Ingredientai:
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 3 skiltelės česnako, sutrintos;
- didelis žiupsnis aitriųjų paprikų dribsnių (galima ir neberti, jei nemėgstate aštriai);
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio (nebūtina);
- 1 stiklinė degtinės;
- 2 skardinės kokybiškų savo sultyse konservuotų pomidorų;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 0,5 stiklinės riebios grietinėlės;
- 500 g mėgstamų trumpų makaronų;
- tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros;
2. Ant viryklės iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, kurią vėliau bus galima kišti į orkaitę. Pilkite aliejaus, kai jis įkais, berkite svogūnus ir česnakus. Maišydami pakepinkite apie 5 min., kol svogūnai kiek suminkštės. Suberkite aitriųjų paprikų dribsnius, raudonėlį ir dar minutę pakepinkite. Supilkite degtinę ir kaitinkite dar apie 5 min., kol skystis nugaruos maždaug perpus.
3. Supilkite į keptuvę pomidorus su visomis sultimis, patraiškykite juos šakute. Įberkite 1 arbat. šaukšt. druskos ir gerą žiupsnį pipirų. Išmaišykite ir uždenkite keptuvės viršų folija, o tada dėkite į įkaitusią orkaitę ir kepkite 1,5 val.
4. Kai šis laikas praeis, supilkite visą mišinį iš keptuvės į elektrinio kombaino indą ir sutrinkite iki tyrės. Taip pat galite naudoti ir įmerkiamą blenderį. Grąžinkite tyrę į keptuvę ir po truputį pilkite grietinėlę – jos gali būti ir mažiau, ir daugiau, priklausomai nuo to, koks padažo skonis jums labiau patinka, rūgštesnis ar švelnesnis. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
5. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės, tada nusunkite, suverskite į didelį dubenį, užpilkite padažu ir gerai išmaišykite. Padažą galite naudoti visą, o galite dalį atsidėti ir laikyti šaldytuve (geras jis išbus iki savaitės).
6. Patiekdami makaronus su padažu negailėdami užbarstykite tarkuoto sūrio.