Peržiemojusi Australijoje dvi žiemas savo kailiu patyriau, ką reiškia vaduotis nuo šalčio kiaurai perpučiamuose namuose, kuomet termometras rytais rodo vos 8–9 laipsnius šilumos…
Įvairūs kepiniai būdavo ir proga palepinti šeimą skanėstais, ir būdas pašildyti namus“, – prisimena Nida Degutienė.
Ji sako, kad rudenį namai tiesiog privalo kvepėti obuolių pyragais!
Tad ne atsitiktinai šiandien jums ir siūlome išmėginti vieno tokių receptą.
Tiesa, pyragas kiek neįprastas, nes apverstas aukštyn kojomis, su aguonomis ir migdolų miltais, sutarkuotu obuoliu. Būtent obuolys suteikia kepiniui ypatingo drėgnumo ir lengvumo.
Išmėginkite, jei pyragas patiks, gal norėsite pakartoti ir šv. Kalėdoms?
Ingredientai obuolių sluoksniui:
- 45 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros);
- ⅓ stiklinės cukraus (balto arba rudo);
- 2 obuoliai (supjaustyti 3 mm storumo juostelėmis).
Pyrago tešlai:
- ½ stiklinės aguonų (išmirkykite ir sumalkite arba susmulkinkite blenderiu, arba naudokite jau sumaltas aguonas – 75 g)
- ⅔ stiklinės maltų migdolų (sumaltų migdolų)
- 140 g miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 4 kiaušiniai;
- 170 g cukraus;
- ¼ šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelis vanilės eksktrakto (arba migdolų ekstrakto);
- 160 ml pieno;
- 100 g tirpinto (ir atvėsinto) sviesto;
- 1 obuolys (sutarkuotas burokine tarka);
- 1 šaukštelis tarkuotos cirtinos žievelės.
Procesas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Kepimo indą su nusegamais kraštais (26 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).
- Dubenėlyje gerai ištrinkite sviestą su cukrumi ir šią masę tolygiai ištepkite kepimo formos dugną (įklotą popierių) ir šonus. Tada visą kepimo formos dugną išdėliokite obuolių juostelėmis, kad jos šiek tiek užliptų viena ant kitos.
- Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: aguonas, migdolų miltus ir miltus, kepimo miltelius, pagniaužykite rankomis, kad įsitikintumėt, jog neliko jokių gumuliukų, masė tolygiai susimaišė. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje arba kombaino inde iki purių putų suplakite kiaušinius kartu su cukrumi, druska ir vanilės (migdolų) ekstraktu. Supilkite pieną, dar paplakite, tada supilkite sviestą ir galiausiai sudėkite birių ingredientų mišinį, švelniai išmaišykite. Įmaišykite tarkuotus obuolius ir citrinos žieveles. Šią masę užliekite ant sudėliotų obuolių ir pašaukite kepti.
- Kepkite apie 50 minučių, arba kol įsmeigę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Palaukite, kol pyragas pravės skardoje, tada apipjaukite kraštus, nusekite formos šonus. Apverskite pyragą į serviravimo lėkštę ir atsargiai nulupkite pergamentinį popierių.