Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.
Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.
Ingredientai (12 sausainių):
- 100 g smulkintų avižinių dribsnių (greitai paruošiamų);
- 100 g miltų (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų);
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 kiaušinis;
- 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 100 ml klevų sirupo arba medaus;
- 100 g smulkiai sutarkuotų morkų (maždaug viena vidutinio dydžio morka).
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).
3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.
4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.
5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.