„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nebijantiems pikantiškų skonių – burokėliais nuspalvinto bei aštraus humuso receptai

Šią savaitę minėta populiaraus užkandžio, kilusio iš Artimųjų Rytų – humuso – diena. Šis užtepas, gaminamas iš avinžirnių ir sezamų pastos tahini, turi vis daugiau gerbėjų ir Lietuvoje. Jei jau prisiragavote klasikinio humuso, galbūt pats metas paruošti jį šiek tiek pikantiškiau?
Burokėlių humusas
Burokėlių humusas / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, prieš imantis gaminti humusą, pirmiausia verta žinoti dvi svarbias taisykles, kuriomis vadovaujantis paruoštas humusas bus išties neprilygstamas.

„Nesvarbu, ar naudosite konservuotus, ar virtus avinžirnius, nepagailėkite laiko ir pašalinkite kiekvieno jų odelę. Tai padaryti labai paprasta – tereikia tarp pirštų suspausti avinžirnį ir šis pats išslysta iš paviršinio apvalkalėlio. O jeigu humusui naudojate konservuotus avinžirnius, neišpilkite į kriauklę skardinėje likusio skysčio – pataupykite šlakelį užtepėlės gamybai. Šie du patarimai leis jums paruošti švelnų, kreminės tekstūros humusą“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Vida Press nuotr./Avinžirniai
Vida Press nuotr./Avinžirniai

Ji priduria, jog humusą galima naudoti itin įvairiai – tiek ant pilnagrūdės duonos sumuštinių su sezoninėmis daržovėmis, tiek kaip padažą daržovių lazdelėms mirkyti. Jis taip pat gali pasitarnauti kaip puikus priedas prie falafelių ar net būti panaudotas kaip pavasariškų salotų padažas. Taip pat maisto gaminimo ekspertė dalijasi dviem įdomesniais humuso receptais, išbandykite!

Burokėliais praturtintas humusas

Ingredientai:

  • 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
  • 250 g virtų burokėlių;
  • 2 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 3 valg. šaukšt. skysčio nuo avinžirnių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino arba kmynų;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Prieš gaminant užtepėlę, nepamirškite nulupti odelių nuo avinžirnių.

2. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai sutrinkite. Jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių. Dar kartą viską susmulkinkite, kol masė taps vientisa.

Vida Press nuotr./Burokėlių humusas
Vida Press nuotr./Burokėlių humusas

Aštrusis humusas

Ingredientai:

  • 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
  • 3 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 1–2 jelapeno pipirų (dėkite pagal poreikį, atsižvelgdami į tai, kokio aštrumo norite);
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 2 česnako skiltelės;
  • sauja smulkintos kalendros;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Visų pirma, nulupkite odeles nuo avinžirnių. Paruoškite jelapeno pipirus – perpjaukite juos pusiau, pašalinkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite.

2. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Paragaukite, ar nieko netrūksta – esant poreikiui, įpilkite daugiau vandens arba avinžirnių skysčio bei, žinoma, įberkite druskos ir pipirų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų