Kopūstų salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis
Ingredientai:
- 1/2 nedidelio kopūsto;
- 1 didelis tvirtas obuolys;
- sauja kapotų pekaninių karijų riešutų;
- sauja džiovintų spanguolių (arba juodųjų serbentų);
- kmynų (jei patinka).
Padažui:
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. natūralaus jogurto (labai tinka graikiškas);
- 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais ir dideliame dubenyje kiek užbėrę druskos švelniai pamaigykite, kad suminkštėtų.
2. Obuolį supjaustykite šiaudeliais ar plonomis riekelėmis ir kartu su riešutais, spanguolėmis bei kmynais berkite ant kopūstų.
3. Padažui pirmiausia sumaišykite alyvuogių aliejų ir jogurtą. Tada pilkite citrinų sultis, actą ir garstyčias, maišykite iki vientisos konsistencijos ir pagardinkite druska bei pipirais. Pilkite padažą ant kopūstų ir tuojau pat patiekite.
Brokolių salotos su migdolais
Ingredientai:
- 700–800 g svorio brokolis;
- 45 g riekelėmis supjaustytų ir pakepintų migdolų;
- 40 g džiovintų spanguolių.
Padažui:
- 120 ml natūralaus jogurto;
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/2 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Brokolius nuplaukite, kiek įmanoma nusausinkite ir padalykite į žiedynus. Suberkite juos į didelį dubenį, dėkite ten ir migdolus bei spanguoles.
2. Iš likusių produktų nedideliame dubenėlyje sumaišykite padažą ir apipilkite juo brokolių-spanguolių-migdolų mišinį. Gerai išmaišykite ir patiekite!
Indiškos kopūstų salotos
Ingredientai:
- 500 g kopūsto;
- 3 pomidorai;
- 1/2 šviežios aitriosios paprikos;
- 4 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus;
- 90 g pakepintų žemės riešutų;
- 1/2 citrinos sulčių;
- 4 valg. šaukšt. džiovintų kokoso drožlių;
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. ferulos (indiškas prieskonis su švelniu svogūno aromatu, pakeičiantis svogūną; jei neturite, nenaudokite)
- 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/2 arbat. šaukšt. malto kumino;
- šviežios kalendros.
Gaminimas:
1. Kopūstą supjaustykite plonyčiais ilgais šiaudeliais, pasūdykite ir sugrūskite rankomis, kad druska jį suminkštintų.
2. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Žemės riešutus berkite į tvirtą plastiko maišelį ir padaužykite kočėlu, kol virs rupiais trupiniais.
3. Sudėkite į kopūstus pomidorus, riešutus, kapotą kalendrą, suberkite cukrų, žemės riešutus ir kokoso drožles. Užpilkite citrinos sultimis.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, jei naudojate – ferulą, kuminą ir ciberžolę. Prieskonius 10–12 s maišydami pakaitinkite aliejuje, o tada supilkite į kopūstus. Gerai išmaišykite.