Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: avinžirnių miltų skrebučiai vos iš 2 ingredientų, kokių dar neragavot

Yra kategorija žmonių, kurie imasi gaminti tik tuos patiekalus, kuriuose ingredientų kiekis, pvz., ne didesnis nei 5 (6,7...). Ir aš juos puikiai suprantu – tam, kad galėtum nardyti viso pasaulio virtuvėse kada panorėjęs, turi spinteles prikrauti rečiausių prieskonių, pagardų ir ilgai negendančių ingredientų.
Nida Degutienė ir jos ruošti skrebučiai
Nida Degutienė ir jos ruošti skrebučiai / Nidos Degutienės nuotr.

Patiekalui, kurį šiandien siūlau pasigaminti jums, prireiks net ne penkių, o vos dviejų ingredientų – avinžirnių miltų ir vandens. Masę pakaitinus iki tinkamo tirštumo, supylus į skardelę ir atvėsinus, o vėliau supjausčius gabalėliais ir apkepinus riebaluose, galėsite kiek panorėję mėgautis Italijoje ypač mėgiamu užkandžiu – panelle.

Skrebučius kaskart galima paskaninti vis kitokiais priedais – kapotais žalumynais, česnakais ar kitais prieskoniais. Tai ne tik paprastas ir įveikiamas net virtuvės naujokui uždavinys, bet dar ir nenusakomas patogumas, mat skrebučius galima pasigaminti iš anksto ir kelias dienas laikyti šaldytuve, o prieš pat patiekiant juos tereiks apkepinti karštame aliejuje.

Panelle gali tapti puikiu duonos pakaitalu tiems, kurie nevartoja produktų, turinčių glitimo.

Nidos Degutienės nuotr./Avinžirnių miltų skrebučiai
Nidos Degutienės nuotr./Avinžirnių miltų skrebučiai

Ingredientai (4 porc.):

  • 75 g avinžirnių miltų;
  • 250 ml vandens;
  • ½ šaukštas susmulkintų petražolių (ar kitokių žalumynų);
  • aliejaus (kepti);
  • druskos.

Gaminimas:

1. Mažytę kvadratinę skardelę išklokite kepimo popieriumi ir tą popierių patepkite aliejumi.

2. Avinžirnių miltus persijokite, kad neliktų jokių gumulėlių. Supilkite vandenį į nedidelį puodą ir suberkite avinžirnių miltus. Šluotele suplakite iki vientisos konsistencijos.

3. Užkaiskite puodą ant silpnos ugnies ir kaitinkite vis maišydami. Masė pradės gana greitai tirštėti. Maišykite pradžioje šluotele, vėliau – mediniu šaukštu arba silikono mentele. Kaitinkite maišydami apie 10–15 minučių, arba kol masė sutirštės tiek, kad lengvai atlips nuo puodo kraštų. Įmaišykite apie trečdalį šaukštelio druskos ir suberkite petražoles (ar kitokius žalumynus bei prieskonius), viską gerai išsukite.

4. Nedelsdami (vėstant avinžirnių masė ims greitai kietėti ir bus neįmanoma su ja nieko padaryti) iškrėskite masę į paruoštą kepimo skardelę ir aliejumi patepta mentele išlyginkite paviršių. Kad paviršius būtų dar lygesnis, galite viską uždengti pergamentiniu popieriumi ir pakočioti stiklainėliu ar stikline. Idealu, jei masės storis bus nuo 0,5 iki 1 cm. Skardelę su avinžirnių koše visiškai atvėsinkite, tada padėkite į šaldytuvą apie 2 val. (galite ir per naktį ar dar ilgiau), kad visiškai sustingtų.

5. Kai būsite pasiruošę patiekti, įkaitinkite keptuvėje aliejaus (apie 1 cm nuo dugno).

6. Sustingusią avinžirnių masę supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais (trikampiais, lazdelėmis ar kt.) ir apskrudinkite iš abiejų pusių apie 4–5 minutes, kol paruduos ir taps traškūs.

7. Išgriebkite iš keptuvės ir sudėkite į virtuviniu popieriumi išklotą lėkštę. Kol skrebučiai karšti, pabarstykite trupučiu druskos dribsnių. Patiekite iškart, kol karšti.

Nidos Degutienės nuotr./Avinžirnių miltų skrebučiai
Nidos Degutienės nuotr./Avinžirnių miltų skrebučiai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas