Nidos receptas: brandintas kalėdinis pyragas – ir šventiniam stalui, ir dovanoms

Gruodžio pradžia – pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės keletą savaičių, iki pat švenčių... Kad ir kaip knietės atsignybti gabalėlį, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiais), kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis paslėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes kartkartėmis dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo.
Nida Degutienė ir jos keptas brandintas kalėdinis pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas brandintas kalėdinis pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmąkart jo ragavau, kai dukros studijų draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai tas, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, toks keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galima paruošti gerokai iš anksto.

Keksą galite kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite per 40 minučių, o štai dideliam gali prireikti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, kada ištrauksite iš kepinio jį sausą.

Brandinimui geriausia tiks maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiu būdu nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti), nes keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nesibaiminkite, jog per mėnesį keksas gali sugesti, supelyti ar tapti netinkamu valyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus, o šis ingredientas yra puikus konservantas.

Brandintas Kalėdų pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais

Ingredientai:

  • 3/4 stiklinės (125 g) džiovintų spanguolių;
  • 3/4 stiklinės (110 g) juodųjų razinų;
  • 1/2 stiklinės (80 g) auksinių razinų;
  • 3/4 stiklinės(150 g) susmulkintų džiovintų figų;
  • 1/2 stiklinės (50 g) pasmulkintų migdolų;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) romo arba brendžio (ir dar apie 100 ml laistymui);
  • 150 g minkšto sviesto;
  • 3/4 stiklinės (135 g) rudojo cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 ir 1/4 stiklinės (185 g) miltų;
  • 1/4 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio meduoliams;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) pieno.

Gaminimas:

1. Sudėkite visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilkite romu arba brendžiu ir palikite 2–3 dienom pabrinkti. Jei neturite laiko brandinti džiovintų vaisių, sudėkite juos į nedidelį puodą, užpilkite romu arba brendžiu ir pavirkite apie 5–7 minutes, kol vaisiai išbirnks, visas alkoholis bus susigėręs. Nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 140C. Į elektrinio plaktuvo indą sudėkite minkštą sviestą ir cukrų, viską gerai išsukite (apie 6–8 min.), kol gausite labai šviesią kreminę masę. Įmuškite po vieną kiaušinį ir toliau plakite.

3. Kitame dideliame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberkite riešutus. Galiausiai sudėkite visus išbrinkintus vaisius ir sumaišykite, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase.

4. Tešlą sukrėskite į gerai riebalais išteptą atskirų keksų (250 ml talpos) arba į tradicinę kekso ar torto formą. Maži keksai keps apie 35–40 min, didelis pyragas keps apie 1,5 val ir daugiau – ar iškepęs, reikia tikrinti mediniu pagaliuku – ištraukus jis nebeturi būti aplipęs tešla.

5. Išimkite iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite. Pašlakstykite kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikykite uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

Aš dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Brandintas kalėdinis pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Brandintas kalėdinis pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų