1. Kopūstų lapus perpjaukite pusiau, išpjaukite lapkočius ir trumpam pamerkite į sūdytą vandenį. Atvėsinkite šaltame vandenyje ir palikite nuvarvėti.
2. Kitas daržoves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumaišykite su sviestu ir suberkite prieskonius. Supilkite viską į daržovių sultinį ar vandenį ir troškinkite, kol suminkštės. Atvėsinkite.
3. Paruoškite grietinės padažą. Grietinę sumaišykite su kiaušinių tryniais, pagardinkite druska, pipirais. Sukrėskite grietinės padažą, petražoles, rozmarinus ir mocarelą, pagardinkite pagal skonį. Paskleiskite įdarą ant kopūsto lapų ir susukite mažais ritinėliais.
4. Alyvų aliejų supilkite į ugniai atsparų indą, sudėkite ritinėlius sluoksniais, užpilkite padažu ir kepkite orkaitėje 25 minutes 200°C temperatūroje.
5. Aštrios pastos ingredinetus sudėkite į keptuvę. Pagardinkite druska ir pipirais ir kepinkite ant silpnos ugnies. Tada nukoškite per sietelį.
6. Patiekite keptus ritinėlius su aštria pomidorų tyre, puoškite bazilikais.
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, aliejų, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).
2. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis. Svogūną susmulkinkite ir kartu su špinatais minutę kitą pakepinkite svieste. Sudėkite šakute sutrintą fetą, traiškytą česnaką, suberkite sausoje keptuvėje paskrudintus smulkintus riešutus ir atsargiai viską sumaišykite.
3. Krėskite įdaro ant lietinio, perlenkite jį pusiau arba sulankstykite vokeliu. Dėkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol įdaras sušils, o lietiniai gražiai apskrus. Tiekite puoštus citrinų griežinėliais ir šviežių krapų šakelėmis.
- Lietinių tešlai reikalingus produktus supilkite į plakimo indą ir iki vientisumo išplakite elektriniu maišikliu.
- Paruoštą tešlą palikite pastovėti, kad išbrinktų.
- Šparagines pupeles, nupjovusi galus, trumpai apvirkite sultinyje ir nuvarvinkite.
- Kol tešla brinks, paruoškite įdarą: cukiniją ir baklažaną supjaustykite šiaudeliais, kartu su nuluptais ir sukapotais česnakais pakepinkite aliejuje.
- Sumeskite pupeles, sukrėskite smulkintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 min. Iškepkite nedidelius lietinius.
- Ant kiekvieno krėskite įdaro, užberkite tarkuotų sūrių, susukite voleliu ir perriškite svogūnų laišku.
- Lietinius dėkite į riebalais pateptą, karščiui atsparią kepimo formą, užtarkuokite sviesto ir 5 min. pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę.
- Tiekite su petražolių lapeliais.
- Miltus suberkite į dubenį, supilkite pieną. Kitame dubenyje šakute suplakite kiaušinius.
- Sukrėskite į dubenį su miltais ir pienu, įberkite druskos.
- Maišykite, kol tešla taps vientisa. Įmaišykite alų, aliejų. Pusvalandį palaikykite šaldytuve.
- Iš atvėsintos tešlos iškepkite plonus lietinius.
- Lašišą ir nuluptą svogūną susmulkinkite, sumaišykite.
- Suberkite smulkintus krapus, konservuotus kaparėlius, išmaišykite.
- Įpilkite alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, įspauskite citrinų sulčių, masę išmaišykite.
- Po 2–3 šaukštus krėskite ant kiekvieno lietinio, susukite.
- Sudėkite į kepimo indą ir pašaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Užkrėskite natūralaus jogurto.
- Į plakimo indą įmuškite kiaušinius. Supilkite pieną, mineralinį vandenį, įberkite druskos, išplakite.
- Toliau plakdami po šaukštą suberkite miltus. Iš tešlos iškepkite lietinius.
- Kopūstus supjaustykite, morkas sutarkuokite. Į puodą įdėkite šaukštą sviesto, suberkite smulkintus svogūnus. Kepinkite, kol pagels.
- Sudėkite smulkintas daržoves, įpilkite kelis šaukštus verdančio vandens, įberkite druskos, įpilkite citrinų sulčių. Troškinkite, kol suminkštės.
- Varškės sūrį sumalkite, sumaišykite su nuvarvintomis daržovėmis.
- Gautos masės užkrėskite ant lietinių, susukite volelius.
- Sudėkite į kepimo indą, pabarstykite parmezanu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitę, kol sūris išsilydys.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį, 1 valg. š. aliejaus, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).
- Džiovintus grybus pamirkykite 1-2 val. šaltame vandenyje, paskui apie 20 min. pavirkite. Grybus sumalkite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sukrėskite smulkintus svogūnus, šiek tiek pakepinkite. Tada sukrėskite maltus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar pakepinkite nuolat pamaišydama.
- Krėskite įdaro ant lietinio, sulankstykite vokeliu ar susukite į volelį. Dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol lietiniai gražiai apskrus.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
- Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
- Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
- Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
- Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
- Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
- Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.
IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS
- Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
- Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
- Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
- Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
- Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
- Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
- Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
- Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus.
- Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
- Patiekite nedelsdami.
- Kiaušinius išplakite su pienu ir grietinėle, po truputį, nuolat maišydami berkite miltus (berkite tol, kol tešla bus tinkamos konsistencijos, todėl jų gali prireikti mažiau ar šiek tiek daugiau).
- Į tešlą įpilkite aliejaus ir įberkite druskos.
- Tešlą geriausiai palikite bent 30 minučių pastovėti – tada blynai bus puresni. Blynus iškepkite.
- Įdarui: svogūną ir česnaką susmulkinkite, vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Svogūnus ir česnakus apkepinkite, sudėkite vištieną, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir paprika, kepkite, kol vištiena iškeps.
- Įškepusį įdarą susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu ir juo įdarykite blynus.
- Blynus apkepkite kol šiek tiek apskrus.
- Prie lietinių puikiai tinka labai greitai paruošiamas padažas: 2 šaukštus grietinės sumašykite su šaukštu majonezu, į padažą įdėkite kelis susmulkintus bazilikų lapelius, pagardinkite druska ir pipirais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Išsikepame lietinius.
- Vištieną susmulkiname kaip įmanoma mažesniais gabalėliais, sumaišome su tarkuotais sūriais, majonezu ir prieskoniais (česnako skiltelę išspaudžiame).
- Įdarą susukame į lietinių blynų vokelius, tada pakepiname iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų.
- Valgome šiltus.
1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos, miltais ir aliejumi. Tešlą palikite 30 minučių brinkti. Iškepkite nedidelius lietinius.
2. Džiovintus pomidorus aliejuje nuvarvinkite ir smulkiai supjaustykite. Alyvuoges supjaustykite žiedais, fetą susmulkinkite. Gražgarstes nuplaukite ir nusausinkite.
3. Viską sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite bazilikais ir atsargiai išmaišykite. Po šaukštą įdaro uždėkite ant lietinių, suformuokite ryšulėlius ir suriškite svogūnų laiškais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paimkite 1,5 litro tuščią plastikinį butelį nuo mineralinio vandens. Į jo kaklelį įstatykite piltuvėlį, per jį supilkite miltus, druską, kiaušinius, pieną, aliejų. Butelio kamštelį užsukite ir gerai suplakite. Tešla turėtų būti jogurto konsistencijos. Butelyje ji išsiplaka labai greit ir gerai.
2. Tada belieka įkaitinti keptuvę ir iš butelio įpilti reikiamą kiekį tešlos bei kepti didelius lietinius blynus.
3. Aliejaus į keptuvę nepilu, nes jo įpilu į tešlą. Taip blynai keptuvėje pasiskirsto tolygiau ir iškepa labai lygūs. Jei tešlos lieka – su buteliu galima pastatyti į šaldytuvą ir bus pusryčiams :)
4. Paruoškite įdarą. Kopūstus ir morkas sutarkuokite burokine tarka. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite kopūstus bei morkas. Kai jie suminkštės, suberkite prieskonius, mėsą ir dar šiek tiek pakepkite.
5. Jei neturite virtos mėsos, tinka ir apkepintas faršas su prieskoniais. Ciberžolės dedu tiek, kad įdaras nusidažytų gražiai geltona spalva.
6. Tuomet belieka apkeptas daržoves atvėsinti ir suvynioti į iškeptus lietinius blynus ir dar kartą pakepinti keptuvėje.
Manau, kad šio patiekalo esminė dalis – ciberžolės, jos suteikia labai ypatingą skonį ir gražią spalvą, taigi, jos būtinai reikia :)
Paprastai tiekiu su grietine. Skanaus!
Recepto autorė Rita
! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška
1. Pirmiausia paruoškite tešlą lietiniams: visus produktus supilkite ir suberkite į gilesnį indą, išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės ir apie 20–30 min. palikite pastovėti, kad tešla išbrinktų.
2. Kol tešla brinks, paruoškite citrininį sviestą: kambario temperatūros sviestą iki vientisos masės išsukite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis, sultimis, druska ir pipirais, galiausiai įspauskite česnako skiltelę. Beje, kulinarai sako, kad į tokį sviestą gardu įmaišyti ir truputį daigintų pipirnių.
3. Iš išbrinkusios tešlos iškepkite nedidelius lietinius.
4. Šiltus ar šaltus lietinius tiekite su ikrais, žalumynais ir citrininiu sviestu.
1. Kiaušinius išplakite su druska, plakant supilkite vandenį (tinka gazuotas vanduo – nuo angliarūgštės blyneliai būna plonesni). Toliau plakant po truputį suberkite miltus (tešla turi būti skystoka). Paruoštą tešlą maždaug pusvalandį palaikykite šaldytuve.
2. Prieš kepant į tešlą supilkite aliejų. Į gerai įkaitintą ir aliejumi pateptą keptuvę pilkite po kelis šaukštus tešlos ir vartant paskirstykite po visą keptuvę. Kiekvieną lietinį apkepkite iš abiejų pusių.
3. Paruoškite įdarą: svogūnus susmulkinkite, grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje išlydykite sviestą, trumpai pakepinkite svogūnus, tada sudėkite grybus ir 4 min. patroškinkite. Sudėkite grietinę, pasūdykite, pagardinkite pipirais, viršų apibarstykite miltais ir ant mažos ugnies troškinkite, kol masė sutirštės. Prieš nukeliant nuo ugnies suberkite krapus.
4. Ant kiekvieno lietinio uždėkite po šaukštą įdaro ir svogūno laišku ar kitokio prieskoninio žalumyno stiebeliu suriškite, kad lietinis būtų panašus į maišelį.
5. Prieš patiekiant lietinius pašildykite. Atskirame indelyje patiekite grietinę.
1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Lietinių tešlą palikti 30 minučių pastovėti.
2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, pilkite pussamtį tešlos ir vienodai paskirstykite keptuvėje. Kai lietinis sutvirtės, apverskite ir apkepkite kitą pusę.
3. Pomidorus smulkiai supjaustykite. Česnako skilteles nulupkite ir išspauskite.
4. Sūrį pabarstykite druska, pipirais, ir tarkuotomis citrinų žievelėmis. Įmaišykite pomidorus ir česnakus. Gerai išsukta mase plonai aptepkite lietinius ir susukite. Tiekite papuoštus šviežiais žalumynais.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Visus lietiniams skirtus produktus, išskyrus aliejų, išplakite ir pusvalandžiui palikite išbrinkti. Įmaišykite aliejų ir sausoje keptuvėje iškepkite plonus lietinius.
2. Nuvalytus ir supjaustytus pievagrybius trumpai pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste, sudėkite gabaliukais supjaustytą vištieną, suberkite sūrį.
3. Mase įdarykite lietinius, sudėkite į karščiui atsparų indą, įpilkite truputį pieno, vandens ar kokio padažo ir apie 20 min. kepkite orkaitėje. Galite pakepinti ir keptuvėje įkaitintame aliejuje.