„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pristato naujieną – naminius kiaulienos maltinius, kurie paruošti iš karto kepti. „Labai patogu skubantiems ir užimtiems žmonėms. Parsinešei namo ir po 10 minučių jau gali skanauti minkštą, sultingą maltinuką. Kartu su virtomis bulvėmis, šviežių daržovių salotomis, raugintais kopūstais ar marinuotais burokėliais – tradicinis, daugelio mėgstamas pietų ar vakarienės patiekalas“, – sako D.Bartošius.
Visos šeimos mėgstamiausios dešrelės
Visais metų laikais populiarios ir šviežios mėsos dešrelės, kurias galima kepti ir ant keptuvės, ir grilio.
„Norfoje“ gaminamos 4 rūšių dešrelės. Tai šviežios kiaulienos dešrelės, pasižyminčios išraiškingu skoniu, kurį sustiprina įvairių žolelių aromatai. Švelnesnio skonio tradicinės kiaulienos dešrelės su pipirais ir česnakais. Kaimiškos dešrelės gaminamos perpus sumaišius kiaulieną ir jautieną, pagardintos žolelėmis. Šių trijų rūšių dešrelės kemšamos į natūralias kiaulių žarnas. Ieškantiems išskirtinio skonio – pikantiškos kiaulienos dešrelės natūraliose avių žarnose.
„Visų rūšių dešrelių galima įsigyti didžiausiose „Norfos“ parduotuvėse, o mažesnėse – dviejų rūšių: tradicinių ir šviežių kiaulienos dešrelių“, – teigia mėsininkas.
Visada šviežios ir kokybiškos
Šviežios mėsos dešrelės labai populiarios, nes pagamintos iš maltos mėsos, lengvai kramtomos ir virškinamos, todėl tinka ir vyresnio amžiaus žmonėms ir vaikams. Dešrelės dažnai atsiduria pirkinių krepšelyje dar ir todėl, kad jas paruošti greita ir paprasta.
D.Bartošius pabrėžia, kad „Norfoje“ dešreles gamina tik iš vietoje sumaltos šviežios mėsos – kiaulienos kumpio, mentės, lašinių, šoninės. Tai užtikrina gaminių skonį, šviežumą ir kokybę. „Paruoštos šviežios dešrelės iškart atsiduria parduotuvių mėsos vitrinose. Mėsinėse dešreles gaminame kiekvieną dieną pagal kiekvienos parduotuvės poreikį, jų vartojimo terminas – 48 valandos“, – teigia mėsininkas.
Dešreles kepkite iš karto, apvirti nereikia. Jas valgykite su bulvių, ryžių, makaronų garnyrais bei daržovėmis, naudokite troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams.
D.Bartošius skubantiems taip pat siūlo įsigyti jau iškeptų dešrelių – jų rasite „Norfos“ parduotuvių skyriuose, kuriuose prekiaujama šiltais gaminiais.
Įmonėje „Rivona“ irgi gaminamos kiaulienos dešrelės. Pirkėjams siūloma paragauti dviejų rūšių – šviežių kaimiškų dešrelių ir kiaulienos dešrelių su karamelizuotu česnaku. Pasak technologės Daivos Vaišvilienės, dešrelės gaminamos tik iš šviežios kiaulienos, išpjaustytos „Rivonos“ įmonėje: „Dešrelės skiriasi dydžiu ir skoniu. Šviežios kaimiškos dešrelės gaminamos natūralioje kiaulių žarnoje, „storesnės“, klasikinio skonio. Šviežios kiaulienos dešrelės su karamelizuotu česnaku gaminamos natūralioje avių žarnoje, „plonos“, išraiškingo skonio, kurį suteikia česnakai, karis, svogūnų laiškai.“
Šašlykų sezonas niekada nesibaigia
Nors vasara seniai baigėsi, pirkėjai nekeičia mitybos įpročių, perka marinuotus šašlykus, kepsnius. Pasak mėsininko, marinuotų mėsos gaminių asortimentas liko toks pat kaip vasarą, tik ruošiamas mažesnis kiekis – vieną dieną galima nusipirkti vienos rūšies, kitą – jau kitos.
„Norfos“ mėsos skyriuje įsigysite sprandinės šašlyko česnako, pipirų marinate, kaimiško kiaulienos šašlyko svogūnų, pipirų, česnako marinate, vasaros tradicinio šašlyko žolelių marinate ir šašlyko majonezo marinate su laukiniu česnaku.
„Šašlykus galima kepti ne tik lauko kepsninėje, bet ir keptuvėje“, – pataria D.Bartošius.
Lauko kepsnines keičia orkaitės
Tęsiasi ne tik šašlykų, bet ir marinuotų kepsnių sezonas. „Norfos“ mėsos skyriuose ruošiami tradicinio švelnaus skonio sprandinės kepsniai su kaulu ir be kaulo žolelių marinate. Mėgstantiems išraiškingesnį česnako skonį, verta paragauti sprandinės kepsnio su kaulu česnako marinate.
Norintiems riebesnio kepsnio, mėsininkas rekomenduoja išbandyti šoninę medaus-garstyčių marinate. Savitu barbekiu skoniu pasižymi mentės kepsnys su kaulu amerikietiškame marinate, o aštresnio skonio mėgėjai renkasi meksikietišką kepsnį – nugarinę su kaulu. Dar vienas pasirinkimas – riekelėmis pjaustytas karkos kepsnys česnakiniame marinate.
„Marinuotus mėsos gaminius galima kepti orkaitėje, kartu su daržovėmis, labai tinka bulvės. Iš pradžių uždengite folija, kad nepradėtų degti marinatas, o kepimo pabaigoje ją nuimkite – kepsnys gražiai apskrus. Taip pat kepti galima ir ant grilio, nors ir ne vasara, bet daugelis pratęsia vasaros sezoną prie namų ar gamtoje“, – pataria D.Bartošius.
Kepsnį paskaninkite naminiu padažu
Prie marinuoto kepsnio mėsininkas rekomenduoja pasigaminti gardų naminį pomidorų padažą: iš pomidorų pašalinkite sėklas, pridėkite žolelių, česnakų, įberkite druskos, pipirų pagal skonį, kas mėgsta aštriau – įdėkite čili pipiro. Viską sutrinkite blenderiu. „Galima padažą pakaitinti, jei norite dar sodresnio skonio, papildomai įdėkite pomidorų pastos. Bet skanu ir visiškai natūralus skonis – termiškai neapdorotas trintas pomidoras su prieskoniais“, – rekomenduoja D.Bartošius.
Troškintos šviežios kiaulienos dešrelės su moliūgais
Tai tikras rudens hitas, kuriame vyrauja sezono karalius moliūgas – sotus, spalvingas ir labai skanus.
Reikės:
- ½ kg „Norfos“ šviežių kiaulienos dešrelių;
- 2 vnt. svogūno;
- 3 vnt. morkų;
- 1 vnt. sviestinio moliūgo;
- 1 vnt. skardinės konservuotų pupelių,;
- 3 valg.š. pomidorų pastos;
- 1 puodelio mėsos sultinio;
- Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių.
Gaminimas:
-
Keptuvėje apkepkite susmulkintus svogūnus, tarkuotas morkas, kubeliais pjaustytą moliūgo minkštimą. Įpilkite šiek tiek sultinio ir patroškinkite 5 minutes.
-
Dešrelės supjaustykite gabaliukais, sudėkite į daržoves, supilkite likusį sultinį ir troškinkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės.
-
Sudėkite pomidorų pastą, pupeles, pagardinkite druska, pipirais, prieskoniais pagal skonį. Išmaišykite ir pakaitinkite kelias minutes.
Soti paelija su dešrelėmis
Saulėtąja Ispanija dvelkiantis patiekalas su lietuviškos kiaulienos variacijomis – verta išbandyti.
Reikės:
- 0,5 kg „Norfos“ pikantiškų kiaulienos dešrelių;
- 1 skardinės konservuotų pomidorų;
- 1 indelio konservuotų žirnelių;
- 1 vnt. paprikos;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 vnt. nedidelio svogūno;
- 1–1/2 puodelio biriai virtų ryžių;
- 1 puodelio mėsos sultinio;
- ¼ tarkuoto kietojo sūrio;
- ½ arbat.š. paprikos miltelių;
- pipirų, druskos pagal skonį;
- saujelės šviežių petražolių.
Gaminimas:
-
Keptuvėje apkepkite susmulkintą svogūną, česnaką, papriką.
-
Dešreles supjaustykite gabaliukais ir apkepkite kartu su daržovėmis.
-
Sudėkite konservuotus pomidorus, sudėkite virtus ryžius, supilkite sultinį, uždenkite keptuvę ir patroškinkite.
-
Sudėkite konservuotus žirnelius, suberkite sūrį, paskaninkite prieskoniais, petražolėmis.
Sultingas kiaulienos kepsnys orkaitėje
Įsigykite paruoštų kepsnių parduotuvėje, nereikės namuose gaišti laiko mėsos marinavimui.
Reikės:
- 2 vnt. „Norfos“ kiaulienos sprandinės kepsnio be kaulo žolelių marinate.
Garnyrui:
- 1 vnt. česnako galvutės;
- 2 vnt. paprikų;
- 2 vnt. morkų;
- 1 vnt. raudonojo svogūno;
- 1 vnt. moliūgo;
- druskos, pipirų, aliejaus.
- Garnyrui – ryžių arba bulvių.
Gaminimas:
-
Kepsnius sudėkite į kepimo rankovę arba uždenkite folija.
-
Paruoškite daržoves – stambiai supjaustykite svogūną, morkas, papriką, česnaką perpjaukite pusiau skersai skiltelių, moliūgo odelę pašalinkite ir supjaustykite gabaliukais. Daržoves sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi, druska, pipirais.
-
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepkite mėsą ir daržoves.
-
Daržovės iškeps maždaug per 20 minučių.
-
Mėsa kepa apie 50 min. Prieš baigiant kepti foliją nuimkite, o kepimo rankovę prakirpkite, kad kepsniai gražiai apskrustų.
-
Patiekite su mėgstamu garnyru.
Skanaus!