Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nida Degutienė: kas maisto pasaulyje mūsų laukia 2023-iaisiais?

Pasidomėti, paspėlioti, kas maisto pasaulyje nutiks ateinančiais metais, man jau tapo viena smagiausių veiklų gruodį. Naršau, vartau pasaulinius medijų kanalus, lyginu padėtį Amerikoje, Australijoje, Europoje ir mintimis spėlioju – kurios pasaulinės tendencijos jau artimiausiu metu pasieks ir Lietuvą? Ar joms lemta prigyti ilgam, o gal išgaruos nė nepastebėtos taip, kaip neprilipo toli gražu ne viena ligšiolinė?
Nida Degutienė – apie 2023-iųjų maisto tendencijas
Nida Degutienė – apie 2023-iųjų maisto tendencijas / Vida Press, Nidos Degutienės nuotr.

Pasiimkite puodelį arbatos, patogiai atsiloškite ir keliaukim kartu su manim į (netolimą) maisto pasaulio ateitį...

2023-ųjų hit‘as bus... datulės!

Kadaise tiektos tik karaliams ir karalienėms, džiovintos datulės, panašu, taps ateinančių metų stalo monarchėmis. Sirupas, natūralus saldiklis, pakeičiantis cukrų, priedas kepiniuose ir sveikesnė alternatyva toms minutėms, „kai norisi kažko skanaus“. Datulės taps pirmuoju mūsų pasirinkimu sveikesnių užkandžių ir džiovintų vaisių pasaulyje.

Vida Press nuotr./Datulės
Vida Press nuotr./Datulės

Žuvų konservai taps vėl madingi

Mano kartos lietuviams žuvų konservai kažin ar kelia geras asociacijas... Tefteliai pomidorų padaže ar „parūdiję“ strimelės sueidavo nebent gerai išalkus kokiame nors turistiniame žygyje, kai visos kitos maisto atsargos jau būdavo išgaravę. Panašu, kad revoliuciją žuvų konservų pasaulyje padarė TikTok‘as, ir nuo šiol ne tik tunas, bet ir konservuotos sardinės, menkės bei ančiuviai taps geidžiamiausiais namuose ruoštų užtepėlių, pikantiškų pyragų, krostinių , fritatų, takų ir net picų ingredientais. Atrodo, kad konservuotų žuvų alėjoje prekybos centruose nuo šiol sutiksite kur kas daugiau pirkėjų nei esate matę iki šiol.

2023-iųjų patiekalas – karis

Prognozuojama, kad 2023-iaisiais dažniausiai gaminamas namuose patiekalas bus... kariai! Ir jei kai kam vis dar atrodo, kad karis yra kažkoks vienas konkretus patiekalas, tai turiu jums naujieną – karių rūšių ir skonių yra maždaug tiek, kiek rūšių ir skonių turi valgomieji ledai! COVID pandemija daugelį mūsų išmokė maistą ruošti namuose, o ekonominiai suvaržymai skatina atkartoti savo virtuvėse tuos valgius, kuriuos anksčiau lengva ranka užsisakydavom į namus ar valgydavom restoranuose. Neatsitiktinai populiarumas kitais metais prognozuojamas kariams, nes tai vienas jaukiausių komfortą užtikrinančių, nesunkiai pagaminamų ir visų mėgiamų patiekalų. Be indiškų ir Tailando karių, didžiausias susidomėjimo augimas žadamas japoniškiems!

Geltonųjų žirnelių karis
Receptas: Geltonųjų žirnelių karis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st. (gliaudytų geltonųjų, tiks ir skaldyti)
Aliejus: 2.00 valg. š. (plius dar šiek tiek baklažanams kepti;)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Prieskoniai Garam masala: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis; konservuotų savo sultyse (labiausiai tiks smulkinti))
Kaip gaminti

1. Žirnius nuplaukite, tada išbrinkinkite keletą valandų (arba per naktį).

2. Supilkite išbrinkusius žirnius kartu su vandeniu, kuriame jie mirko, ir pasūdę išvirkite, kol taps minkšti, tačiau nesubirs visiškai. Išvirus neturėtų likti daug skysčio (ne daugiau nei 4-5 šaukštai), tad jei liko skysčio daugiau – jį nupilkite.

3. Baklažanus supjaustykite storomis riekelėmis ir pabarstykite šiek tiek rupios druskos. Palikite taip pastovėti apie 15-20 minučių, kol virsite karį.

4. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Tada suberkite visus prieskonius ir dar pakepinkite apie pusę minutės, kad pasklistų aromatas. Supilkite visą konservuotų pomidorų turinį (kartu su skysčiu), įberkite druskos ir pakepinkite maišydami apie 5 minutes. Pabaigoje suverskite į šį puodą virtus žinelius su visu skysčiu, kuriame jie virė, ir dar patroškinkite apie 3 minutes.

5. Baklažanus nuplaukite šaltu vandeniu ir gerai nusauskinkite (gerai išspausdami susidariusį skystį, suspaudžiant baklažanų riekeles tarp dviejų lakštų virtuvinio popieriaus).

6. Įkaitinkite keptuvę (geriausia, jei turite grilinę keptuvę), švelniai pašlakstykite aliejumi ir kepkite baklažanų riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus, suminkštės. Pabaigoje galite šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais.

7. Patiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Avinžirnių ir špinatų karis
Receptas: Labai greitas avinžirnių ir špinatų karis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė arba 240 g virtų)
Pomidorų tyrė: 200.00 g (arba pomidorų savo sultyse (tinka ir smulkinti, ir nesmulkinti))
Svogūnai: 0.50 vnt.
Kokosų pienas: 0.50 st. (pilno riebumo)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (arba lydyto sviesto ghi)
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š. (galima berti ir 2)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 0.50 st.
Špinatai: 150.00 g (šviežių)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško; arba kokosų jogurto veganinei alternatyvai)
Lavašas: 2.00 vnt. (papločiai)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite prikaituvį arba keptuvę, dėkite sviestą ghi arba kokosų aliejaus, suberkite visus prieskonius. Berkite smulkintą česnaką bei svogūną, pakepinkite keletą minučių arba kol svogūnas taps permatomas ir švelniai apskrus.

2. Supilkite kokosų pieną, pomidorų tyrę, berkite avinžirnius ir dosnų žiupsnį druskos. Troškinkite uždengę maždaug 25 minutes, tuomet įmaišykite jogurtą ir špinatus (jei troškinys darosi per tirštas, bet kada galite įpilti šiek tiek vandens).

3. Troškinkite ant nedidelės ugnies dar 5 minutes arba kol špinatai suminkštės. Troškiniui pravėsus, pasūdykite pagal skonį.

4. Patiekite su skrudinta duonele. Aš naudojau lavašą, bet čia puikiai tiks ir pita duonelė arba indiškas naan’as. Jei kvietinių produktų vartoti nenorite, patiekite šį troškinį su virtais lęšiais bei kynva ar ryžiais.

5. Dekoruokite sausoje keptuvėje paskrudintais anakardžiais ir šviežia kalendra.

Pastabos:

  • Veganinei versijai graikišką jogurtą keiskite kokosų jogurtu arba jogurto nenaudokite.
  • Šis troškinys yra be glitimo.
  • Problemų sprendimas: jei nenorite naudoti kokosų pieno, keiskite jį grietinėle arba augalinės kilmės grietinėlės alternatyva, pvz.: anakardžių arba ryžių grietinėle. Jei šiam troškiniui nenaudosite kreminės konsistencijos švelniai saldaus ingrediento, jis bus skystas ir ganėtinai rūgštus. Jei troškinys jums šiek tiek per rūgštus nors viską darėte pagal receptą, galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba įpilkite truputį daugiau kokosų pieno ar grietinėlės. Taip pat galite nedėti jogurto, nes šis irgi prisideda prie patiekalo rūgštumo.
Suskleisti
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti

Swicy

Atrodo, gurmaniškame žodyne kitąmet atsiras naujas terminas – „swicy“, kuris reiškia ne ką kitą, o saldaus ir aitraus skonių derinį (sweet and spicy). Nuo užkandžių iki desertų – kiekviename patiekale bus galima aptikti gana netikėtas, bet ryškiai juntamas saldumo ir aitrumo natas. Čili pipirais pagardintas šokoladas jau kuris laikas mėgstamas gurmanų, eilė atėjo liežuvį švelniai kandančiam medui, braškių džemu paskanintam aitriam viščiukui, čili ir miso karamele aplietiems sausainiams ir išraiškingo skonio mėsainių padažams, pagamintiems iš kajeno pipirų, česnakų bei rudojo cukraus.

Vida Press, Nidos Degutienės nuotr. /Aštrus šokoladas
Vida Press, Nidos Degutienės nuotr. /Aštrus šokoladas

Saldžiai aitrus maistas šimtmečiais buvo populiarus kai kuriuose regionuose (pavyzdžiui, Korėjoje), verta stebėti šią madą, nes ji turėtų apimti ir kitus kraštus, iki šiol neturėjusius savo kulinariniame repertuare tokios kombinacijos.

Augaliniai makaronai

Jei iki šiol parduotuvėje rinkotės tik tarp tradicinių ir viso grūdo miltų itališkų makaronų, kitąmet užduotis turėtų būti sudėtingesnė, mat daugiau laiko teks praleisti daržovių skyriuje, kur jus suvilioti bus mėginama makaronais, pagamintais iš cukinijų, morkų, moliūgų, kalafijorų ir net žalių bananų! Augalinei mitybai užkariaujant vis didesnį būrį simpatikų, šis posūkis neturėtų būti netikėtas: ar yra tinkamesnis būdas „veganizuoti“ patiekalą, nei visų iki vieno mėgstami makaronų patiekalai?

Vida Press, Nidos Degutienės nuotr. /Makaronai iš daržovių
Vida Press, Nidos Degutienės nuotr. /Makaronai iš daržovių

Vintažiniai receptai

Pasiruoškite TikTok‘o ir instagramo ekranuose matyti vis daugiau tų valgių, kuriuos ragavote vaikystėje ir kurie, atrodo, visiems laikams buvo prapuolę iš kulinarinių orbitų. Akivaizdu – vintažas grįžta ne tik į baldų salonus ir mados podiumus, bet ir į mūsų virtuves.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai drebučiuose
Vida Press nuotr./Kiaušiniai drebučiuose

Nealkoholinis alkoholis

Kas galėjo pagalvoti, kad ateis laikai, kai bare klientus labiau domins džinas su toniku, kuriame – nulis procentų alkoholio? Prasidėjusi nuo nealkoholinio alaus, „sausa“ gėrimų mada, sako, plinta sparčiausiai, o gamintojai pristato vis naujas pakelti antakius priverčiančias naujienas: nealkoholinis viskis, romas ar tekila, sako, tik pradžia!

Solo vakarienės

„Rezervuokite stalelį… vienam“ – toks prašymas restorane dar neseniai būtų nuskambėjęs, švelniai tariant, keistai. Tačiau pernai vien Jungtinėse Valstijose solo rezervacijų skaičius restoranuose išaugo net 62 proc. Todėl nemažai restoranų jau dabar pradeda ardyti didžiulius bendruomeninius stalus ir jų vietoje žada įrengti mažus jaukius stalelius vienam valgytojui. Tokių, sako, 2023 metais skaičius tik augs. Juk jei viskas, ko norisi – tai pasimėgauti maistu, o ne rūpintis kokiomis temomis užimti pašnekovą, vakarienė vienam skamba kaip tobulas pasirinkimas!

Vida Press nuotr./Moteris restorane
Vida Press nuotr./Moteris restorane

Vakarienės netikėtose vietose

Kylant kainoms ir prastėjant ekonominei situacijai, nemažai žmonių vis rečiau gali sau leisti vakarienę restorane. Tačiau jei jau ryžtasi atidaryti piniginę, jie ieško tokių vietų, kurios būtų tikrai ypatingos ir netikėtos. Žinot, ko „Google“ paieškose 2022 metais dažniausiai ieškojo nuotykių ištroškę gurmanai? Ogi restoranų, įsikūrusių... vandenyno dugne! Tie paprasti mirtingieji kitąmet rinksis maitinimo taškus ne pagrindinėse miestų gatvėse, bet veikiau ten, kur šefas turi trumpiausią kelią nuo restorano virtuvės iki lysvės, kurioje auga toje virtuvėje naudojami ingredientai.

Restorano archyvo nuotr. /Restoranas „Gastronomika“
Restorano archyvo nuotr. /Restoranas „Gastronomika“

Skonių turizmas

Dvejus metus buvę uždaryti, 2023-iaisiais žmonės dar gausiau leisis į keliones, ir nemažai jų savo maršrutus planuos pagal norimus išragauti skonius. Skonių turizmas – ne naujiena kulinarijos pasaulyje, o kitąmet tikimasi turizmo vėjų pučiančių pagal populiarių TV serialų motyvus: nemažai „Squid Games“ gerbėjų patrauks į Pietų Korėją, o Siciliją turėtų užplūsti „White Lotus“ fanai.

123rf.com /Gatvės maistas Bankoke
123rf.com /Gatvės maistas Bankoke

Receptų trendai – iš Tik Tok‘o

Maisto fanatikai ir toliau stebės TikTok‘ą, nes būtent nuo šios platformos pastaruoju metu ima plisti didieji pasauliniai tam tikrų patiekalų populiarumo virusai. 2022-ieji buvo paženklinti „sviesto lentomis“ (butter board), „duonomis-debesėliais“ (cloud bread), „pastos čipsais“ (pasta chips). O kas užkariaus mūsų simpatijas 2023-iaisiais? Pagyvensim – pamatysim!

Vida Press nuotr./Blyneliai-dribsniai
Vida Press nuotr./Blyneliai-dribsniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas