Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 16

Neįveikiant mielinės tešlos paslapčių? Štai 7 klaidos, kurias galbūt darote

Kai atvėsta orai, visi tik ir kalba apie cinamonines ar kardamonines bandeles, mielinius pyragus su slyvomis ar giriasi išsipūtusiomis spurgomis. O jūs kartą pabandėt iškepti šį tą mielinio, tačiau rezultatas nuvylė... Lengva kalbėti patyrusiems kepėjams, kurie sako, kad „viską darau intuityviai“ ar „mielinę tešlą reikia pajausti“. Pajusti mielinės tešlos niuansų net po kelių kepinių gali dar ir nepavykti.
Mielinė tešla
Mielinė tešla / Vida Press nuotr.

Bendri patarimai tik 2: praktikuotis ir nebekartoti klaidų. Štai kelios populiarios (o žemiau rasite ir receptų rinkinį – kad praktikos būtų daugiau):

Klaida Nr. 1: Naudojate ką tik iš šaldytuvo ištrauktus ingredientus, nepašildote pieno / vandens

Visi mielinei tešlai skirti ingredientai, jei tik nenurodyta kitaip, turi būti kambario temperatūros (na, gal išskyrus šviežias mieles, kurių kiekis toks nedidelis, jog jos tešlos neatšaldys). Tačiau sviestą, kiaušinius išimkite iš šaldytuvo kelios valandos iki tešlos ruošimo, o pieną (ar vandenį) pašildykite, kol bus šiltas, bet ne karštas (maždaug 27–32 laipsnių šilumos).

Klaida Nr. 2: Naudojate netinkamus miltus, beriate jų per daug

Mieliniams kepiniams tinka ir kvietiniai (vadinami „balti“) miltai, ir speltos, ir kelių miltų rūšių mišiniai. Tačiau reikėtų, kad juose būtų pakankamai glitimo. Universaliausi ir populiariausi yra kvietiniai aukščiausios rūšies miltai, žymimi 550D. Jie tinka kone viskam – blynų iki duonos bei mielinių kepinių. Tiesa, kad susiformuotų glitimo gijos, o kepiniai būtų purūs, minkšti, išlaikantys formas, reikės padirbėti minkant tešlą.

Beje, verta iškart nesuberti viso nurodyto miltų kiekio, porą saujų pasilikite ir įberkite jau minkydami. Jei tešla net ir gerai išminkius atrodo įtartinai lipni, vieną kitą papildomą saują galima įberti, tačiau jei miltų padauginsite, atsiranda rizika, kad kepinys bus kietokas, sausokas.

Vida Press nuotr./Minkoma tešla
Vida Press nuotr./Minkoma tešla

Klaida Nr. 3: nepakankamai ilgai minkote

Jei keksų ir keksiukų tešlos negalima permaišyti, tai mielinei tešlai galioja atvirkščias patarimas – reikia ją kantriai ir ilgai minkyti. Lengviausia tą daryti virtuviniu kombainu, kuris turi specialų minkymo kablį, tačiau išminkysite ir rankomis – bus gera treniruotė. Tiesa, minkymui rankomis reikia erdvės, tad jei neturite tikrai plataus dubens, išverskite tešlą ant kiek miltuoto paviršiaus, o tada darbuokitės. Patogiausia tešlą minkyti ne kumščiais, ne pirštais, bet apatinėmis delnų pusėmis, kur galėsite sutelkti daugiausia jėgos. Išminkyta mielinė tešla – gražiai vientisa, glotni, švelniai blizgi, ji dar gali būti kiek lipnoka, bet nestipriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas