Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Nidos receptas: britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu

Sakykite ką norite, bet britiška popietinės arbatėlės gėrimo tradicija yra žavi iki negalėjimo. Prisipažinkite, na nejaugi apie 16–17 valandą jūs neužsimanot ko nors labai skanaus?
Nida Degutienė ir jos keptos britiškos bandelės „scones“
Nida Degutienė ir jos keptos britiškos bandelės „scones“ / Nidos Degutienės nuotr.

Ne tik arbatos gėrimo ritualas, bet ir scones yra vienas nedaugelio britų kulinarinių pasididžiavimų. Minkštos purios bandelės vienu metu ir trapios, ir drėgnos, ir lengvos... Skaniausios jos ką tik iškeptos, dar šiltos. Tradiciškai patiekiamos su plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir braškėmis.

Scones pagaminamos taip paprastai, kad net darželinukas laisvai susitvarkytų su šia užduotimi! Vienintelė taisyklė, kurios dera laikytis – tai neperminkyti tešlos. Kuo lipnesnė ji bus, kuo prasčiau sumaišyti ingredientai, tuo puresnės išeis bandelės!

Dažniausiai scones būna apvalios arba trikampės, o jų dydį galite nustatyti patys! Po 20 minučių karštoje orkaitėje visi namai pakvips dieviškais kvapais. Nesuvalgytus scones pravartu užšaldyti, o kai norėsite ir vėl pasilepinti minkšta bandele, palaikykite ją išėmę iš šaldiklio apie 20–30 minučių, tada įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir pašildykite apie 6–10 minučių (priklausomai nuo bandelės didumo).

Nidos Degutienės nuotr. /Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu
Nidos Degutienės nuotr. /Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu

Scones su braškių pagardu

Ingredientai:

tešlai:

  • 325 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 40 g cukraus;
  • 75 g šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais;
  • 250 ml kefyro;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos.

braškių pagardui:

  • 400 g braškių (gali būti šaldytos);
  • 3 šaukštai aviečių arba juodųjų serbentų džemo (arba mėgstamo sirupo);
  • 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tada persijokite viską į dubenį. Suberkite cukrų ir sviestą ir lengvai pirštais ištrinkite (nesijaudinkite, jei liks sviesto gabalėlių, jie padarys šiuos kepinius minkštesnius!)

3. Supilkite kefyrą, vanilę ir druską ir rankomis arba šaukštu lengvai išmaišykite, kol tešla sušoks į vieną lipnų rutulį. Tik nepermaišykite!

4. Dėkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir suploninkite, suformuodami apie 2 cm storio apskritimą. Stikline (arba specialia tešlos pjaustymo formele) išspauskite apskritimus, išstumdydami juos toliau vienas nuo kito, kad nesiliestų kepant. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. arba kol paruduos ir taps traškūs.

Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotos bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotos bandelės

5. Kol scones kepa, pasigaminkite braškių pagardą: braškes sudėkite į mažą puodą (didesnes supjaustykite ketvirčiais) ir kaitinkite kelias minutes, kol braškės suminkštės ir atsiras skysčio. Sudėkite džemą, dar pakaitinkite minutę, tada per sietelį įsijokite krakmolą tiesiai į verdančią braškių masę, nuolat maišydami. Pabaigoje supilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę kitą pakaitinkite, kol gauskite norimą padažo konsistenciją. Atvėsinkite.

6. Patiekite scones šiltus, su plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir su braškių pagardu.

Nidos Degutienės nuotr. /Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu
Nidos Degutienės nuotr. /Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos