Netikėti ir gardūs patiekalai su burokėliais: ruošiame su jais falafelius ir humusą

Burokėliai mūsų šalyje valgomi ir mėgstami nuo senų laikų. Tiesa, dar prieš keletą metų jie vertinti kaip itin tradicinė daržovė, tinkanti šaltibarščiams, barščiams, garnyrams ir pan. Tačiau iš tiesų ši ryškiaspalvė daržovė itin universali, puikiai deranti su madingais, šiuolaikiškais patiekalais. Tą jau seniai suprato ir burokėlius mielai naudoja geriausių restoranų šefai, kurdami modernius patiekalus.
Burokėlių humusas
Burokėlių humusas / Vida Press nuotr.

Tiesa, jei pašvelgume į parduotuvių asortimentą ir pirkėjų pasirinkimus, akivaizdu, jog tradiciškai ruošiami burokėliai niekur nedingo. Pavyzdžiui, kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, savo paklausa ne pirmus metus išsiskiria su obuolių sultimis konservuoti burokėliai. Kita vertus, susidomėjimo sulaukia įvairiai pateikti burokėliai – žali, jau išvirti, marinuoti, konservuoti, ekologiškai užauginti.

Jau paruoštus burokėlius be didesnių pastangų galima iš karto serviruoti ir dėti ant stalo kaip garnyrą, tačiau mėgstantiems pasisukioti virtuvėje prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo atrasti kitokį burokėlių skonį.

„Apdorojami burokėliai praranda dalį vertingųjų medžiagų, tad svarbu juos apdoroti per kuo trumpesnį laiką, o jeigu yra galimybė, virti ne vandenyje, o garuose. Jeigu vis dėlto nusprendėte burokėlius virti vandenyje, jie gali prarasti savo spalvą. To išvengsite, jeigu į verdantį vandenį įpilsite šlakelį mėgstamo acto“, – patarimu dalijasi B.Baratinskaitė ir siūlo porą modernių receptų.

Burokėlių falafeliai

Ingredientai:

  • 2 vidutiniai burokėliai;
  • 2 didelės skiltelės česnako;
  • 250 g virtų avinžirnių;
  • sauja kalendros lapelių;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų kalendros sėklų;
  • 1 kupinas arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Naudojant šviežius burokėlius juos reikėtų kepti 45 minutes, o naudojant virtus pakaks ir 25 minučių.

2. Atvėsintus burokėlius ir kitus ingredientus sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite. Patikrinkite gautą masę – jei ši kumštyje suspaudus nėra limpanti, įpilkite šlakelį aliejaus ir išmaišykite.

3. Iš gautos masės formuokite paplotėlius ir kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 15–20 minučių, kol šiek tiek apskrus.

Vida Press nuotr./Falafeliai su burokėliais
Vida Press nuotr./Falafeliai su burokėliais

Marinuotų burokėlių humusas

Ingredientai:

  • apie 150 g mėgstamų marinuotų tarkuotų burokėlių;
  • 3 valg. šaukšt. burokėlių sulčių;
  • 400 g virtų avinžirnių (galite virti patys, galite naudoti konservuotus);
  • žiupsnelis maltos kalendros;
  • 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų krapų;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 0,5 arbat. šaukšt. mėgstamų garstyčių;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos pagal skonį;
  • žiupsnelio cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto.

Gaminimas:

1. Tereikia viską sudėti į smulkintuvą ir sutrinti. Marinuotų burokėlių sultimis siekite norimos konsistencijos – jeigu norisi ne tokio tiršto humuso, pilkite jų šiek tiek daugiau.

2. Šis humusas puikiai tiks su salierų, morkų juostelėmis, taip pat ir su duonos lazdelėmis bei kitais užkandžiais.

Vida Press nuotr./Burokėlių humusas
Vida Press nuotr./Burokėlių humusas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis