Nidos receptas: citrininiai blynai su kefyru ir „chia“ sėklomis

Sakykite ką norite, bet dar niekas neišrado geresnių pusryčių nei blynai! Čirviniai, mieliniai, lietiniai, su obuoliais, įdaryti varške, saldūs ir pikantiški, su uogienėm, jogurtu, pabarstais... Visiems metams, net jei blynus kepame tik savaitgaliais, tai visiems 54 savaitgaliams tikriausiai būtų galima sugalvoti vis kitokius blynus. 
Nida Degutienė ir jos kepti blynai
Nida Degutienė ir jos kepti blynai / Nidos Degutienės nuotr.

Bet, kaip žinia, tenka gyvenime imtis ir tam tikrų kompromisų. Ypač kai išaugama iš amžiaus, kai žmogus gali valgyti ką nori, kiek nori ir kada nori, nes vis vien kalorijų sudegins daugiau, nei jų suvartos. Juk prisimename visi, kaip būdavo vaikystėje (turiu omeny mūsų vaikystę – su kiemo žaidimais, žiemos pramogomis gryname ore, bet ne šiuolaikinių vaikų vaikystę prilipus prie kurio nors namuose esančio įrenginio šviečiančio ekrano).

Nors blynai tikrai nėra dietinis patiekalas, tačiau visai nebūtinai jie turi būti riebūs ir kaloringi. Su minimaliom pastangom blynus galima išsikepti sveikesnius, lengvesnius ir be jokių kompromisų skoniui!

Negana to, kadangi tešlą maišysite su kefyru, praturtinsite organizmą kalciu, vitaminu B12, gyvomis kultūromis ir kitais naudingais elementais. Chia sėklos, beje, čia tiesiog būtinos, nes jų traškėjimas valgant yra nepakartojamas!

Citrininiai blynai su kefyru ir chia sėklomis

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 kiaušiniai (tryniai atskirti nuo baltymų);
  • 1/2 stiklinės (60 g) rudojo cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 ir 1/2 stiklinės (375 ml) kefyro;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
  • 2 valg. šaukšt. nutarkuotos ekologiškos citrinos žievelės;
  • 1/4 stiklinės (50 g) chia sėklų;
  • 1 ir 1/2 stiklinės (210 g) viso grūdo speltų miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 valg. šaukš. aliejaus (keptuvei patepti);
  • patiekimui: graikiško jogurto, medaus, granolos ar kitų mėgstamų priedų.

Gaminimas:

1. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, cukrų, druską, kefyrą, vanilę, citrinos žievelę, chia sėklas, miltus ir kepimo miltelius ir išsukite tešlą.

2. Kiaušinių baltymus išplakite iki stangrių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.

3. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu pagrindu ant vidutinės ugnies, patepkite dugną aliejumi, dėkite po kaupiną šaukštą tešlos ir kepkite iš abiejų pusių apie 3–4 minutes, arba kol blynai visiškai iškeps.

4. Patiekite su jogurtu, medumi, pabarstę granola, pagardinę keliais lašais citrinos sulčių.

Nidos Degutienės nuotr. /Citrininiai blynai su kefyru ir chia sėklomis
Nidos Degutienės nuotr. /Citrininiai blynai su kefyru ir chia sėklomis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų