Ingredientai:
- 200 g sviesto, kambario temperatūros;
- 120 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
- 180 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos;
- 2 stiklinės avižinių drisbsnių;
- 1 didelis obuolys, nuluptas ir stambiai sutarkuotas;
- sauja razinų arba džiovintų spanguolių;
- saujelė graikinių arba pekano riešutų, stambiai sutarkuotų (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Plačią skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje ar elektrinio kombaino inde išsukite sviestą ir cukrų iki purios, balkšvos masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą ar pastą.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Berkite šį mišinį į sviesto ir cukraus plakinį, trumpai pamaišykite. Tuomet suberkite ir avižinius dribsnius, obuolio tarkius bei razinas (ar spanguoles), riešutus (jei juos naudojate). Vėl išmaišykite.
4. Šaukštu ar drėgnomis rankomis kabinkite po truputį pagamintos tešlos (maždaug graikinio riešuto dydžio gabaliuką) ir dėliokite ant skardos paliekant tarpus. Jei nenorite visko kepti iškart, dalis tešlos kuo puikiausiai gali būti užšaldyta.
5. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min. Išimkite iš orkaitės, leiskite porą minučių atvėsti, o tada mentele perkelkite sausainius ant grotelių, kad visiškai atvėstų.