Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėta, sveika ir idealu vasarą: „makaronai“ iš daržovių

Greita, skanu ir paprasta paruošti. Taip dažniausiai apie makaronus atsiliepia žmonės, kurie mėgsta jų patiekalus. Artėjant vasarai, kai savo lėkštėje esame linkę matyti sveikesnį ir lengvesnį maistą, maisto gaminimo ekspertai siūlo išbandyti iš daržovių gaminamus „makaronus“. Pasirodo, tam tinka pačios įvairiausios gėrybės – nuo morkų iki burokėlių.
Morkų „spagečiai“
Morkų „spagečiai“ / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, iš daržovių pagaminti makaronai ne tik turi daug vertingų medžiagų, bet ir tinka gliuteno netoleruojantiems žmonėms. Juos galima pasigaminti iš saldžiųjų bulvių, morkų, agurkų, burokėlių ar cukinijų, todėl tai puikus patiekalas, kurį ruošdami savo namuose, žmonės gali išbandyti įvairius vasaros sezono produktus.

„Daržovių makaronai gali tapti puikus pasirinkimas norintiems pavalgyti ne tik sočiai, bet ir sveikai. Šio patiekalo paruošimas itin paprastas, todėl jis gali pagelbėti nuolat skubantiems ir daug laiko maisto gaminimui neturintiems gurmanams – tiek visavalgiams, tiek vegetarams ir veganams. O tie kulinarai, kurie virtuvėje mėgsta šiek tiek daugiau paeksperimentuoti, daržovių makaronus gali maišyti su įprastais“, – sako B.Baratinskaitė.

Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
Receptas: Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avokadai: 1.00 vnt. (sunikęs)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Česnakai: 0.50 skiltelės (arba česnako granulių, arba džiovinto svogūno miltelių – tas svogūniškas skonis šiame padaže labai tinka, bet galima ir praleisti)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia specialia pjaustykle paverčiam dvi cukinijas į kalną „makaronų“. Jei tokios pjaustyklės neturit – ne bėda, galima naudoti tarką, kuri pjausto ilgais šiaudeliais. Šiek tiek pabarstome druska ir išmaišome rankomis (druska padės išsiskirti sultims, kurias paskui nupilsim, kad makaronai nebūtų vandeningi).

2. Toliau gaminam padažą: susmulkinam avokadą su česnaku iki vienalytės masės (elektriniu trintuvu arba šakute). Įdedame druskos ir pipirų pagal skonį. Galima sumesti ir galiukus, likusius tarkuojant cukiniją.

 

Suskleisti

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem daržovių makaronų receptais. Jie tiks sveika mityba besirūpinantiems bei naujų idėjų ieškantiems žmonėms.

Vida Press nuotr./Daržovių „makaronai“
Vida Press nuotr./Daržovių „makaronai“

Morkų makaronai

Ingredientai:

  • 3 didelės morkos;
  • 1 svogūnas;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 1,5 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • puodelis šviežių arba šaldytų žirnelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia mažais gabaliukais supjaustykite svogūną ir česnaką.

2. Imkite keptuvę ir pašlakstę ją alyvuogių aliejumi, paskui suberkite svogūną, česnaką ir juos šiek tiek pakepkite ant vidutinės ugnies.

3. Morkas nuskuskite ir nupjaukite galus. Tada skustuku pjaustykite morkas labai plonomis ir ilgomis juostelėmis. Kai tai padarysite, suberkite morkas į keptuvę su svogūnu bei česnaku. Viską kepkite apie 10 min., arba kol suminkštės morkos. Tada berkite žirnelius ir dar šiek tiek pakepkite. Viską pagardinkite druska bei pipirais.

Saldžiųjų bulvių makaronai

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio nuluptos saldžiosios bulvės;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų aitriųjų pipirų;
  • 125 ml daržovių arba vištienos sultinio;
  • žiupsnelis pipirų;
  • sezamo sėklų;
  • smulkintos kalendros.

Gaminimas:

1. Bulves nulupkite ir supjaustykite smulkiomis juostelėmis.

2. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto ir šalia suberkite bulvių juosteles. Maišydami jas pakepkite apie 5 min., kol šios suminkštės. Tai padarę suberkite jas į dubenį.

3. Tuomet imkite likusius 2 šaukštus sviesto ir ištirpinkite juos toje pačioje keptuvėje, vėliau berkite česnaką ir pagardinkite maltomis aitriosiomis paprikomis. Viską gerai išmaišykite ir kepkite apie 2 min. Tada supilkite sultinį ir dar 2 min. pakepkite, kad padažas sutirštėtų.

4. Į šią masę berkite iškeptus saldžiųjų bulvių makaronus, gerai viską sumaišykite ir pakepkite 2–3 min. Berkite sezamo sėklas, smulkintą kalendrą ir viską pagardinkite juodaisiais pipirais.

Tokius daržovių „makaronus“ galima patiekti ir šalia kiaušinių, mėsos ar kitų įprastų patiekalų, tuo metu liesesnius patiekalus mėgstantys žmonės juos gali valgyti tiesiog vienus.

Burokėlių spagečiai su ožkos sūriu ir pesto padažu
Receptas: Burokėlių spagečiai su ožkos sūriu ir pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (lengviau spiralėmis supjaustysite pailgos formos burokėlius)
Ožkų pieno sūris: 200.00 g (arba fetos, arba brinzos sūrio)
Pesto padažas: 3.00 valg. š. (tiks pirktinis arba pagamintas pačių iš šviežių bazilikų, kedro riešutų, parmezano sūrio ir alyvuogių aliejaus)
Bazilikai: 1.00 sauja
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

Jei spiralinės daržovių pjaustyklės neturite, nenusiminkite, nes ilgais plačiais „makaronais“ daržoves galima supjaustyti ir bulvių skutikliu, o turint kantrybės – ir aštriu peiliu. Daržovių pasta išverda labai greitai – vos per keletą minučių, o ją virti reikia keliuose šaukštuose vandens arba trumpai apkepinti šaukšte įkaitinto aliejaus.

1. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite ilgais plonais „makaronais“. Patrumpinkite, kad jie nebūtų pernelyg ilgi, juos būtų lengviau serviruoti ir valgyti. Dideliame puode užvirinkite 3–4 šaukštus vandens, sudėkite burokėlius ir puodą uždenkite. Troškinkite daržovių pastą keletą minučių, kol ji taps al dente. Žnyplėmis išimkite iš puodo ir nuvarvinkite sietelyje.

2. Patiekite burokėlių spagečius lėkštėje, pabarstę trupintu ožkos sūriu, keliais šaukštais pesto padažo, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite baziliko lapeliais.

Suskleisti
Cukinijų spagečiai
Receptas: Cukinijų makaronai su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Špinatai: 2.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 3.00 valg. š.
Kanapių sėklos: 3.00 valg. š.
Citrinos žievelė: 2.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Cukinijos: 1.00 kg
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 350.00 g
Bazilikai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite.

2. Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais.

3. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu.

4. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas