Ingredientai (8–10 asm.):
tešlai:
- 150 g cukraus;
- 200 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formos patepimui);
- 150 g miltų;
- 50 g migdolų miltų (jei neturite, pakeiskite tokiu pat kiekiu kvietinių, tačiau su migdolų miltais pyragas skanesnis);
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 4 dideli kiaušiniai;
- 2 apelsinų nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologiškus vaisius).
kriaušių sluoksniui:
- 50 g sviesto;
- 100 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kardamono;
- 4 standžios prinokusios kriaušės, nuluptos, perpjautos pusiau ir išsėklintos.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.
2. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.
3. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.
4. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.
5. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.