Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“, tobulas saldumo ir rūgštelės derinys

Kasdienėje mityboje stengiuosi skrupulingai laikytis sezoniškumo, tačiau yra viena daržovė, kuriai mano virtuvėje sezoniškumas netaikomas. Ta daržovė – baklažanai! Baklažanais šiais laikais kiaurus metus prekiaujama ir Lietuvoje, todėl pasimėgauti vasariškais itališkais skoniais visada tinkamas laikas.
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Itališkoje virtuvėje man bene žaviausias yra agrodolce skonio balansas: tai harmoningai patiekale derantys saldūs ir rūgštūs tonai. Būtent šiame baklažanų troškinyje dviem balsais dainuoja saldžios išpampusios razinos bei raudonojo vyno ir žaliųjų alyvuogių rūgštumas.

Sicilijoje, šis užkandis, vadinamas caponata, šaukštais valgomas visą vasarą, bet kartais tokio patiekalo ir tereikia, kad nušvistų net labiausiai apniukusi diena ir kitais metų laikais.

Dar itališkoje virtuvėje man patinka tai, kad daugelis patiekalų yra labai universalūs, plačiai panaudojami: tas pats padažas ar troškinys valgomas kaip garnyras su žuvimi ar vištiena, kitą dieną jis gali virsti padažu makaronams ar kuskusui, arba tiesiog būti sudažytas su rieke traškios baltos duonos ar šviežutėlės fokačios...

Nidos Degutienės nuotr./Baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“
Nidos Degutienės nuotr./Baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“

Svarbi detalė: Sicilijoje šiam patiekalui baklažanai greičiausia būtų pirmiausia skrudinami karštame aliejuje, tik vėliau troškinami. Tačiau man labiau patinka mažiau riebūs patiekalai ir baklažanus aš kepu orkaitėje, pašlaksčiusi alyvuogių aliejumi (gana gausiai, antraip jie bus tik minkšti, bet ne šilkiniai, burnoje tirpstantys...).

Verta nepamiršti, kad daugelis troškinių skanėja su kiekviena diena, kurią praleidžia šaldytuve, caponata – taip pat. Net ir kelios valandos, kurias troškiniui leisite pailsėti išvirus, pagerins jo skonį, bet jei turit laiko, pasigaminkite jį iš vakaro ir leiskite skoniams ramiai „susiženyti“.

Nidos Degutienės nuotr./Baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“
Nidos Degutienės nuotr./Baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“

Ingredientai:

  • 1 kg baklažanų (apie 3–4);
  • 200 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnai (dideli), smulkiai supjaustyti
  • 400 g salierų (tiks ir šaknis, ir stiebai), smulkiai supjaustyti
  • 600 g vyšninių pomidorų (tiks ir konservuoti)
  • 3 valg. šaukšt. žaliųjų alyvuogių (be kauliukų, susmulkintų), apie 60g
  • 2 valg. šaukšt. sūdytų kaparėlių (nuskalautų)
  • 2 valg. šaukšt. razinų
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus
  • 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto
  • druskos
  • susmulkintų šviežių petražolių (patiekti)
  • kedrinių pinijų (paskrudintų) patiekti, jei turite.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

2. Baklažanus supjaustykite maždaug 2 kv. cm dydžio kubeliais. Suberkite juos į didelį dubenį, užpilkite apie 100–150 ml alyvuogių aliejaus, gausiai pabarstykite druska ir viską išmaišykite. Sudėkite baklažanus į paruoštas skardas vienu sluoksniu, neperkraunant. Kepinkite apie 20–25 min, arba kol jie taps minkšti tarsi šilkiniai.

3. Kol baklažanai kepa, į didesnį puodą arba gilią keptuvę įpilkite apie 2–3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite svogūnus kartu su žiupsneliu druskos. Lėtai kepinkite svogūnus apie 10–15 min., arba kol jie taps minkšti ir skaidrūs. Sudėkite salierus ir toliau kepinkite apie 15 min., arba kol salierai suminkštės.

4. Sudėkite į puodą pomidorus, viską išmaišykite ir uždengę puodą kepkite apie 20 minučių, arba kol pomidorų odelės ims trūkinėti (jei masė pernelyg sausa, įpilkite šlakelį vandens). Sudėkite apkepintus baklažanus, alyvuoges, razinas, įberkite cukrų ir įpilkite actą. Gerai viską sumaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies atidengę puodo dangtį apie 15 min., arba kol masė sutirštės. Paragaukite, ar netrūksta druskos ir palikite pastovėti mažiausiai 2 val. (geriausiai – per naktį).

5. Patiekite caponatą šiltą arba kambario temperatūros, pabarstę smulkintomis petražolėmis ir paskrudintomis kedrinėmis pinijomis.

Nidos Degutienės nuotr./Baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“
Nidos Degutienės nuotr./Baklažanų troškinys iš Sicilijos „caponata“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas