Nepakeičiamas vasarą – lavašas: suktinukams, lazanijai ir net desertui. 10 receptų

Lavašas – plonytis paplotis, jei ne visų perkamas ir valgomas namie, tai galbūt pažįstamas kaip kebabų ingredientas. O būtent vasara – puikus metas įvairiau panaudoti lavašus, nes jis itin patogus įvairiems suktinukams formuoti. Tačiau ne tik – receptų rinkinyje rasite ir lazaniją su lavašu, ir net saldų vyniotinį!
Saldus lavašo desertas su varške ir uogomis
Saldus lavašo desertas su varške ir uogomis / Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr.
Lašišos ir varškės užkandis
Receptas: Lašiša ir varškė lavaše
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.2 / 106
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 4.00 vnt. (nedideli)
Lašiša: 300.00 g (rūkytų lašišų filė)
Varškė: 150.00 g (grūdėtos)
Varškės sūris: 150.00 g (riebaus)
Krienai: 1.00 arbat. š. (jei mėgstate aštriai, galite dėti ir daugiau)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį džiovintų ir šviežių lapelių)
Salotos: 200.00 g (po saujelę įvairių salotų lapelių)
Morkos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Lašišų filė supjaustykite gabalėliais ir apšlakstykite citrinos ir apelsino sulčių mišiniu.

2. Varškės sūrį kelis kartus permalkite mėsmale, sumaišykite su gerai nuvarvinta grūdėta varške, pasūdykite, pagardinkite pipirais, džiovintais bazilikais, pagal skonį krėskite krienų ir viską gerai išmaišykite.

3. Grietinėlę elektriniu plakikliu išplakite iki standžios masės ir įmaišykite į varškės masę labai atsargiai – ji turi būti puri.

4. Lavašus lengvai pašildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, užklokite salotų lapeliais, tada į vidų dėkite lašišos gabalėlį, krėskite varškės kremo, lavašus susukite, apačią užlankstykite kaip vokelį ir papuoškite bazilikų lapeliais bei morkų šiaudeliais.

Suskleisti
Įdarytas lavašas su saldžiosiomis paprikomis
Receptas: Įdarytas lavašas su saldžiosiomis paprikomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 60
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Varškė: 1.00 vnt. (tepamas varškės sūrelis)
Majonezas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Faršas: 300.00 g (300 - 350 g kiaulienos)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: (maltos mėsos) 1.00 žiupsnelis
Salotos: 4.00 vnt. (lapai)
Paprikos: 3.00 vnt. (kelių spalvų paprikų juostelių)
Kaip gaminti

1. Faršą iškepkite, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais, druska ir atvėsinkite. Majonezą sumaišykite su sūreliu ir smulkintu česnaku.

2. Lavašą ištepkite majonezo ir sūrelio mišiniu, ant viršaus suberkite faršą ir paskleiskite po visą lavašą. Salotų lapus nuplaukite, nuvarvinkite ir suklokite ant faršo.

3. Uždėkite paprikų juostelių ir suvyniokite. Prieš tiekdami lavašą palaikykite 10–15 minučių, kad suminkštėtų, ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

 

 

 

 

 

Suskleisti
Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis
Receptas: Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.3 / 167
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krabų lazdelės: 100.00 g
Lašiša: 50.00 g (sūdytos)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (kapotų)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų)
Lavašas: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Kietai išvirkite ir atvėsinkite kiaušinį.
  2. Smulkiai supjaustykite krabų lazdeles ir sūdytą lašišą, sutarkuokite virtą kiaušinį, sukrėskite majonezą, pagardinkite kapotais krapais arba petražolėmis ir atsargiai išmaišykite.
  3. Paklokite ant stalo lavašo lakštą, ištepkite įdaru, susukite į ritinėlį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir bent porą valandų palaikykite šaltai.
  4. Supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais ir patiekite kaip užkandį.
Suskleisti
Aromatingi lavašų suktinukai su rikota
Receptas: Aromatingi lavašų suktinukai su rikota
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 53
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt. (didelis)
Rikotos sūris: 200.00 g
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (nebūtina)
Pesto padažas: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių šakelių)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite rikotą, parmezaną, trintus česnakus, pesto padažą ir smulkintas šviežių bazilikų šakeles.
  2. Lavašą padalykite į keturis ar šešis vienodo dydžio gabalėlius, kad pavyktų susukti suktinukus.
  3. Ant kiekvieno gabalėlio dėkite rikotos sūrio įdaro ir susukite suktinuką.
  4. Suktinukus dėkite į orkaitę ant grotelių arba į aliejumi išteptą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol pradės skrusti (maždaug apie 20 min.)
Lavašų užkandį patiekite apibarstytą šviežiais žalumynais. Tinka su įvairiomis daržovėmis, padažais
Suskleisti
Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu
Receptas: Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 53
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų)
Agurkai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saliamis: 200.00 g (arba kitos mėgstamos rūkytos dešros)
Kaip gaminti
  1. Avokadą nulupkite, padalinkite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat suberkite smulkintą česnaką, supilkite citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išplakite iki vientisos masės.  
  2. Avokadų sviestu ištepkite lavašą. Ant viršaus dėkite sluoksnį salotų, tada plonais šiaudeliais supjaustyto saliamio (gali būti ir kitokia mėgstama rūkyta dešra), galiausiai šiaudeliais supjaustytų paprikų ir agurko.
  3. Susukite lavašą į ritinėlį ir suraikykite vienodo dydžio gabalėliais.
Suskleisti
Brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais
Receptas: Brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 75.00 g („dip’ui“)
Brokoliniai kopūstai: 600.00 g (padalytų gabalėliais; „dip’ui“)
Ančiuviai: 4.00 vnt. (sūdyti; „dip’ui“)
Kietasis sūris: 15.00 g (tarkuoto; „dip’ui“)
Špinatai: 40.00 g (jaunų; „dip’ui“)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml „dip’ui“ ir lavašams, bei dar šiek tiek patepimui)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. („dip’ui“)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. („dip’ui“)
Mielės: 1.00 arbat. š. (sausų arba 20 g šviežių; lavašams)
Vanduo: 125.00 ml (drungno; lavašams)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (lavašams)
Miltai: 320.00 g (lavašams)
Druska: 1.00 arbat. š. (smulkios; lavašams)
Čiobreliai: 1.00 sauja (šviežių; lavašams)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užminkykite lavašų tešlą: mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų ir palikite šiltoje vietoje uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad suputotų. Per tą laiką į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą persijokite miltus, įberkite druską, sumaišykite ir viduryje padarykite duobelę. Į duobelę supilkite mielių mišinį ir aliejų ir užminkykite elastingą tešlą.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite jį aliejumi, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite apie 20 minučių, kad truputį pakiltų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Jei lavašus kepsite grilyje, įkaitinkite iki 200°C, įdėkite konvektorių bei picai kepti skirtą akmenį. Palikite apie 10 minučių, kad akmuo įkaistų.

4. Lavašų tešlą padalykite į 8 dalis. Kiekvieną iškočiokite į ploną pailgą paplotėlį, maždaug 1 mm storio. Uždėkite po kelias šakeles čiobrelių ir kočiodami įspauskite čiobrelio šakeles į lavašus. Kiekvieną patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite ant kepimo skardų (arba picos akmens grilyje). Kepkite apie 10–12 minučių, arba kol lavašai gražiai pagels ir taps traškūs.

Suskleisti
Lavašo traškučiai
Receptas: Lavašo traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 82
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Majonezas: 1.00 vnt.
Sūris: 200.00 g (kietas brandintas)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Lavašo lakštą plonai aptepkite majonezu, žirklėmis sukarpykite trikampėliais.
  2. Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį.
  3. Dalį lavašo gabalėlių pabarstykite kmynais, kitus sezamais, dar kitus – tarkuotu sūriu arba prieskoninėmis žolelėmis. Jei mėgstate aštriai, į šaukštą majonezo išspauskite skiltelę česnako, aptepkite šiuo padažu lavašą.
  4. Skardos dugną išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite lavašo trikampėlius, kepkite 210°C temperatūros orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Suskleisti
Vištiena, kepta lavaše
Receptas: Msachen. Vištiena, kepta lavaše
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 10.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Lavašas: 3.00 vnt. (2-3 vnt. didelių stačiakampių)
Svogūnai: 1.00 kg (1-1,5 kg)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūsti)
Žagrenis: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos gabaliukus maždaug 10-15 minučių apkepinkite aliejuje. Baigdama kepti pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išimkite iš keptuvės.

 

2. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kuriame kepė vištiena, (jei reikia, įpilkite dar truputį aliejaus). Svogūnai turi būti permatomi, bet nesuskrusti. Baigdama kepti įberkite žagrenių, gerai išmaišykite.

 

(Žagrenis (Sumac) – tai džiovintos ir susmulkintos žagrenio uogos, maloniai rūgštaus skonio, tamsiai raudonos. Labai populiarus prieskonis arabų šalyse, dažniausiai naudojamas žuviai, vištienai, salotoms gardinti.)

 

3. Vieną lavašą palikite, kitą supjaustykite į 2-3 dalis. Į storasienį kepimo indą arba formą įtieskite nesupjaustytą lavašą, ant dugno įdėkite dar kelis gabaliukus lavašo, kad būtų 2-3 sluoksniai. Suberkite dalį svogūnų, ant jų - vištieną, ant viršaus – likusius svogūnus. Įdarą kruopščiai uždenkite lavašu(kad būtų tarsi sandarus vokas). viršų apšlakstykite aliejumi.

 

4. Šaukite į iš anksto įkaitintą orkaitę. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje maždaug 40 minučių. Galite patiekti su šviežiomis daržovėmis arba mėgstamomis daržovių salotomis.

 

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Suskleisti
Lavašo lazanija
Receptas: Lavašo lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt. (lakštas)
Parmezano sūris: 100.00 g
Mocarelos sūris: 100.00 g
Faršas: 500.00 g (jautienos - faršo padažui)
Pomidorai: 200.00 ml (konservuotų trintų - faršo padažui)
„Vusterio padažas“:(faršo padažui) 1.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (faršo padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (faršo padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (faršo padažui)
Morkos: 1.00 vnt. (faršo padažui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - faršo padažui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - faršo padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - faršo padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - faršo padažui ir baltajam padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui - faršo padažui)
Pienas: 300.00 ml (300 - 400 ml - baltajam padažui)
Sviestas: 50.00 g (baltajam padažui)
Miltai: 4.00 valg. š. (baltajam padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (riešuto - baltajam padažui)
Kaip gaminti
  1. Paruoškite faršo padažą. Smulkiai supjaustykite svogūną, sutrinkite česnaką, sutarkuokite morką. Pakepinkite viską keptuvėje, kol gražiai pagels.
  2. Sukrėskite į keptuvę faršą. Pagardinkite raudonėliais, bazilikais, pipirais, pagal skonį pasūdykite. Nuolat pamaišydami apkepkite.
  3. Sukrėskite trintus pomidorus, pomidorų pastą, Vusterio padažą. Dar šiek tiek patroškinkite. Padažas turi būti gana tirštas.
  4. Paruoškite baltąjį padažą. Keptuvėje išlydykite sviestą. Intensyviai maišydami pamažu suberkite miltus. Maišykite, kol gausite vientisą masę.
  5. Tada iš lėto pilkite pieną taip pat intensyviai maišydami. Patroškinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite muskatu, įberkite pagal skonį druskos.
  6. Lavašą supjaustykite pailgais lakštais (kad būtų kaip lazanijos lakštai), išklokite vienu sluoksniu kepimo indo dugną.
  7. Toliau lakštus su faršo, baltuoju padažu ir tarkuotais sūriais sluoksniuokite, kol lakštai baigsis.
  8. Viršutinį sluoksnį apšlakstykite baltuoju padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Suskleisti
Saldus lavašo desertas su varške ir uogomis
Receptas: Saldus lavašo desertas su varške ir uogomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Varškė: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Įvairios uogos: 50.00 g (bet kokių mėgstamų)
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Varškę sumaišykite su kiaušiniais, cukrumi ir vanile. Cukraus dėkite pagal tai, kaip saldžiai mėgstate. Įdėjus vieną šaukštą su kaupu, skonis bus labiau neutralus, o du šaukštai pavers patiekalą išties saldžiu.

2. Į gautą masę dėkite uogas ir vanilę. Uogos gali būti įvairiausios – mėlynės, šilauogės, avietės, braškės. Dar šiek tiek pamaišykite ir tepkite ant lavašo, tada jį susukite. Susuktą aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu, apibarstykite sutrupintais riešutais ir šaukite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitinton orkaitėn. Po 20 min. jūsų nuostabus desertas jau garuos ant stalo.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis