Ingredientai:
- 2-3 riekės padžiūvusios šviesios duonos (be plutos);
- 100 ml pieno;
- 500 g maltos neriebios kiaulienos (galite perpus maišyti su veršiena);
- 100 g minkštų džiovintų slyvų be kauliukų, smulkiai supjaustytų;
- žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
- 1 valg. šaukšt. kapotų šviežių petražolių;
- 1 valg. šaukšt. kapotų šviežių krapų;
- 1 česnako skiltelė (nebūtinai);
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2-3 valg. šaukšt. kepti tinkamo aliejaus.
patiekimui:
- spanguolių, bruknių ar raudonųjų serbentų džemo/drebučių;
- bulvių košės;
- mėgstamų lengvų žalėsių salotų arba raugintų agurkėlių.
Gaminimas:
1. Duonos riekeles užpilkite pienu, palaikykite 5 minutes, o tuomet pirštais nuspauskite ir plėšydami kąsneliais sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį dėkite ir maltą mėsą, berkite žoleles, slyvų gabaliukus, prieskonius, jei naudojate, įspauskite ir česnako skiltelę. Labai gerai (geriausiai – rankomis) išmaišykite ar net išminkykite masę, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
2. Iš gautos masės formuokite nedidukus kukuliukus, turite jų gauti apie 12-15.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, nustatykite kiek aukštesnę, tačiau ne pačią aukščiausią kaitrą ir subėrę kukuliukus apkepinkite atsargiai pavartydami, kad apskrustų iš visų pusių.
4. Kol kukuliukai skrunda, įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
5. Išgriebkite kukuliukus iš keptuvės kiaurasamčiu ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir baikite kepti apie 10 min.
6. Tiekite kukuliukus su bulvių koše (ar bulvių salotomis), žalėsiais, labai tinka rūgštesnių raudonųjų uogų džemai ar drebučiai – spanguolių, bruknių, raudonųjų serbentų, o taip pat raugintos gėrybės.