Virti pusrytinei košei tie nupirkti miusliai netinkami Bet užtai kaip jie tinka tokiems štai sausainėliams kepti! Nereikia nė užsiminti, kad tešlos sumaišymas ir kepimas – tai bene trumpiausias ir mažiausiai pastangų reikalaujantis darbas. Užtai kiekviena sugaišta minutė verta namus užliejančio cinamono kvapo ir kas rytą laukiančio traškaus gardėsio su garuojančiu kavos puodeliu.
Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.
Avižiniai sviesitiniai sausainiai su razinom
Ingredientai (20-30 sausainių):
- 115 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros);
- 80 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 didelis kiaušinis;
- 125 g miltų (naudojau viso grūdo speltų);
- ½ arbat. šaukšt. cinamono;
- ½ arbat. šaukšt. sodos, nugesintos keliais lašais acto;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos
- 150 g avižinių dribsnių (arba „miuslių“);
- 70 g razinų (arba šokolado gabalėlių).
Gaminimas:
1. Virtuvinio kombaino inde išsukite sviestą kartu su cukrumi ir vanile iki vientisos purios masės. Įmuškite kiaušinį ir toliau sukite. Suberkite likusius ingredientus ir sumaišykite, kad susijungtų. Greičiausiai masė bus gana lipni, todėl geriausia, jei padėsite bent pusvalandžiui ją į šaldytuvą (arba per naktį), nes iš sukietėjusios bus lengviau formuoti sausainius.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Išklokite dvi skardas kepimo popieriumi.
3. Šlapiomis rankomis iš tešlos sudormuokite nedidelius rutuliukus (maždaug graikiško riešuto dydžio) ir juos sudėliokite ant paruoštos skardos, palikdami tarpus, nes sausainiai kepdami išsiplės. Šiuos rutuliukus lengvai delnu prispauskite, kad taptų plokšti.
4. Kepkite apie 10 min., arba kol paruduos. Išimkite iš orkaitės, palaukite apie 15 minučių, kol šiek tiek pravės, tada išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių. Taip sausainiai taps labai traškūs išorėje, bet gana minkšti viduje.
5. Sausainius galite laikyti uždarame inde savaitę.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.