Daugiau straipsnių

Netikėti būdai, kaip panaudoti pieno produktus: tokių skanėstų dar neragavote!

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Pieno produktus vartojame kasdien – vaikai ar senjorai mėgsta išgerti stiklinę pieno ar pasiskaninti gyvenimą indeliu jogurto, puodelį kefyro renkasi tie, kuriems rūpi sveikata, šeimininkės grietinės šaukštu gardina sriubas, iš šlakelio grietinėlės gamina padažus, o gabalėlis lietuviško sviesto – kiekvieno virtuvės šefo slaptas ingredientas.

Moteris apsipirkinėja.

Iš kokybiško lietuviško pieno gaminami vertingiausi produktai, kuriuos dažniausiai renkasi vartotojai. Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse prekiaujama „Rivonos“ pieninės lietuviška produkcija.

Alytaus padalinio gamybos vadovė Laima Balionienė pabrėžia, kad „Piemenėlio“ linijos produktai gaminami tik iš lietuviško pieno: „Pieninėje laikomasi aukščiausių kokybės standartų, kuriuos užtikrina moderni įranga ir tradicinės receptūros.“

Pasak vadovės, gaminamos produkcijos apimtys didėja, per dieną perdirbama apie 100-150 tonų žaliavinio pieno. „Stengiamės patenkinti visų pirkėjų poreikius – vaikų iki suaugusių ar senjorų. „Piemenėlio“ produkciją mėgsta vaikai – augančiam organizmui reikia daugiau kalcio, kurio yra piene. Mažieji neatsispiria pagundai suvalgyti gardaus jogurto su uogų ar vaisių priedais. Vitaminu D, organizmui reikalingais baltymais ir riebalais praturtinti pieno produktai svarbūs ir dirbantiems žmonėms, ir senjorams“, – pataria pieninės vadovė.

Laima Balionienė
Laima Balionienė

Dietologai ypač rekomenduoja kasdien išgerti kefyro ar pasukų. „Nepamirškite kasdien suvalgyti ir varškės, jeigu norite turėti tvirtus dantis, stiprius raumenis ir kaulus. „Piemenėlio“ varškę gaminame 9 ir 15 proc. riebumo“, – pasakoja L.Balionienė.

Naujausi pieninės produktai be laktozės

Pastaruoju metu vis daugiau pirkėjų ieško pieno produktų be laktozės, nes dalies žmonių organizmas netoleruoja pieno cukraus. Suskaidžius laktozę gamybos metu, šie produktai yra alternatyvus pasirinkimas tiems, kurie nenori atsisakyti pieno.

„Reaguojant į naujausias mitybos tendencijas, „Rivonoje“ gaminami produktai be laktozės: „Piemenėlio“ pienas, jogurtas, varškė ir grietinė. Taip pat parduotuvėse jau galite rasti „Piemenėlio“ kefyro be laktozės“, – teigia L.Balionienė.

Pieninės vadovė atkreipia dėmesį į „Piemenėlio“ jogurtą be laktozės, kurio gamybos metu prieš rauginimą įmaišomas laktazės fermentas, suskaidantis pieno cukrų į gliukozę ir galaktozę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Rivona“ pieno produktų gamykla Alytuje
„Rivona“ pieno produktų gamykla Alytuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sveikatai palankūs dietiniai produktai

Besirūpinantiems savo sveikata, vertėtų rinktis ir dietinį produktą – „Piemenėlio“ kefyrą, kuris gerina virškinimą, aprūpina organizmą būtinais vitaminais, mikroelementais ir naudingomis bakterijomis.

Ieškantiems sveikų produktų, „Rivonos“ pieninės vadovė siūlo atkreipti dėmesį į jogurtus be cukraus. Tai „Piemenėlio“ natūralus jogurtas, kurį sudaro tik pienas, pieno baltymai ir raugas.

Kitas sveikuoliškas produktas – „Piemenėlio“ raugintos pasukos, kuriame yra daug baltymų, pieno cukraus laktozės, fermentų, vitaminų ir mineralinių medžiagų ir tik 0,3 proc. riebalų. „Galite rinktis ir vaisiniais priedais paskanintų pasukų gėrimų su kokosais ir ananasais, citrusiniais vaisiais ir ananasais, mangais ir pasifloromis“, – rekomenduoja L.Balionienė.

„Rivonoje“ gaminami „Gar2“, „Piemenėlio“, „Pieno rojus“ jogurtai pasižymi skirtingais skoniais ir savybėmis. Ypač sveikatai palankus „Pieno rojaus“ graikiško stiliaus jogurtas, išsiskiriantis savo baltymingumu – papildomai įmaišyta pieno baltymų koncentrato dar prieš jogurto rauginimo procesą.

UAB „Rivona“ pieninė
UAB „Rivona“ pieninė

Technologas rekomenduoja pasigaminti vištienos su grietinėle

Technologas Linas Sieniutis siūlo į kasdieninį racioną įtraukti ir kitus svarbius pieno produktus. „Sviestas ir grietinėlė yra riebiausi pieno produktai, organizmui padedantys įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K. Dažniausiai naudojami saldiems kepiniams, tortams gaminti, taip pat paskanina sriubas, padažus, puikiai tinka makaronų, vištienos ir kitų patiekalų gamybai“, – sako L.Sieniutis.

Technologas savo namų virtuvėje grietinėlę dažniausiai naudoja troškiniams ir padažams: „Mėgstamiausias patiekalas – makaronai su vištiena, špinatais ir grietinėle. Labai greitai paruošiamas, paprastas, sotus ir skanus šiltas patiekalas šeimos pietums ar vakarienei.“

L.Sieniutis su skaitytojais dalinasi savo mėgstamiausiu receptu: vištienos krūtinėlę supjaustykite mažais gabalėliais ir apkepkite svieste 10-15 minučių, sudėkite susmulkintus česnakus, supjaustytus špinatus, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Visų ingredientų kiekį galima dėti „iš akies“ ar pagal savo skonį. „Vištieną dar patroškinkite apie 10 minučių. Išvirkite makaronų ir patiekite su vištiena ir padažu“, – rekomenduoja technologas.

Fantastišką skonį padažams ir sriuboms suteikia „Rivonoje“ gaminami dviejų skonių lydyti sūreliai su grybais ir žalumynais. „Įmaišyti keli šaukštai šių sūrelių į gaminamą patiekalą daro stebuklus – greitai paruošiama ir nepaprastai skanu“, – giria L.Balionienė.


Minkštučiai jogurtiniai paplotėliai

Rytietiškos duonos stiliaus paplotėlius iškepsite keptuvėje per dešimt minučių, nereikės orkaitės. Putlūs, minkštučiai, paskaninti tirpintu sviestu tiesiog tirpsta burnoje.

Reikės:

  • 1 puodelio „Piemenėlio“ natūralaus jogurto,
  • 480 g miltų,
  • 1 puodelis vandens,
  • 1 arbat.š. kepimo miltelių,
  • 1 arbat.š. druskos,
  • 1 valg.š. aliejaus.

Gaminimas:

  1. Į dubenį persijokite miltus, įdėkite druskos, supilkite šitą vandenį ir išmaišykite. Sudėkite jogurtą. Tešla turi būti tvirta, kad galėtumėte formuoti paplotėlius.
  2. Leiskite tešlai šiek tiek pastovėti, kad išbrinktų miltų glitimas.
  3. Kočiokite nedidelius plonus paplotėlius ir kepkite po vieną įkaitintoje keptuvėje.
  4. Patiekite paskaninę tirpintu sviestu. Valgykite, kol šilti.

Trijų ingredientų jogurtinis keksas

Netikėtai užgriuvus svečiams ar tiesiog eilinį savaitgalį šį pyragą paruošite akimirksniu – tris ingredientus tikrai rasite savo virtuvėje.

Reikės:

  • 380 g. „Piemenėlio“ natūralaus jogurto,
  • 4 vnt. kiaušinių,
  • 5 valg.š. krakmolo,
  • 1 arbat.š. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite jogurtą, išmaišykite.
  2. Įdėkite vanilės ekstraktą ir krakmolą.
  3. Plakite, kol masė taps puri.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  5. Supilkite tešlą į apvalią formą ir kepkite 50-60 min., kol paviršius gražiai paruduos.
  6. Leiskite atvėsti keksui apie 30 min., po to palaikykite šaldytuve mažiausiai 2 val.
  7. Patiekite su uogiene, klevų sirupu ar medumi.

Apetitą žadinanti žalios spalvos špinatų sriuba su grietinėle

Nuostabi sriuba šeimos pietums – ne tik gražios spalvos, skani, bet ir naudinga sveikatai.

Reikės:

  • ½ puodelio „Piemenėlio“ 35 proc. riebumo grietinėlės,
  • 2 valg.š. „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1 puodelio supjaustytų svogūnų,
  • 2 puodelių supjaustytų špinatų,
  • 3 vnt. bulvių,
  • 1 ½ puodelio vištienos sultinio,
  • 1 ½ puodelio vandens,
  • druskos, pipirų, svogūnų laiškų.

Gaminimas:

  1. Puode išdykite sviestą ir pakepkite svogūnus.
  2. Sudėkite supjaustytas bulves, supilkite sultinį, vandenį ir virkite apie 20 min., kol bulvės suminkštės.
  3. Sudėkite supjaustytus špinatus ir virkite 2-4 min.
  4. Sutrinkite blenderiu ir supilkite grietinėlę.

Burnoje tirpstantys grietinėlės putėsiai su šaldytomis uogomis

Desertas gaminamas su termiškai neapdorotais kiaušinio baltymais, todėl prieš naudojimą kiaušinius kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Galima gaminti ir be baltymų, tuomet įdėkite daugiau želatinos.

Reikės:

  • 200 ml. „Piemenėlio“ 35 proc. riebumo grietinėlės,
  • 2 vnt. kiaušinio baltymai,
  • 3 lapeliai želatinos,
  • 1 vnt. citrinos sulčių,
  • 450 g. šaldytų uogų,
  • 50 g. cukraus.

Gaminimas:

  1. Kelioms minutėms pamerkite į vandenį želatinos lapelius.
  2. Sudėkite želatiną ir supilkite citrinos sultis į dubenį, kurį įstatykite į karštą vandenį. Kaitinkite, kol želatina ištirps.
  3. Šaldytas uogas atšildykite ir sutrinkite mikseriu.
  4. Išplakite grietinėlę iki standumo, sumaišykite su uogomis ir želatina.
  5. Iki standžių putų išplakite kiaušinio baltymus su cukrumi.
  6. Švelniai sumaišykite išplaktus baltymus su uogomis ir grietinėle.
  7. Sudėkite putėsius į serviravimo indelius ir pastatykite į šaldytuvą mažiausiai 2 val.

Bananų tortas su plikytu kremu ir plakta grietinėle

„Tortas“ skamba kaip tikras iššūkis, tačiau nesibaiminkite – žingsnis po žingsnio pasieksite viršūnę, ant kurios jūsų laukia apdovanojimas.

Pagrindui reikės:

1 pak. šaldytos tešlos,

Plikytam kremui reikės:

  • 4 vnt. kiaušinių trynių,
  • ¼ puodelio krakmolo,
  • 2 puodeliai pieno,
  • ½ puodelio cukraus.
  • 2 valg. š. sviesto.
  • Žiupsnelis druskos,
  • 2 arbat.š. vanilės ekstrakto,
  • 2 valg.š. sviesto,
  • 4 vnt. prinokusių bananų,

Viršutiniam sluoksniui reikės:

  • 250 g „Piemenėlio“ 35 proc. riebumo grietinėlės,
  • 2 valg.š. cukraus,
  • ½ arbat.š. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

  1. Šaldytos tešlos lakštą šiek tiek paploninkite, išklokite apvalią formą ir kepkite apie 15 min. 180 laipsnių orkaitėje.
  2. Supjaustykite bananus ir sudėkite vienu sluoksniu ant iškepto pagrindo.
  3. Plikytam kremui išplakite kiaušinio trynius su krakmolu, cukrumi.
  4. Užkaitinkite pieną ir lėtai supilkite į kiaušinio plakinį. Maišydami kaitinkite ant lėtos ugnies kol sutirštės. Įdėkite gabalėlius sviesto ir vanilę. Pamaišykite, kol sviestas ištirps.
  5. Užpilkite kremą ant bananų, uždenkite maistine plėvele taip, kad liestų kremo paviršių.
  6. Dėkite pyragą į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 4 val. arba galima palikti kitai dienai.
  7. Viršutiniam sluoksniui išplakite grietinėlę su cukrumi ir pagardinkite citrinos sultimis. Sukrėskite kremą ant pyrago, išlyginkite paviršių. Galite papuošti banano griežinėliais arba uogomis.

Skanaus!