Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, prieš imantis gaminti humusą, pirmiausia verta žinoti dvi svarbias taisykles, kuriomis vadovaujantis paruoštas humusas bus išties neprilygstamas.
„Nesvarbu, ar naudosite konservuotus, ar virtus avinžirnius, nepagailėkite laiko ir pašalinkite kiekvieno jų odelę. Tai padaryti labai paprasta – tereikia tarp pirštų suspausti avinžirnį ir šis pats išslysta iš paviršinio apvalkalėlio. O jeigu humusui naudojate konservuotus avinžirnius, neišpilkite į kriauklę skardinėje likusio skysčio – pataupykite šlakelį užtepėlės gamybai. Šie du patarimai leis jums paruošti švelnų, kreminės tekstūros humusą“, – sako maisto gamybos ekspertė.
Ji priduria, jog humusą galima naudoti itin įvairiai – tiek ant pilnagrūdės duonos sumuštinių su sezoninėmis daržovėmis, tiek kaip padažą daržovių lazdelėms mirkyti. Jis taip pat gali pasitarnauti kaip puikus priedas prie falafelių ar net būti panaudotas kaip pavasariškų salotų padažas. Taip pat maisto gaminimo ekspertė dalijasi dviem įdomesniais humuso receptais, išbandykite!
Burokėliais praturtintas humusas
Ingredientai:
- 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
- 250 g virtų burokėlių;
- 2 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
- 1 česnako skiltelė;
- 3 valg. šaukšt. skysčio nuo avinžirnių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino arba kmynų;
- šlakelis citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Prieš gaminant užtepėlę, nepamirškite nulupti odelių nuo avinžirnių.
2. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai sutrinkite. Jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių. Dar kartą viską susmulkinkite, kol masė taps vientisa.
Aštrusis humusas
Ingredientai:
- 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
- 3 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
- 1–2 jelapeno pipirų (dėkite pagal poreikį, atsižvelgdami į tai, kokio aštrumo norite);
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 2 česnako skiltelės;
- sauja smulkintos kalendros;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Visų pirma, nulupkite odeles nuo avinžirnių. Paruoškite jelapeno pipirus – perpjaukite juos pusiau, pašalinkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite.
2. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Paragaukite, ar nieko netrūksta – esant poreikiui, įpilkite daugiau vandens arba avinžirnių skysčio bei, žinoma, įberkite druskos ir pipirų.