Pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas sako, kad nors šašlykams dažniausiai perkama kiauliena, iš tiesų skanų patiekalą galima paruošti iš bet kokios mėsos – tam tinka jautiena, vištiena ar net žuvis. Žinoma, populiariausi išlieka kiaulienos šašlykai.
„Bet kurios mėsos šašlykus paruošti nėra sudėtinga, svarbu tik paruošti tinkamą marinatą. Tačiau kiaulienos šašlykai dažnai vadinami tradiciniais. Ši mėsa greitai ir tolygiai iškepa, pasirinkus tinkamą jos dalį – būna sodri ir ne per daug sausa. Eksperimentuojant su skirtingais marinatais galima kaskart atrasti naujų skonių“, – pasakoja mėsos ekspertas.
Geriausia šašlykams rinktis kiaulienos sprandinę – ji ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.
Pasak G.Bačkovo, geriausia šašlykams rinktis kiaulienos sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. Dar svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Tačiau taip pat šašlykams galima rinkti ir kiaulienos mentę arba kumpį.
123RF.com nuotr./Kiaulienos šašlykas
Koks marinatas geriausias?
Marinatas – neatsiejama gerų šašlykų dalis. Žinoma, jį galima ruošti įvairiai, bet tam tikrų taisyklių derėtų laikytis:
- Geram marinatui svarbu derinti tinkamą rūgšties kiekį, taip pat prieskonines žoleles ir aliejų. Jis reikalingas tam, kad mėsa neišdžiūtų. Ruošiant marinatą reikėtų pagalvoti apie subalansuotas ingredientų proporcijas, taip pat pagalvoti apie tai, kokį kiekį mėsos marinuosite.
- Kartais saldžiarūgščiam marinatui prireikia ir cukraus, tačiau jį patartina rinktis saikingai – cukrumi padengta mėsa greičiau dega.
- Rūgšties marinatui suteikia svogūnai, taip pat populiaru naudoti actą, citrinos sultis, kefyrą arba majonezą.
- Mėsą marinatas turėtų apsemti visiškai, tuomet ji geriausiai išsimarinuos.
- Svarbu ir mėsos marinavimo laikas. Geriausia marinuoti nuo 2 iki 24 val. Paliekant marinate ilgiau, mėsa gali prarasti savo natūralų skonį ir tekstūrą.
Vida Press nuotr./Kepama marinuota mėsa
Kiek kepti?
Mėsos ekspertas sako, kad tinkamai paruošus šašlykus, lieka pats svarbiausias žingsnis – tinkamai juos iškepti.
„Žarijoms ruošti galima rinktis medžio anglis arba malkas. Jos suteikia mėsai ir ypatingo kvapo. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad žarijų būtų pakankamai, nes priešingu atveju jos greitai atvės ir šašlykai nespės iškepti. Taip pat stebėkite, kad nebeliktų ugnies – ji mėsą apdegins“, – sako G.Bačkovas.
Priklausomai nuo gabalėlių dydžio, šašlykai iškepa maždaug per 20 min.
Iešmus su šašlykais geriausia dėti per 15–20 cm nuo ugnies. Kepant mėsą galima apšlakstyti marinatu arba vandeniu, ypač jei matote, kad kyla ugnis. Priklausomai nuo gabalėlių dydžio, šašlykai iškepa maždaug per 20 min. Kepant patartina nuolat vartyti iešmus. Taip mėsa iškeps tolygiai.
Jūsų dėmesiui – keli šašlykų receptai:
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((jautiena, kiauliena, vištiena))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Pomidorų sultis sumaišykite su aitriosios raudonosios paprikos milteliais, 1 trintuvėje trintu svogūnu bei 3 česnakų skiltelėmis.
- Gautu marinatu pagardinkite mėsą ir palikite kelioms valandoms. Druska skaninkite prieš kepimą.
Suskleisti
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
- Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą.
Suskleisti
Ingredientai
Kiauliena:
1.20 kg (sprandinės (arba skaičiuokite vienam valgytojui 200-250 g mėsos))
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais.
2. Mėsą, svogūnus ir pipirus sudėkite į dubenį. Prasideda svarbiausioji dalis – viską maišydami gerai išminkykite rankomis, kad svogūno griežinėliai paleistų sultis, o šios susigertų į mėsą.
3. Taip pat pravartu uždengti dubenį dangčiu ir stipriai pakratyti, kad mėsa gerai „atsidaužytų“ šonus.
4. Po pusvalandžio (aš kelis kartus kepiau ir po 20 minučių marinavimo), pasūdykite mėsą, trumpai paminkykite ir verkite gabalus ant iešmo. Verkite taip, kad jie prisispaustų vienas prie kito, o nebūtų atsiskyrę.
5. Kepkite atidžiai vartydami ir sukiodami, kad mėsa keptų tolygiai. Po keliolikos minučių, kai kepsneliai apskrus, prapjaukite didžiausią ir akimis įvertinkite, ar mėsa iškepusi.
Taip kepami kepsneliai bus sultingi ir nesukietėję. Prie jų rekomenduočiau pomidorų ir granatų salotas, kurių receptą galite rasti ČIA
Suskleisti
Ingredientai
Prieskoniai:
3.00 arbat. š. (mėgstamų; arba dėkite pagal skonį)
Kaip gaminti
Gabalėliais pjaustytą mėsą apibarstykite mėgstamais prieskoniais, tuomet sumaišykite ją su griežinėliais pjaustytais svogūnais ir užpilkite kefyru. Indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve pernakt.
Iki kepimo likus kiek daugiau nei pusvalandžiui, apibarstykite mėsą druska, o tada – metas kepti.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Prieskoniai:
2.00 arbat. š. (pavyzdžiui, Argentiniečių prieskonių mišinio „Chimichurri“)
Kaip gaminti
Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.
Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.
Suskleisti
Ingredientai
Aviena:
500.00 g (supjaustytos 5 cm skersmens gabalėliais)
Svogūnai:
2.00 vnt. (supjaustyti į 8 dalis)
Paprikos:
2.00 vnt. (saldžiosios, supjaustytos nedideliais gabalėliais)
Kaip gaminti
1. Dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas.
2. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą, nes jos iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti.
3. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių.
Suskleisti