Ingredientai:
- 220 g miltų (ir dar šiek tiek kepimo formai pabarstyti);
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 150 ml alyvuogių aliejaus, tinkamo kepti;
- 10 ančiuvių filė puselių aliejuje;
- 3 svogūnai;
- 60 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- 3 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. cukraus;
- gabaliukas sviesto kepimo formai ištepti;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Nulupkite svogūnus, perpjaukite perpus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
2. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite apie 50 ml alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir kepkite apie 10 min. vis pamaišydami. Berkite į svogūnus cukrų ir kepkite dar apie 10 min., kol svogūnai parus ir karamelizuosis. Leiskite atvėsti.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laispnių temperatūros. Pailgą kepimo formą aukštais kraštais, kokioje paprastai kepami keksai, ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
4. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, įberkite pipirų, muškite kiek paplaktus kiaušinius, pilkite likusius 100 ml aliejaus ir išmaišykite.
5. Ančiuvius išimkite iš aliejaus ir smulkiai sukapokite, alyvuoges supjaustykite ketvirčiais. Ančiuvius, alyvuoges ir pravėsusius svogūnus suberkite į paruoštą tešlą, išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
6. Verskite tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 40 min. – kol pyrago viršus taps auksiškai rudas.
7. Palaikykite kepinį kelias minutes kepimo formoje, tuomet išimkite ir leiskite visai atvėsti. Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite su užtepu, paštetu ar tiesiog vieną.