Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįmanoma atsispirti: apverstas kriaušių pyragas su kardamonu

Šis sodrus, prieskoniais pagardintas pyragas tiesiog negali palikti abejingų. Išsikepkite šį skanėstą kokią apniukusią ar šiaip kiek sunkesnę dieną ir pamatysite, kaip pasaulis iškart prašviesės. Tačiau net ir tokios „progos“ nebūtina laukti, kepkite, kai tik turėsite kelias kriaušes ir šiek tiek kardamono.
Apverstas kriaušių pyragas
Apverstas kriaušių pyragas / Vida Press nuotr.

Ingredientai (8–10 asm.):

tešlai:

  • 150 g cukraus;
  • 200 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formos patepimui);
  • 150 g miltų;
  • 50 g migdolų miltų (jei neturite, pakeiskite tokiu pat kiekiu kvietinių, tačiau su migdolų miltais pyragas skanesnis);
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 4 dideli kiaušiniai;
  • 2 apelsinų nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologiškus vaisius).

kriaušių sluoksniui:

  • 50 g sviesto;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. kardamono;
  • 4 standžios prinokusios kriaušės, nuluptos, perpjautos pusiau ir išsėklintos.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.

2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.

2. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.

3. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.

4. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.

5. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.

Vida Press nuotr./Apverstas kriaušių pyragas
Vida Press nuotr./Apverstas kriaušių pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų