Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemari klasika – medaus tortas: klasikinis receptas, pagal kurį visada pavyks

Paprastas, gaivus, burnoje tirpstantis medaus pyragas, desertų mėgėjų dažnai vadinamas medučiu, jau daug metų yra viena populiariausių šventinių klasikų. Nesvarbu, artėja kurio nors šeimos nario gimtadienis, kita proga, o gal tiesiog keliaujate į svečius, pasvarstykite, gal šįkart skanausite naminio medaus torto?
Medaus tortas
Medaus tortas / IKI nuotr.

Medaus tortas ypatingas tuo, jog jam nereikia jokių ypatingų ingredientų (juk medaus tokiu jau seniai nelaikome!), o skaniausias jis išeina tada, kai visos sudėtinės dalys yra natūralios ir kuo šviežesnės. Žinoma, medaus tortų ir pyragų gausu ir prekybos centruose, ir mažose kepyklėlėse, tačiau bent kartą vertą pabandyti išsikepti ir suformuoti jį patiems. Receptu pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos tinklo IKI maisto ekspertai.

Klasikinis medaus pyragas

Ingredientai:

tešlai:

  • 4 stiklinės miltų;
  • 5 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 70 g sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos.

pertepimui:

  • 0,5 l grietinės;
  • šiek tiek cukraus;
  • šiek tiek citrinų sulčių.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite tešlą sluoksniams. Medų, sviestą ir cukrų kaitinkite virš garų vonelės, kol ištirps cukraus granulės ir susidarys vientisa masė. Kiaušinius gerai suplakite iki putų ir sumaišykite su medaus mase. Po truputį berkite miltus ir sodą. Užminkykite tešlą.

2. Suformuokite norimo dydžio lakštus ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek paruduos. Tai nutinka greitai, todėl lakštų kepimą stebėkite. Iškepusių lakštų kraštus sulyginkite pagal norimą formą. Likučius pasilikite – iš jų sumalsite trupinius, kuriuos panaudosite viršaus ir šonų dekoravimui.

3. Pagaminkite kremą. Grietinę plakite kartu su cukrumi ir pagal norimą saldumą, pilkite citrinos sulčių.

4. Tepkite lakštus kremu. Trupiniais apibarstykite pyrago kraštus ir viršų. Palaikykite pyragą šaldytuve bent 1 valandą arba dar ilgiau, nes tada jis bus dar skanesnis!

Jei norite rinktis iš didesnės medaus pyragų bei tortų įvairovės, jūsų dėmesiui – dar keli receptai:

Signes Meirane vaikystės medaus tortas
Receptas: Signes Meiranes vaikystės medaus tortas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Medus: 320.00 g (minkšto; tortui)
Rudasis cukrus: 240.00 g (šviesaus; tortui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (lengvai išplaktų; tortui)
Miltai: 410.00 g (aukščiausios rūšies kvietinių; tortui)
Viso grūdo miltai: 110.00 g (tortui)
Soda: 2.00 arbat. š. (tortui)
Grietinė: 1000.00 ml (25 proc. riebumo; kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba vanilės ekstrakto; kremui)
Želė: 400.00 g (susmulkintų įvairių spalvų (geltonų, raudonų, žalių) želė saldainių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

2. Tortui skirtus ingredientus sumaišykite dubenyje.

3. Ant kepimo popieriaus nupieškite kelis 24 cm skersmens apskritimus – tokie bus biskvitai. Tam, kad būtų lengviau, biskvitus galite kepti tokio skersmens torto formoje, bet taip pat paprastai juos suformuosite tik ant kepimo popieriaus.

4. Vieną dalį tešlos dėkite į popieriuje nupiešto apskritimo centrą. Naudojant šaukštą, panardintą į karštą vandenį, paskirstykite tešlą – suformuokite apskritimą. Jei šiek tiek išlįs už kraštų, juos vėliau nupjausite ir panaudosite tortui puošti skirtiems trupiniams. Gali prireikti šaukštą panardinti karštame vandenyje kelis kartus, kad būtų lengva skirstyti tešlą. Stenkitės išskleisti taip plonai, kaip tik įmanoma: turi išeiti 8–9 biskvitai.

5. Suformavus biskvitą, dėkite skartą per orkaites vidurį ir kepkite 10–13 min., kol biskvitas įgaus šviesiai rusvą spalvą. Jei iš orkaitės ištrauksite greitai, bus sunku jį nuimti nuo popieriaus ir jis neįgaus pilno sodraus skonio. Ištraukę iš orkaitės, biskvitą su visu popieriumi perkelkite ant grotelių atvėsti. Kartokite tą patį su visais biskvito sluoksniais.

6. Pilnai atvėsinkite biskvitus – tai užtruks apie 1,5 val. Tuomet nuimkite popierių, sudėkite vieną ant kito ir apipjaukite kraštus. Likusius biskvito kraštus atidėkite į šalį.

 

Paruoškite kremą:

1. Supilkite pusę grietinės į dubenį, sudėkite vanilinį cukrų ir želė saldainių gabalėlius bei išmaišykite. Palikite pastovėti 30 minučių. Per tą laiką kremas sutirštės ir dėl želė saldainių taps saldesnis.

2. Likusią grietinę plakikliu plakite apie minutę, sudėkite susmulkintus želė saldainius ir išmaišykite.

Formuokite tortą:

1. Dėkite pirmą biskvitą ant tortinės ir tolygiai paskleiskite šiek šiek kremo (įsitikinkite, kad ne per daug kremo dedate per vidurį, kad suformavus tortą, jo vidurys nebūtų išsipūtęs). Dėkite kitą biskvitą ir paskleiskite kremą. Tą patį kartokite, kol sunaudosite visus biskvitus. Viršų ir šonus taip pat padenkite kremu.

2. Naudodami virtuvinį kombainą arba mėsmalę, susmulkinkite likusius biskvito kraštus ir jais padenkite torto viršų ir šonus.

3. Palikite tortą šaldytuve bent 12 val., geriausia – 24 val. Patiekite šaltą.

Suskleisti
Medaus tortas
Receptas: Biskvitinis medaus tortas su apelsinais
12 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 590.00 g (medaus biskvitui)
Kepimo milteliai: 15.00 g (medaus biskvitui)
Druska: 1.00 arbat. š. (medaus biskvitui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (medaus biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (medaus biskvitui)
Rudasis cukrus: 335.00 g (medaus biskvitui)
Medus: 350.00 g (medaus biskvitui)
Pienas: 250.00 g (medaus biskvitui)
Alyvuogių aliejus: 210.00 g (medaus biskvitui)
Grietinė: 250.00 g (grietinės kremui)
Grietinėlė: 120.00 g (35 proc. riebumo; grietinės kremui)
Cukraus pudra: 25.00 g (grietinės kremui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; grietinės kremui)
Citrinos sultys: 10.00 ml (arba pagal skonį; grietinės kremui)
Apelsinų marmeladas: 150.00 g (pertepimui)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitą:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į pieną supilkite ištirpintą medų, išmaišykite.

2. Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus, sudėkite į juos kiaušinių plakinį bei išmaišykite. Maišykite tol, kol turėsite vientisą masę.

3. Biskvitą kepkite apvalioje formoje 180 laipsnių temperatūroje apie 45–55 minutes. Atvėsinkite ir supjaustykite į 4 dalis.

Paruoškite kremą:

1. Kremą gaminkite, kai biskvitas jau atvėso ir galite sutepti tortą. Grietinėlę išplakite iki standumo.

2. Kitus kremo produktus išplakite plakikliu iki vientiso kremo ir atsargiai sumaišykite su plakta grietinėle. Naudokite iš karto.

Surinkite tortą:

1. Apvalioje formoje dėkite vieną sluoksnį biskvito, plonai aptepkite apelsinų džemu, paskirstykite dalį kremo. Kartokite šį veiksmą, kol turite biskvitų ir kremo.

2. Tortą įdėkite į šaldytuvą bent 12-ai valandų – kremas turi susigerti į biskvitą ir sustingti.

3. Tortą dekoruokite plakta grietinėle ir gyvomis pavasariškomis gėlėmis.

Suskleisti
Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Receptas: Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 300.00 g (200 g biskvitui ir 100 g kremui)
Medus: 300.00 g (dirbtinio arba natūralaus; biskvitui (ir dar šiek tiek arbatos pasaldinimui))
Sviestas: 250.00 g (sviesto; biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Miltai: 350.00 g (biskvitui)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (biskvitui)
Grietinėlė: 500.00 g (36 proc. riebumo; kremui)
Grietinė: 300.00 g (30 proc. riebumo; kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys; kremui)
Juodosios arbatos arbatžolės: 1.00 žiupsnelis (pagaminkite 250 ml arbatos ir pasaldinkite medumi)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitus:

1. Ant kartono nusibraižykite Gediminaičių stulpus, išsikirpkite.

2. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite cukrų, medų, sviestą, druską, prieskonius. Kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami, kol gausite vientisą masę ir ji užvirs. Nuimkite nuo ugnies.

3. Į atvėsusią masę supilkite išplaktus kiaušinius.

4. Miltus išsijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite miltus į plakinį iš gerai išmaišykite. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.

5. Kepimo popieriumi ištieskite kepimo skardą, ant popieriaus nusibraižykite kvadratą (tokio dydžio, kokie bus Gediminaičių stulpai (nuotraukoje – 27x26 cm)). Pilkite trečdalį paruoštos biskvito tešlos į „kvadratą“ ir tolygiai paskleiskite. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tą patį atlikite su likusia tešla – iškepkite likusius 2 biskvitus.

6. Biskvitams atvėsus, pagal trafaretą išsipjaukite formas.

Paruoškite kremą:

1. Į dubenį sudėkite visus ingredientus – grietinėlę, grietinę, cukrų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite standžią masę.

Formuokite tortą:

1. Kiekvieną biskvitą sulaistykite arbata su medumi ir pertepkite kremu.

2. Palikite tortą šaldytuve nakčiai. Prieš patiekdami – dekoruokite.

Suskleisti
Tortas „Skanumėlis“
Receptas: Medaus tortas „Skanumėlis“ su džiovintų slyvų įdaru
12 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (tešlai)
Sviestas: 125.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (turi būti 100 g, tad gali prireikti ir daugiau; tešlai)
Medus: 250.00 g (tešlai)
Vanduo: 62.00 g (tešlai)
Grietinė: 462.00 g (62 g tešlai ir 400 g kremui)
Grietinėlė: 400.00 g (plakamosios; kremui)
Želatina: 10.00 g (kremui)
Soda: 10.00 g (tešlai)
Aguonos: 20.00 g (tešlai)
Džiovintos slyvos: 150.00 g (įdarui)
Želė: 80.00 g (braškių skonio; įdarui)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitus:

1. Į kaitinimui skirtą puodą sudėkite medų, sviestą, suberkite cukrų. Kaitinkite nuolat maišydami, kol viskas ištirps. Į ištirpintą masę supilkite vandenį ir išmaišykite.

2. Į atskirą indelį įberkite sodą ir kartu su grietine gerai išmaišykite. Sodos ir grietinės mišinį supilkite į medaus masę ir gerai išmaišykite.

3. Masę atvėsinkite iki 30 laipsnių temperatūros, į ją sudėkite kiaušinius ir išmaišykite. Nuolat maišydami, įberkite persijotus miltus.

4. Tešlą tepkite ant pergamentinio popieriaus, iškirpto apvaliais papločiais (24–26 cm. diametro) plonu sluoksniu. Ant vieno biskvito užbarstykite aguonas.

 

5. Kepkite 5–6 min. 200 laipsnių temperatūroje, kol biskvitas įgaus gražiai rudą spalvą.

Paruoškite kremą:

1. Želatiną užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite 5 min., kad išbrinktų.

2. Kol želatina brinksta, grietinę išplakite su cukrumi iki standumo (dėl skonio galima įdėti citrinos žievelės).

3. Atskirame inde išplakite grietinėlę.

4. Išbrinkintą želatiną su indu statykite į karšto vandens vonelę ir maišydami ištirpinkite, po to atvėsinkite.

5. Į išplaktą grietinę plona srovele, visą laiką maišant, supilkite atvėsintą želatiną.

6. Gautą masę sudėkite su išplakta grietinėle. Paruoštas kremas turi būti tvirtos konsistencijos, purus, baltos spalvos.

Paruoškite įdarą:

1. Džiovintas slyvas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Želė paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Paruoštą želė supilkite į indą ir palikite sustingti.

Formuokite tortą:

1. Ant pirmojo ir antrojo torto biskvito tepkite kremą, barstykite slyvas.

2. Ant trečiojo biskvito tepkite kremą ir dėkite supjaustytos želė gabaliukus.

3. Ant ketvirtojo biskvito tepkite kremą ir vėl dėkite slyvas.

4. Viršutinį biskvitą ir torto šonus aptepkite kremu ir užbarstykite trupiniais.

5. Suformuotą tortą atšaldykite ir papuoškite.

Suskleisti
Tortas „Medutis“
Receptas: Tortas „Medutis“
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (torto papločiams)
Cukrus: 280.00 g (180 g torto papločiams ir 100-200 g kremui (priklausomai, kiek saldžiai mėgstate))
Sviestas: 50.00 g (torto papločiams)
Miltai: 500.00 g (gali prireikti ir 600 g; torto papločiams)
Soda: 1.00 arbat. š. (torto papločiams)
Medus: 100.00 g (torto papločiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (torto papločiams)
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (torto papločiams)
Grietinėlė: 1.00 l (riebios; kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys; kremui)
Uogienė: 5.00 valg. š. (rūgštesnės (juodųjų, raudonųjų serbentų ar kitos mėgstamos))
Kaip gaminti

Paruoškite tešlą:

1. Pasiruoškite garų vonelę: į didesnį puodą įpilkite vandens ir jį užvirkite.

2. Į mažesnį indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, lengvai išplakite bei sudėkite medų ir sviestą.

3. Indą su gauta mase statykite ant didesnio puodo su verdančiu vandeniu ir palengva maišant kaitinkite apie 15–20 min., kol masė įgauna gintarinę spalvą ir pradeda maloniai kvepėti medumi. Suberkite sodą. Kaitinama masė pradeda kilti, padidėja jos kiekis.

4. Miltus persijokite su prieskoniais ir druska. Kadangi šilta tešla labai skirtingai sugeria miltus, dalį atsidėkite – minkant tešlą jos konsistenciją reguliuokite po truputį berdami miltų.

5. Maždaug 4–5 valgomus šaukštus miltų berkite į gautą masę ir maišydami dar pakaitinkite apie minutę ant garų vonelės.

 

6. Nukelkite indą nuo garų vonelės ir gerai permaišykite masę, pakeliant viską nuo indo dugno. Berkite į tešlą dar 4–5 šaukštus miltų ir maišykite tešlą mentele tol, kol sutirštėja, bet dar būna taki, panaši į karamelę.

7. Likusius miltus išberkite į kauburėlį ir jame padarykite duobutę, į kurią supilkite jau turimą tešlą ir palengva minkykite – tešla turi būti ne per kieta, turėti plastiškumo, kaip šiltas plastilinas, tokios stadijos, kai kai tik tik nustoja lipti prie rankų minkant.

8. Tešlą padalinkite į 8 vienodus gabaliukus, padarykite iš jų rutuliukus ir pastatykite atvėsti 30 min.

Iškepkite lakštus:

1. Kai tešla atvėsta, kočiokite plonus lakštus – kuo ploniau, tuo skaniau. Kad nesusidarytų oro burbulai, šakute subadykite lakštą.

 

2. Dabar jau šaukite lakštą į iki 180 laipsnių iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 7–8 min. Kadangi visų orkaitės skirtingos, stebėkite procesą ir, kai lakštas gražiai parus ir pasklis malonus kepinio kvapas, traukite iš orkaitės.

3. Kol lakštas neatvėso, išsipjaukite lakštą tokios formos, kokios jums reikia. (Viktorija ima puodo dangtį, kuris yra aštresniais kraštais, gerai įspaudžia ir švelniai pasukinėja dar karštą lakštą – tada lakštai gražiai ir lygiai išsipjauna).

4. Dėkite atvėsti lakštus ir išpjautus kraštus (jų neišmeskite, susmulkinkite ir galėsite puošti tortą).

Pagaminkite kremą:

1. Kol lakštai vėsta, išplakite grietinėlę su cukrumi ir citrinos sultimis iki standumo. Kad gietinėlė gerai išsiplaktų ir nesuplaktumėte sviesto, grietinėlė ir indas, kuriame ją plaksite, turi būti šalti. Cukraus kiekis priklauso nuo jūsų pačių skonio: vieni mėgsta saldžiau, kiti ne taip saldžiai, tad berkite tiek, kad būtų skanu. Torto autorė Viktorija dar beria nutarkuotos citrinos žievelės.

 

Sluoksniuokite tortą:

1. Imkite indą, kuriame rinksite tortą, ir porą nedidelių šaukštų plaktos grietinėlės kremo paskleiskite pagal išpjauto lakšto formą, dėkite pirmą lakštą.

2. Sluoksniuokite tortą, porą sluoksnių sutepkite uogiene (jei mėgstate saldžius tortus, galite jos ir netepti.).

3. Likutį gietinėlės kremą sutepkite ant torto kraštų ir viršaus.

4. Palikite gaminį per naktį pastovėti šaldytuve.

5. Papuoškite tortą taip, kaip jums gražu: nupjautų kraštų trupiniais, uogomis, riešutais. Fantazija – beribė!

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais