Ingredientai (6 asm.):
- 700 g pailgas kiaulienos nugarinės gabalas (geriau su trupučiu riebaliukų);
- druskos, pagal skonį;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- tyro alyvuogių aliejaus;
- gabalėlis sviesto;
- 2 skiltelės česnako;
- 3 obuoliai, supjaustyti skiltelėmis;
- 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 1/2 puodelio baltojo vyno.
Gaminimas:
1. Apvyniokite nugarinės gabalą tvirta kepsniams skirta virvele, o tada gerai įtrinkite druska ir pipirais.
2. Erdvioje storadugnėje keptuvėje ištirpinkite gabaliuką sviesto, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir įspauskite česnako skilteles.
3. Dėkite kiaulienos gabalą į keptuvę ir gerai apkepinkite iš visų pusių, kol pasidengs rusva plutele – tam užtruksite apie 10 min. Mėsos vartymui naudokite neaštrias menteles, nes jums nereikia susidariusios plutelės perdurti, antraip išbėgs mėsos sultys.
4. Užpilkite ant kiaulienos vyną ir pakaitinkite, kol beveik išgaruos. Sumažinkite kaitrą ir suberkite svogūnus ir obuolius, kiek pavyksta pamaišykite, kad svogūnai ir obuoliai susimaišytų su riebalais.
5. Uždenkite indą tinkamu dangčiu ir kepkite ant nedidelės kaitros 25-30 min. Kelis kartus patikrinkite, ar netrūksta skysčio, jei taip, galite įpilti šiek tiek vandens.
6. Išimkite kiaulienos nugarinę iš indo, dėkite į plokščią lėkštę ir gerai apdenkite aliuminio folija.
7. Padidinkite ugnį po kepimo indu ir pakaitinkite svogūnus ir obuolius dar kelias minutes, kol visiškai neliks skysčio. Gautą mišinį galite patiekti šalia mėsos kaip pagardą, o galite sutrinti elektriniu trintuvu ir pagaminti tirštą padažą.
8. Tiekite mėsą supjautytą riekelėmis, su pagardu (ar padažu) ir tokiais priedais, kokius mėgstate – keptomis bulvytėmis, koše, kruopomis ar žaliomis salotomis.