Nepralenkiamos morkų salotos: 5 nebrangūs variantai šviežio derliaus klasikai

Jau pasirodęs naujas šviežių morkų derlius reiškia, kad jų salotos ir vėl karaliaus kasdieniame meniu daugelyje namų. Šviežios, sultingos, nebrangios ir traškios – užtenka vos akimirkos, kad jos taptų puikiu vakarienės priedu, dienos pietumis ar užkandžiu.
Morkų salotos
Morkų salotos / Vida Press nuotr.

Pasaulinė morkų šlovė socialiniuose tinkluose

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad įdomu tai, jog pastaraisiais metais morkų salotas iš naujo atrado ir pasaulis – „TikTok“ tinkle įrašai skaičiuojami milijonais, šis patiekalas yra giriamas ne tik už skonį, bet ir už naudą organizmui. Tinklo vartotojai masiškai rekomenduoja jas hormonų problemoms spręsti.

„Reikia atsiminti, kad vienas dubenėlis salotų per dieną neišspręs sveikatos problemų. Tačiau morkos iš tiesų yra be galo sveikas pasirinkimas, jas rekomenduojama įtraukti į savo racioną siekiant subalansuotos mitybos. Morkose gausu vitaminų, pavyzdžiui, C, B, E ir K, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, kalis, jos puikus skaidulų šaltinis. O jose esantis beta karotinas iš tiesų turi įtakos odos išvaizdai. Beje, kad organizmas geriau jį įsisavintų, verta nepamiršti į morkų salotas ar sultis įdėti šiek tiek riebalų – puikiai tiks geros kokybės aliejus“, – sako J.Sabaitienė.

Kaip atgaivinti morkas, kad jos būtų ypač traškios

Vienas didžiausių morkų salotų privalumų – malonus jų traškesys. Jeigu morkos užsigulėjo namuose pernelyg ilgai ir prarado savo tvirtumą, yra būdas jį susigrąžinti. Šviežių daržovių žinovė sako, kad šią gudrybę turėtų žinoti kiekvienas, kuris bent šiek tiek laiko praleidžia virtuvėje.

„Morkos, kaip, pavyzdžiui, ir petražolės – tai daržovės, kuriose yra daug vandens ir kurios be jo greitai nuvysta. Tačiau nereiškia, kad negrįžtamai. Tiesiog įdėkite morkas į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais, bent kelioms valandoms. Tokioje vandens vonioje morkos sugers skystį ir dėl to atgaus ankstesnę išvaizdą“, – patarimu dalijasi J.Sabaitienė.

Fotolia nuotr./Morkų salotos su obuoliais ir imbieru
Morkų salotos su obuoliais ir imbieru / Fotolia nuotr.

5 receptai traškioms ir sultingoms morkų salotoms

Be morkų daugelis neįsivaizduoja sriubų, troškinių, jos būtinas priedas norint išvirti skanų sultinį. Nuo seno lietuvių mėgstama daržovė yra be galo universali – ji gali tapti skaniu garnyru, pagrindine vegetariško stalo žvaigžde ar net desertu. Tačiau, kai pasirodo šviežias derlius, bene skaniausia jų niekaip termiškai neapdoroti ir mėgautis traškumu.

„Morkų salotos yra virtuvės klasika, tinkanti visur – ir kaip garnyras, ir kaip atskiras užkandis ar dienos pietūs darbe, jos dera ir prie tradicinių kotletų, ir modernių veganiškų kūrinių. Tai patiekalas, kuriam nereikia įmantrių ingredientų – paprasčiausiam variantui užtenka šviežių morkų ir kelių mėgstamų priedų – pavyzdžiui, česnako arba šiek tiek obuolių, citrinos sulčių. Tačiau jos ir be galo palankios eksperimentams – galima salotas valgyti kone kasdien ir jas vis patiekti naujai. Pavyzdžiui, į jas įmaišyti imbiero, saują riešutų arba žiupsnelį cinamono, įdėti salierų ar krienų. Šis patiekalas jokiu būdu ne nuobodus – užtenka trupučio kūrybiškumo, kad jis taptų mėgstamiausiu šeimos atradimu“, – sako J.Tamoševičienė ir dalijasi 5 receptais.

Klasikinės morkų ir obuolių salotos

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 6 šviežių morkų, 2 obuolių, 2 šaukštų grietinės, 1 šaukšto majonezo, citrinos sulčių, šviežių svogūnų laiškų, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Morkas sutarkuokite arba supjaustykite plonais šiaudeliais. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite. Sumaišykite, įdėkite šaukštą majonezo ir 2 šaukštus grietinės, sudėkite išspaustą česnaką, įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių ir pagardinkite druska bei pipirais. Gausiai pabarstykite smulkintais šviežiais svogūnų laiškais.

Sveikatos užtaisas – morkų salotos su imbieru

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 4 šviežių morkų, 2 cm šviežio imbiero, citrinos sulčių, vynuogių sėklų aliejaus, skysto medaus.

Gaminame:

  1. Morkas sutarkuokite tarka didelėmis skylutėmis. Nuluptą imbierą taip pat sutarkuokite, bet smulkia tarka. Morkas sumaišykite su imbieru, įpilkite aliejaus, citrinos sulčių ir medaus.

Azijos įkvėptos lengvos morkų ir ryžių makaronų salotos

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 2-3 šviežių morkų, 100 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 1 česnako skiltelės, 5 džiovintų pomidorų, 2 cm šviežio imbiero šaknies, 4 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų vyno acto, 1 šaukšto rudojo cukraus, žiupsnelio čili dribsnių, 4 šaukštų sezamo aliejaus, šviežios kalendros, sezamų sėklų.

Gaminame:

  1. Ryžių makaronus paruoškite pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus ir supjaustykite.
  2. Morkas supjaustykite ilgomis plonomis juostelėmis. Išimkite sėklas iš paprikų ir supjaustykite jas juostelėmis. Susmulkinkite džiovintus pomidorus. Nulupkite česnaką, imbierą ir juos smulkiai sutarkuokite.
  3. Dubenyje sumaišykite česnaką, imbierą, sojų padažą, vyno actą, rudąjį cukrų, čili dribsnius. Kruopščiai išmaišykite.
  4. Keptuvėje pakaitinkite sezamų aliejų ir tuomet šiltu juo apliekite morkas, sumaišytas su paprikomis. Palikite atvėsti.
  5. Dubenyje sumaišykite daržoves aliejuje, makaronus ir padažą. Patiekite salotas lėkštėse, pabarstykite kalendrų lapeliais ir sezamo sėklomis.

Dienos pietūs – sočios morkų salotos su kiaušiniais

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 6 šviežių morkų, 4-5 virtų kiaušinių, 50 g tiršto natūralaus jogurto, 3 česnako skiltelių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Morkas ir kiaušinius sutarkuokite tarka su didesnėmis skylutėmis. Įdėkite natūralaus jogurto, sumaišyto su smulkintu česnaku, šiek tiek druskos ir geru žiupsneliu pipirų.

Daržovių asorti: morkų, kaliaropių ir pomidorų salotos

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 3 šviežių morkų, 1 kaliaropės, 10 vyšninių pomidorų, šaukštelio citrinos sulčių, 2 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Sutarkuokite morkas ir kaliaropes. Nuplaukite vyšninius pomidorus, perpjaukite per pusę. Viską sudėkite į dubenį, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, pabarstykite prieskoniais ir išmaišykite.
    Daržovių salotos
    Receptas: Ropių, obuolių ir morkų salotos
    2 asmenims
    Pagaminsite per 10 min.
    2.9 / 7
    Receptas
    Ingredientai
    Morkos: 1.00 vnt.
    Ropės: 1.00 vnt.
    Obuoliai: 1.00 vnt.
    Grietinė: 1.00 valg. š.
    Druska: 1.00 žiupsnelis
    Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
    Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (kapotų; mėgstamų)
    Kaip gaminti

    Ropę supjaustykite arba sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sutarkuokite obuolį ir morką. Viską sumaišykite su grietine, įberkite druskos ir pipirų. Papuoškite žalumynais.

     

    Suskleisti
    Kopūstų salotos
    Receptas: Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos
    2 asmenims
    Pagaminsite per 20 min.
    2.9 / 10
    Receptas
    Ingredientai
    Kopūstai: 0.25 vnt.
    Morkos: 1.00 vnt.
    Sezamo sėklos: 3.00 valg. š.
    Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
    Mėtos: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
    Bazilikai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
    Kalendros: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
    Žalioji citrina: 2.00 valg. š. (išspaustų sulčių; padažui)
    Žuvies padažas: 2.00 valg. š. (padažui)
    Sezamų aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
    Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
    Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto; padažui)
    Kaip gaminti

    1. Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susmulkinkite prieskonines žoleles.

    2. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve.

    3. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja.

    4. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu.

    Suskleisti
    Morkų ir datulių rutuliukai su riešutais
    Receptas: Nekepti morkų ir datulių rutuliukai
    4 asmenims
    Pagaminsite per 20 min.
    0.0 / 0
    Receptas
    Ingredientai
    Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
    Datulės: 5.00 vnt. (Medjool)
    Graikiniai riešutai: 150.00 g (galima keisti kitais mėgstamais)
    Druska: 1.00 žiupsnelis
    Vanilės pupelių pasta: 0.50 arbat. š. (arba keli lašai ekstrakto)
    Imbieras: 0.25 arbat. š. (miltelių)
    Cinamonas: 0.50 arbat. š.
    Kokosų drožlės: 1.00 sauja (apvoliojimui)
    Razinos: 1.00 sauja
    Migdolų miltai: 4.00 valg. š. (arba kokosų miltų)
    Kaip gaminti

    1. Morkas smulkiai sutarkuokite. Išimkite iš datulių kauliukus, o tada elektriniu smulkintuvu su S formos peiliu sukapokite iki tirštos masės su likusiais nedideliais minkštimo gabaliukais. Išimkite datules iš smulkintuvo indo.

    2. Į tą patį smulkintuvo indą berkite riešutus, prieskonius, druską, pasmulkinkite iki trupinukų. Tada grąžinkite į indą datulių masę, sudėkite tarkuotas ir kiek nuspaustas morkas. Pamalkite viską pulsuojančiu režimu, bet nepersistenkite – skystos tyrės mums nereikia. Suberkite ir kokosų ar migdolų miltus bei razinas, dar šiek tiek pamalkite, kad viskas susimaišytų.

    3. Pabarstykite delnus migdolų ar kokosų miltais ir voliokite iš masės nedidukus rutuliukus. Suformavę dar ir pavoliokite juos kokosų drožlėmis, o tada dėkite ant kepimo popieriumi išklotos plačios lėkštės.

    4. Rutuliukus galima valgyti iškart arba dėti į šaldytuvą ir mėgautis jais iki savaitės.

    Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Grįžta ne tik paukščiai: šventiškas „Deluxe“ asortimentas – jau „Lidl“ lentynose
Reklama
Ekspertai pataria: 5 priežastys aplankyti saulėtąją Ispaniją
Reklama
Tvarkingų namų gidas: pasitikite pavasarį lengvai
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija