Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime spaudai, parduotuvių lankytojai labiausiai vertina šviežią šamo mėsą, o ir mitybos specialistai ją giria dėl ypatingų maistinių savybių, kurios prilyginamos sveikuoliškai kalakutienos mėsai. Tuo tarpu kepsnių mėgėjai šamą atranda kaip kepimui grilyje itin tinkančią žuvį.
Kaip teigia afrikinių šamų auginimu bei perdirbimu Lietuvoje užsiimančios „Žuvėjos“ atstovė Daiva Vaišnorienė, afrikinių šamų auginimui taikomi itin aukšti standartai, nes ši žuvis pasižymi lepumu. „Mitybos ekspertų ir maisto žinovų afrikinis šamas vertinamas už tai, kad jo nebyranti, neriebi minkšta mėsa neturi žuvies kvapo bei tinka bet kuriam gaminimo būdui. Šamo mėsa yra turtinga baltymais, vitaminais ir dideliu omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu“, – teigia įmonės atstovė.
Azijietiško stiliaus salotos su ant grotelių kepto šamo filė
Ingredientai (2 asm.):
- 100 g balto kopūsto;
- 100 g mėlynojo kopūsto;
- 80 g „Iceberg“ salotų;
- 1 morka;
- 1/4 ilgavaisio agurko;
- 1–2 svogūnų laiškai;
- 1/2 žalios paprikos;
- 2–3 šviežio baziliko šakelės;
- nedidelis ryšulėlis šviežios kalendros;
- 250 g marinuotų šamo filė gabalėlių;
- 2 valg. šaukšt. skrudintų žemės riešutų.
- šiek tiek aitriosios paprikos.
padažui:
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
- 1,5 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 valg. šaukšt. sojos padažo arba žuvies padažo.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruošiamas padažas, salotinėje sumaišant visus ingredientus.
2. Plonomis juostelėmis supjaustomi kopūstai, „Iceberg“ salotos ir žalioji paprika. Tada susmulkinami svogūnų laiškai, šviežia kalendra ir bazilikas.
3. Stambia tarka sutarkuojama morka. Agurkas perpjaunamas išilgai ir, šaukšteliu išgramdžius sėklas, supjaustomas juostelėmis.
4. Visos paruoštos daržovės ir žolelės suberiamos į indą su padažu ir rankomis labai gerai išmaišomos. Maišant šiek tiek paspaudžiama, kad iš daržovių išbėgtų sultys ir susimaišytų su padažu – taip salotos tampa dar skanesnės.
5. Išmaišytos salotos paliekamos 10 minučių pastovėti.
6. Tuo metu šamo filė gabalėliai sumaunami ant medinių iešmelių. Jei jie bus kepami ant ugnies, prieš tai iešmelius rekomenduojama 30 minučių užmerkti vandenyje, kad kepant nesudegtų.
7. Iešmeliai su žuvimo 10 minučių kepami ant grotelių, kelis kartus apverčiant, kol žuvis gražiais apskrunda.
8. Šamo iešmeliai patiekiami su salotomis, apibarstytomis žemės riešutais ir aitriąja paprika. Galima pašlakstyti žaliosios citrinos (laimo) sultimis.