Būtent toks ir buvo mano sekmadienis - lėtas, tingus, ir su puikiu maistu. Iš tikrųjų, vienokio arba kitokio tipo kiaušinienę aš valgau maždaug penkias dienas iš septynių, tai, atrodytų, kas čia tokio – kiaušinienę išsikepti?
Bet šakšuka nėra šiaip sau kiaušinienė, juolab jeigu ją papildysi ypatingais ingredientais. Tai patiekalas, iš Šiaurės Afrikos atkeliavęs į Vidurinius Rytus ir ten įleidęs šaknis – o iš ten pasklidęs po pasaulį. Labai mėgstama tiek Tunise, tiek Izraelyje, šakšuka iš esmės yra kiaušiniai, kepti daržovių salotose (šakšukos pagrindas vadinamas matbucha – „patiekalas“ arabiškai, ir tai yra pomidorų, paprikų bei čili pipirų salotos), pateikiami su šviežiai kepta pita arba duona.
Taigi, ko reikės šakšukai? Bazinis rinkinys vienai porcijai – pusė svogūno (man labiau patinka raudonieji), kelios skiltelės česnako, du pomidorai, pusė saldžiosios paprikos, stiklinė polpa pomidorų tyrės – labai smulkiai pjaustytų pomidorų savo sultyse – ir du kiaušiniai. Aš visada renkuosi laisvai laikomų vištų kiaušinius – šįkart juos (o taip pat pomidorų tyrę, lydyto ghee sviesto ir pusrytinių bandelių) Wolt atvežė iš LIVIN, daržoves gavau iš Ekomarket, bet jeigu norite, visa tai rasite ir Rimi. Šakšukai dažniausiai yra naudojamas alyvuogių aliejus, bet man kartais norisi sviesto aromato – todėl šįkart rinkausi lydytą sviestą.
Taip pat mums reikės prieskonių – geriausiai prieskonius sutrinti (arba sumalti – kaip jums patogiau) prieš pat panaudojimą, kad pilnai atskleistų jų aromatas. Naudosime kmynus, kalendrą, juoduosius pipirus, šiek tiek saldžios paprikos.
Papildomai: jeigu norite, kad šakšuka būtų tikrai nekasdienė, Itališko Skonio Gurmanai jums parūpins fantastiškai aromatingos nduja dešros iš Kalabrijos bei minkšto burrata sūrio. Labai rekomenduoju!
Šakšuką gamina ir patiekia ketaus keptuvėse. Nes ketaus keptuvė ne tik geriau išlaiko šilumą, bet gali būti naudojama tiek ant atviros ugnies, tiek ant bet kurio tipo viryklės. Tačiau svarbiausia, jog galima valgyti tiesiai iš keptuvės, mirkant duoną į padažą. Kol keptuvė kaista, nulupame svogūną ir česnaką bei smulkiai supjaustome. Pomidorus šiek tiek įpjauname ir užpilame verdančiu vandeniu minutėlei – svogūnai ir česnakai keliauja į keptuvę (labai svarbu gerai įkaitinti tiek keptuvę, tiek sviestą / aliejų joje – ketaus keptuvės mėgsta lėtesnį, bet tolygų įšilimą), pomidorus traukiam iš marinato, nulupam odelę bei pjaustome smulkiais kubeliais kartu su paprika.
Jeigu jūs turite nduja dešros – o tai iš esmės yra labai riebi, minkšta kiaulienos dešra su aitriosiomis paprikomis – įspauskite kelis gabaliukus į keptuvę ir gerai pavartykite po visą plotą. Nduja suteiks aitrumo ir labai gero aromato.
Tada berkite į keptuvę pomidorus ir papriką, šiek tiek pasūdykite bei paprieskoniuokite ir palikite 15-20 minučių, kol suminkštės. Užpilkite pomidorų tyre ir palaukite, kol pradės burbuliuoti. Šaukštu arba mentele padarykite du įdubimus ir ten įmuškite kiaušinius – svarbu kad trynys liktų skystas. Palikite burbuliuoti iki kol pilnai pabals kiaušinio baltymas – o jeigu nemėgstate skysto trynio, uždenkite dangčiu.
Pabaigoje dar pasūdykite, paprieskoniuokite ir visiškai tobulam skoniui įdėkite kelis minkšto burrata sūrio gabalėlius. Patiekite su šviežia pita arba bandelėmis – aš turėjau pusrytinių bandelių iš LIVIN, kurias tereikėjo pasišildyti orkaitėje.
Skanaus!