Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Nesiseka su avokadais? Veiksmingi patarimai, kaip juos nokinti ir kaip laikyti, kad būtų švieži

Svarstote, kaip sunokinti avokadus, nes namo parsinešėte tokio kietumo vaisių, jog atrodo, pastarasis galėtų būti akmeniu? Turbūt visiems yra tekę tai patirti, kai, atrodo, avokadai yra susimokę prieš mus, pirkėjus, kadangi kiekvienas jų parduotuvės lentynoje yra arba labai nesunokęs, arba jau gerokai pernokęs.
Avokadai
Avokadai / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Maistas Avokadai

Kad nebereikėtų patirti šių nemalonumų, dalinamės patarimais: ką daryti, kad tobulai sunokintumėte avokadus bei atskleidžiame, ar tikrai negalima vartoti avokadų, kurie jau atrodo pernokę.

Kaip sužinoti, kuris avokadas jau sunokęs?

Pirkdami avokadus atkreipkite dėmesį į jų tvirtumą ir spalvą, nes tai yra pagrindiniai prinokimo rodikliai. Prinokę avokadai bus tvirti, šiek tiek paslankūs, o jų spalva paprastai būna labai tamsiai žalia. Jei avokadas atrodo juodas ir purus, reiškia, kad jis jau nebėra geriausias. Kita vertus, jei jis ryškiai žalias ir labai kietas, avokadas yra nesunokęs, tad jei šio vaisiaus nereikia čia ir dabar, galima jį susinokinti.

123RF.com nuotr./Avokadai
123RF.com nuotr./Avokadai

Kaip nokinti avokadus ant virtuvinės spintelės?

Geriausias būdas sunokinti avokadą – leisti jam sunokti natūraliai. Padėkite avokadą į dubenį saulėtoje vietoje ant virtuvės stalviršio. Saulės šiluma padės avokadui greičiau prinokti. Priklausomai nuo to, koks prinokęs buvo avokadas, kai jį pirkote, procesas gali užtrukti iki kelių dienų.

Kaip nokinti avokadus popieriniame maišelyje?

Norėdami pagreitinti nokimo procesą, įdėkite avokadus į popierinį maišelį. Šis procesas panašus į bananų nokinimo būdą. Kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, bananai ir avokadai, skinant derlių išskiria etileno dujas, dėl kurių jie suminkštėja. Avokadus įdėjus į popierinį maišelį, dujos sulaikomos ir taip pagreitinamas nokimo procesas. Prinokusių avokadų galite tikėtis po 3-4 dienų (arba greičiau!) – stebėkite kiekvieną dieną.

O štai dar vienas popierinio maišelio triukas: įdėkite avokadus į popierinį maišelį kartu su kitais vaisiais, kurie taip pat išskiria natūralias dujas, pavyzdžiui, obuoliais ar bananais. Dujos susitelks ir padės avokadams greičiau suminkštėti.

Jei avokadų reikia čia ir dabar – triukas jų sunokinimui per 10 min.

Jei negalite ilgiau laukti, galite pabandyti avokadą sunokinti orkaitėje. Taikant šį būdą avokadas bus įkaitintas, kad šiek tiek suminkštėtų. Šis būdas, deja, nepadės išgauti geriausio skonio ar tos malonios šilkinės tekstūros, tačiau, jei avokadų reikia čia ir dabar, tai – puiki pagalba. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, suvyniokite avokadą į foliją ir padėkite ant kepimo skardos. Priklausomai nuo to, koks kietas yra jūsų avokadas, jam suminkštėti gali prireikti maždaug 10 minučių (arba ilgiau). Leiskite avokadui atvėsti, tada padėkite į šaldytuvą, kad prieš naudojimą spėtų atvėsti, rašoma ThePioneerWoman.com.

123RF.com nuotr./Sumuštiniai su avokadu
123RF.com nuotr./Sumuštiniai su avokadu

Kaip laikyti avokadus, kad jie išsaugotų šviežumą?

Jei avokadas yra visiškai prinokęs, bet dar nesate pasiruošę jo naudoti, visada galite jį laikyti šaldytuve. Dėl šaldytuve esančio šalčio avokadus galėsite išlaikyti dar kelias dienas. Jei vaisių jau perpjovėte, apsaugokite jį nuo parudavimo palikdami kauliuką, išspausdami ant jo keletą lašelių citrinos sulčių ir uždengdami plastikine plėvele. Arba įsigykite silikoninę maisto dėžutę. Gi nenorite, kad prinokęs avokadas nueitų perniek!

Kaip suprasti, jog avokadas jau pernoko ar net supuvo?

  • Jis tapo itin minkštas ir purus. Avokadą švelniai spustelkite. Gerai prinokęs vaisius turėtų labai nežymiai pasispausti, bet nepalikti žymės. Jei išspaudimo vietoje matosi įdubimas, vadinasi, avokadas jau nebėra geriausias.
  • Avokado žievelė pajuodo. Populiariausios pasaulyje Hass avokadų veislės odelė nokdama keičia spalvą: nuo žalios iki tamsiai žalsvai rudos, kai prinoksta. Labai tamsi, beveik juoda odelė gali reikšti, kad avokadas sugedęs.
  • Minkštimas tapo gyslotu ir tamsiu. Sveiko avokado minkštimas turi būti šviesiai žalios spalvos. Kelios tamsios dėmės gali būti sumušimai ir jas galima nupjauti, jei likusi dalis atrodo gerai, tačiau tamsus, pluoštinis minkštimas, ypač jei jis minkštas ir purus, greičiausiai jau nebetinkamas naudoti.
  • Vaisius skleidžia keistą kvapą ir pakeitė skonį. Jei avokado kvapas ar skonis pasidarė neįprastas ar keistas, nevalgykite jo. Tai gali būti ženklas, kad avokade yra kenksmingų bakterijų arba kad vaisius surūgęs, o nuo abiejų šių veiksnių galite susirgti.
  • Vaisius pasidengė pelėsiu. Čia jau neturėtų kilti jokių klausimu. Pelėsiu pasidengęs avokadas yra tikrai netinkamas vartoti, kadangi jis jau supuvo. Tad tokį avokadą nedvejodami meskite lauk ir jokiu būdu jo nevalgykite.
Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas
Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas

Kas nutiks, jei suvalgysite pernokusį avokadą?

Nepaisant geriausių norų, ne visada prisimename, patikrinti, ar avokadas yra tinkamai sunokęs ir ar jis dar tinkamas vartoti. Supuvusio avokado tikrai nerekomenduojame valgyti, tačiau šiek tiek pernokę avokadai yra dar tinkami vartoti. Galbūt jie nebus pats geriausias pasirinkimas salotoms ar kitiems patiekalams, kuriems reikia, jog vaisius būtų gražiai supjaustytas. Tačiau šiek tiek minkštesni nei įprastai avokadai puikiai tinka guakamolei gaminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius