Cukinijas drąsiai gali valgyti ir besilaikantys dietos ar ypač atidžiai besirūpinantys savo sveikata. Jos gerina medžiagų apykaitą, neleidžia organizme kauptis vandeniui, greitai suteikia sotumo jausmą. Kartu yra lengvai virškinamos, turi nedaug riebalų ir yra mažai kaloringos – 100 g virtos cukinijos turi vos 20 kcal, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.
Kaip išsirinkti geriausias?
Parduotuvėse cukinijų galima rasti ištisus metus, tačiau vasarinės ypač vilioja savo spalva ir skoniu. Daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria jas rinktis įvertinus kelis aspektus – taip būsite tikri, kad namo parsinešite pačią skaniausią daržovę.
Cukinijos gali būti žalios, geltonos ar baltos, tačiau žiūrėkite, kad spalva būtų ryški, sodri, be dėmių.
„Cukinijos gali užaugti ir iki metro ar dar ilgesnės, tačiau parduotuvėse tokių vargu ar rasite. Ir ne be reikalo – būtent mažos cukinijos yra vertingesnės. Didelės paprastai būna vandeningos, beskonės, su minkštu vidumi ir didelėmis sėklomis. Svarbu įvertinti ne tik dydį, bet ir daržovės spalvą. Cukinijos gali būti žalios, geltonos ar baltos, tačiau žiūrėkite, kad spalva būtų ryški, sodri, be dėmių. Žievė turėtų būti tvirta, blizganti, be įdubimų ar minkštų, susiraukšlėjusių vietų“, – pasakoja daržovių žinovė.
Namuose cukiniją geriau laikyti šaldytuvo daržovių stalčiuje. Galite įdėti ją į popierinį maišelį ir jį palikti atvirą. Venkite laikyti plastikiniame – taip kaupsis drėgmė, cukinijos minkštės ir ims gleivėtis. Beje, cukinijas galite ir užšaldyti, tačiau prieš tai supjaustykite ir minutę pavirkite vandenyje be druskos.
Vasariškas cukinijų ir brokolių apkepas
Cukinijų apkepas su brokoliais ir lapiniais kopūstais bus ne tik gardus, bet ir sveikas, turintis mažai angliavandenių. Panaudosite daug daržovių, patiekalui drėgnumo suteiks neriebus jogurtas, o ilgai triūsti virtuvėje nereikės.
Ingredientai:
- 4 nedidelės cukinijos;
- 4 kiaušiniai;
- 1 puodelis kiaušinių baltymų (maždaug 8 kiaušinių baltymai);
- ½ puodelio neriebaus graikiško jogurto;
- 150 g gabalėliais supjaustytų brokolių;
- 150 g lapinių kopūstų (kale), lengvai suplėšytų;
- 120 g mažesnio riebumo sūrio, sutarkuoto;
- druskos;
- pipirų.
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir patepkite ar išpurkškite ketaus keptuvę arba kepimo indą aliejumi. Atidėkite į šalį.
2. Paruoškite cukinijas: supjaustykite jas spiralizatoriumi ilgais „makaronais“ arba pjaustykle – kuo plonesniais šiaudeliais. Sudėkite į sietelį virš dubens ir pabarstykite druska. Palikite 20 min., kartkartėmis pamaišykite.
3. Kol iš cukinijų skiriasi vanduo, dubenyje suplakite kiaušinius ir kiaušinių baltymus. Įmaišykite graikišką jogurtą, įberkite žiupsnelį pipirų ir šiek tiek druskos. Sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
4. Kitas svarbus žingsnis – iš cukinijų išspausti kuo daugiau vandens pertekliaus. Paspauskite jas ranka, kad nuvarvėtų vanduo, tuomet perkelkite ant popierinio rankšluosčio ir vėl gerai paspauskite.
5. Į dubenį dėkite cukinijas, brokolius, lapinius kopūstus ir du trečdalius sūrio, užpilkite kiaušinių mase ir gerai išmaišykite.
6. Supilkite pagamintą mišinį į paruoštą keptuvę ar kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Pabarstykite likusiu sūriu. Dėkite į orkaitę ir kepkite maždaug 40-45 minutes. Pabaigoje įjunkite grilinimo režimą 2-3 minutėms, kol apkepo paviršius gražiai apskrus.