. Kol gaminsite pirmąsias, likusios spurgos ir toliau kildinsis ir taps apvalesnės formos.


5. Įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies. Įmeskite mažą tešlos gabaliuką į karštą aliejų ir patikrinkite, ar ji paruošta. Jei gražiai kepa kildama, dėkite dar keletą tešlos gabaliukų ir kepkite, kol abi pusės taps auksinio rudumo. Iškeptus gabalėlius perkelkite ant lėkštės, padengtos popieriniu rankšluosčiu riebalams sugerti.


6. Kai visos spurgos bus iškeptos, pasiruoškite sirupą: puode pašildykite 1 puodelį cukraus su 1 puodeliu vandens bei 1 cinamono lazdele ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Nuolatos maišykite, kad cukrus nepridegtų. Pavirkite dar 2 minutes, kol sirupas taps šiek tiek lipnus.


7. Pridėkite keptų spurgų (po keletą vienu metu) į verdantį sirupą 1-2 minutėms, o tada išimkite ir apvoliokite kokoso drožlėse. Tęskite, kol pagaminsite visus „Koeksisters“.

8. Patiekite karštus su pienu pagardinta ir saldinta rooibos arbata (Pietų Afrikos stiliumi).

Tinklaraščio archyvo nuotr./Spurgos „Koeksisters“
Tinklaraščio archyvo nuotr./Spurgos „Koeksisters“

Ryžių patiekalas „Biryani“

Tai labai skanus ir puikiai šaltajam sezonui tinkantis Malaizijos/Indijos receptas. Pietų Afrikoje populiarus patiekalas gaminamas iš aromatingų prieskonių, ryžių ir mėsos – ėrienos, vištienos, ožkienos, jautienos ar žuvies. Keiptaune kiauliena valgoma retai. Ryžius galima pakeisti lęšiais, kiaušiniais ir netgi bulvėmis.

„Biryani“ skaninamas daugybe populiarių prieskonių, tai muskato riešutai, pipirai, gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, lauro lapai, kalendra, mėtų lapai, imbieras, svogūnai, pomidorai ir česnakas.

Bernardo šeima „Biryani“ gamina su aviena ar vištiena ir lęšiais.

Ryžiai su „Biryani“ daržovėmis
Receptas: Ryžiai su „Biryani“ daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
„Basmati“ ryžiai 400.00 g
Žirniai: 100.00 g (tinka šaldyti, bet ne konservuoti)
Morkos: 100.00 g
Šparaginės pupelės: 100.00 g (tinka šaldytos)
Bulvės: 3.00 vnt.
Kardamonų ankštelės 4.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (4 cm ilgio gabaliukas)
Česnakai: 4.00 skiltelės (ir 1 valg. š. sugrūstų - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (8 grūdeliai)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis miltelių)
Anyžių sėklos 2.00 vnt.
Varškė: 250.00 g (grūdėtosios, marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (miltelių, marinatui)
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuotų šviežių, marinatui)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (keli šviežių mėtų lapeliai arba žiupsnelis džiovintų, marinatui)
„Garam masala“ prieskoniai (marinatui) 1.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 valg. š. (maltų, marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (apkepo viršui)
Svogūnai: 250.00 g (apkepo viršui)
Lydytas sviestas „ghi“ (apkepo viršui) 4.00 valg. š.
Marinuoti kapariai (apkepo viršui) 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynėliais. Žirnelius suberkite ant popierinio rankšluosčio (sugers skystį) ir palikite atitirpti. Šparagines pupeles taip pat atitirpinkite. Morkas supjaustykite 2,5 cm ilgio gabaliukais. Bulves nuskuskite ir perpjaukite į 4 dalis.

2. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sudėkite į keptuvėje įkaitintą sviestą ir kepinkite, kol suminkštės. Svogūnus išgriebkite iš keptuvės, o riebalus palikite – jų dar reikės.

3. Paruoštas daržoves (išskyrus svogūnus) sumaišykite viename dubenyje, užpilkite marinatu (visus jam skirtus produktus sumaišykite) ir palikite 1 val. kambario temperatūroje.

4. Išvirkite birią ryžių košę ir palikite atvėsti.

5. Į keptuvę su sviestu suberkite recepte nurodytus prieskonius, sukrėskite daržoves su visu marinatu ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Jei reikia, galima įpilti šlakelį vandens.

6. Gilioje apkepo formoje ryžius susluoksniuokite su troškintomis daržovėmis. Ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytus pomidorus, keptus svogūnus, griežinėliais supjaustytus kaparius ir 170°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.  

Suskleisti
„Biryani“ troškinys
Receptas: „Biryani“ troškinys
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 34
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 1.00 kg (ožio)
Alyvuogių aliejus: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt. (ir kepinti svogūnų žiedai)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (smulkintas)
Česnakai: 1.00 arbat. š. (smulkintas)
Jogurtas: 100.00 g (natūralus)
Aitrioji paprika: 4.00 vnt. (1 arbat. š. smulkintos džiovintos ir 4 ilgos aitriosios paprikos, viena jų – supjaustyta)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. džiovintos ir ryšelis smulkintų)
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 4.00 vnt.
Kardamonas: 17.00 vnt. (14 žaliojo kardamono ankščių ir 3 rudojo kardamono ankštys)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 10.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 8.00 vnt. (malti pipirų grūdeliai)
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Ryžiai: 500.00 g (mirkyti basmati)
Krokas (piene mirkytas): 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Mėtos: 1.00 vnt. (ryšelis smulkintų)
Razinos: 25.00 g (besėklės)
Migdolai: 25.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūnus, kol jie pasidarys tamsaus aukso spalvos. Įdėkite ožio mėsą ir kepkite kelias minutes.
  2. Sumaišykite imbierą ir česnaką, įdėkite jogurto, smulkintus prieskonius, nesmulkintus prieskonius (atidėkite 8 kardamono ankštis ryžiams), lauro lapus, slyvas, druską ir pipirus. Sudėkite visas aitriąsias paprikas ir įpilkite 250 ml vandens. Uždenkite keptuvę ir leiskite lėtai virti 45 min.
  3. Tuo metu išvirkite bulves. Virkite ryžius su kardamonu. Įdėkite pusę virtų ryžių į indą. Įpilkite krokų pieną ir maišykite, kol visi ryžiai pageltonuos.
  4. Sumaišykite smulkintus pomidorus, kalendrą, mėtas ir smulkintą žalią aitriąją papriką. Trečdalį mišinio įdėkite į indą su mėsa. Virkite dar 5-10 min.
  5. Pusę paprastų ryžių padėkite ant lėkštės. Uždėkite mėsą. Ant viršaus uždėkite ryžius su krokų pienu ir apibarstykite pomidorų mišiniu.
  6. Ant viršaus uždėkite bulves, ploną sluoksnį paprastų ryžių ir ryžių su krokų pienu. Padenkite svogūnų žiedais.
  7. Ant viršaus uždėkite likusius pomidorus, pabarstykite razinomis ir riešutais. Patiekite nedelsdami.  
Suskleisti

Įdaryti pyragėliai „Samosos“

Keiptaune įsikūrusi didelė musulmonų bendruomenė. Jų mėgstamo patiekalo – samosų (o tai yra pyragėliai, įdaryti mėsa ir daržovėmis) – galima nusipirkti visur.

Ant musulmonų kalėdinio stalo rasite įvairių „Samosos“ rūšių su mėsa, bulvėmis, įvairiais daržovių mišiniais ir prieskoniais. Pagaminti „Samosas“ nėra labai paprasta, tačiau Bernardo recepte rasite keletą triukų, kurie labai palengvins darbą.

Malajiečių samosos su mėtų ir kalendrų padažu

Ingredientai (30 pyragėlių/gaminimo laikas – 1 val.):

  • 3 pakeliai šaldytos bemielės tešlos;
  • aliejaus, kepimui.

bulvių įdarui:

  • 0,5 kg bulvių, nuskustų ir supjaustytų;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt sviesto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų;
  • 1 smulkintas vidutinis svogūnas;
  • 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. čili miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos.

maltos mėsos įdarui:

  • 300 g maltos jautienos ar avienos;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. čili miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuoto šviežio imbiero;
  • 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kalendros miltelių;
  • 1 didelis smulkintas svogūnas;
  • ryšulėlis susmulkintų šviežių mėtų (nebūtina).

daržovių įdarui:

  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. kario miltelių arba 5 kario lapeliai;
  • 1 didelis susmulkintas svogūnas;
  • 1 susmulkinta žalioji paprika;
  • 1 arbat. šaukšt. malto česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • druskos, pagal skonį;
  • pakelis šaldytų daržovių (morkos su žirneliais);
  • 1 arbat. šaukšt. kalendros miltelių arba 2 valg. šaukšt. šviežių smulkintų kalendros lapelių;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų svogūnų laiškų.

mėtų ir kalendrų padažui:

  • 1 stiklinė natūralaus arba graikiško jogurto;
  • 1,5 valg. šaukšt. malto kumino;
  • 1,5 valg. šaukšt. kalendros miltelių;
  • pipirų, druskos pagal skonį
  • ryšulėlis šviežios kalendros;
  • 8-10 mėtos lapelių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Iš pakuotės išimtą šaldytą tešlą atšildykite. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Iš pradžių gaminame įdarus – gal ir nepatikėsite, bet tai lengviausia proceso dalis, nes sunkiausia dalis yra tešla, kuri ruošiama kruopščiai, kantriai ir ilgai. Rekomenduojame pasiruošti tris keptuves, kuriose ruošite įdarus – kiekvienas įdaras ruošiamas apie 10 min. Viskas vyks daug greičiau, jei iš anksto pasiruoškite visus ingredientus.


3. Ruošiame bulvių įdarą. Pradedame nuo bulvių – verdame bulves, kol suminkštės, tada jas nusausiname. Keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydome sviestą ir aliejų, įberiame garstyčių sėklų. Kai sėklos pradeda spragsėti, suberiame svogūnus ir 5 min. pakepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai paruduos. Suberiame bulves, ciberžolę, čili miltelius, druską ir patroškiname apie 10 min. Prieskonius rinkitės pagal savo skonį – jei mėgstate aštriau, dėkite daugiau čili miltelių ir pan.


4. Ruošiame maltos mėsos įdarą. Kadangi maišysime maltos mėsos ir daržovių įdarą, šiam įdarui prireiks 0,25 kg mėsos. Vis dėlto, prieskonių bus tiek pat, nes mėgstame pikantiškus įdarus. Ant vidutinės ugnies gilesnėje keptuvėje be aliejaus mėsą troškinkite, kol išgaruos skystis. Nuolat maišykite ir mentele smulkinkite mėsą. Įberkite druskos, kumino, čili miltelių, česnako, imbiero, ciberžolės ir kalendros. Suberkite svogūnus ir maždaug 10 min. maišydami kepinkite, kol mišinys taps sausas. Jei turite, įberkite mėtos, gerai išmaišykite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies.


5. Ruošiame daržovių įdarą. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir įberkite kario miltelių ar lapelių. Pakepkite kelias sekundes, tada įberkite čili miltelių, česnako, ciberžolės, kumino, druskos ir kalendros miltelių arba šviežių kalendros lapelių. Viską patroškinkite apie 10 min. Į keptuvę suberkite šaldytas daržoves ir dar patroškinkite apie 10 min. Įberkite prieskonių pagal skonį, įdėkite šviežių kalendros lapelių, jei turite, bei svogūnų laiškų.


6. Atšildytą tešlą padėkite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite tešlos kvadratėlius ir supjaustykite juos nykščio storumo juostelėmis. Įdaryti pyragėlį – tikras menas. Pažiūrėkite, kaip tai daroma ČIA

7. Įdarę pyragėlius, išdėliokite juos ant kepimo skardos. Iš pradžių virkite ant vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje ar giliame puode su įkaitintu aliejumi, kol gražiai paruduos, o tuomet išdėliokite samosas ant kepimo skardos ir kiškite į orkaitę, kur jos keps dar 15-20 min.

8. Susitvarkę virtuvę ir laukdami, kol iškeps samosos, pasiruoškite padažą. Visus padažo ingredientus sumeskite į plaktuvą ir išplakite. Pagal skonį pridėkite citrinų sulčių, mėtos ir kalendros.

9. Iš orkaitės ištraukite samosas, palaukite, kol atvės ir mėgaukitės!

Tinklaraščio archyvo nuotr./Samosos
Tinklaraščio archyvo nuotr./Samosos

Duonos pudingas

Tai tikrai ne Malajiečių, Indijos ar Afrikos patiekalas – šis pudingas yra tikras europietis, praturtintas išraiškingais prieskoniais.

Duonos pudingas yra desertas, dažniausiai valgomas gruodžio 26-osios rytą, o jam pagaminti sunaudojami visi duonos likučiai. Duona pamerkiama į pieno, kiaušinių, cukraus ir prieskonių mišinį bei kepama 10 minučių. Taip pat dedama razinų, tačiau Bernardo šeima renkasi džiovintas slyvas ir graikinius riešutus.

Jei gaminate vien suaugusiems, prieš smulkinant ir dedant džiovintus vaisius į pudingo masę, dar galite juos išmirkyti rome ar brendyje.

Kalėdinis duonos pudingas

Ingredientai (4 asm./gaminimo laikas – 1 val. 5 min):

pudingui:

  • 2 kiaušiniai;
  • 480 ml pieno;
  • 45 g sviesto, tirpinto;
  • 65 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2/3 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1/4 arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
  • žiupsnelis druskos;
  • 220 g senos duonos (skrudintos, vėliau supjaustytos kvadratėliais);
  • 45 g džiovintų slyvų (perpjautų pusiau);
  • 25 g graikinių riešutų.

padažui:

  • 1 kiaušinis;
  • 240 ml pieno;
  • 67 g rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. miltų;
  • 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 28 g sviesto (tirpinto);
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Paskrudinkite ir supjaustykite duoną kvadratėliais (iš vienos riekelės turėtų gautis apie 6 gabalėliai). 


2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, pieną, tirpintą sviestą, vanilės ekstraktą, cinamoną, muskatą ir žiupsnį druskos iki vientisos masės.


3. Į plakinį sudėkite skrudintą smulkintą duoną, perpus perpjautas džiovintas slyvas, riešutus ir viską darkart gerai išmaišykite. Palikite 10-20 min., kad plakinys susigertų. Per tą laiką pasiruoškite kepimo formą – ištepkite ją sviestu ar aliejum bei įkaitinkite orkaitę iki 190C laipsnių temperatūros.

4. Dėkite duonos masę į kepimo formą maždaug 8 cm aukščio sluoksniu (mes naudojome 20 cm skersmens kepimo indą, šiuo atveju geriau mažesnis ir gilesnis indas, nes jei kepsite didesniame ir dėsite plonesniu sluoksniu, pudingas gali gautis gana sausas).


5. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 50 min. Po 30 min išimkite, apdenkite folija ir dar kepkite 20 min. uždengus, kad pudingo viršus per daug neapdegtų.


6. Kol orkaitėje kepsite duonos pudingą, pasiruoškite padažą: išplakite kiaušinius su ruduoju cukrum, miltais, cinamonu, tirpintu sviestu, druska ir vanile. Supilkite viską į prikaistuvį ir pakaitinkite nuolat maišydami, kol padažas taps vientisas ir sutirštės (apie 7-10 min). Nuimkite nuo viryklės.


7. Iškeptą pudingą dėkite kiek pravėsti (apie 10 min.), o tada tiekite su padažu.


Tinklaraščio archyvo nuotr./Duonos pudingas
Tinklaraščio archyvo nuotr./Duonos pudingas

Visi šie patiekalai turi kultūrinę vertę ir yra labai populiarūs Keiptaune, tačiau juos taip pat lengva paruošti bet kur. Jei norite savo namuose pajusti šiek tiek Afrikos skonių, pasirūpinkite prieskoniais – cinamonu, muskatu, kardamonu, čili, kuminu, kalendra, ciberžole, šviežiu imbieru, mėtomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų