Ir ko jau mažiausia norisi tokiomis šviesiomis dienomis, tai plušėti virtuvėje gaminant ką nors sudėtingo ir įmantraus, tiesa? Jei reikėtų kaip nors vienu sakiniu apibrėžti mano šeimininkavimo vasarą filosofiją, tai tas sakinys skambėtų maždaug taip: „lengviau, greičiau, paprasčiau, kiek įmanoma sveikiau, ir daug skaniau“.
Vegetariški patiekalai šiltuoju metų sezonu tiesiog užkariauja mano valgiaraštį, net vyriškoji šeimos pusė neprotestuoja prieš mėsiškų patiekalų nebuvimą ilgiau nei 3–4 dienas. Negana to, kur įmanoma, stengiuosi įprastus ingredientus pakeisti šiek tiek sveikesniais, naudingesniais, labiau tinkančiais subalansuotai mitybai. Kai kam gali pasirodyti, kad gal dėl to nukenčia skonis? Išmėginkite, pavyzdžiui, šiuos baklažanų šnicelius ir įsitikinkite – nieko panašaus!
Ingredientai:
- 2 baklažanai, vidutinio dydžio (apie 350 g kiekvienas);
- druskos;
- 150 g (1,5 stiklinės) bolivinių balandų dribsnių*;
- 40 g (½ stiklinės) tarkuoto parmezano sūrio;
- grūstų juodųjų pipirų;
- 2 kiaušiniai, lengvai paplakti;
- alyvuogių aliejaus;
- 500 g vyšninių pomidorų;
- gražgarsčių (patiekimui).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Baklažanus supjaustykite įstrižai maždaug 1,5 cm storumo riekėmis. Iš abiejų pusių pabarstykite trupučiu druskos ir palikite apie 10 minučių pastovėti. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pašalindami išsiskyrusį skystį.
3. Per tą laiką, kol baklažanai guli pabarstyti druska, sumaišykite bolivinių balandų dribsnius su tarkuotu parmezano sūriu ir grūstais juodaisiais pipirais, šį mišinį išberkite į didesnę lėkštę, kad būtų patogiau baklažanus apvolioti. Kitoje lėkštėje suplakite kiaušinius.
4. Pamirkykite kiekvieną baklažano riekės pusę į kiaušinio plakinį ir iš abiejų pusių apvoliokite bolivinių balandų dribsnių mišinyje, gerai paspausdami, kad kuo daugiau šio mišinio priliptų prie baklažanų.
5. Suguldykite taip paruoštus šnicelius į kepimo skardą. Šalia sudėkite ir pomidorus. Pomidorus pabarstykite druska ir pipirais. Viską (pomidorus ir baklažanus) gausiai pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje 25–30 minučių arba kol šniceliai taps auksinės spalvos, gerai apskrus. Patiekite baklažanų šnicelius iškart – su keptais pomidorais, šviežiomis gražgarstėmis, jei norite, dar galite įdėti po gabalėlį mocarelos sūrio.
Pastaba: bolivinių balandų dribsnių ieškokite sveikesnio maisto parduotuvėse.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.