Sako, kad kiekvienas patiekalas turi būti kuo spalvingesnis, juk kiekvienoje maisto spalvoje užkoduotas vis kitas naudingų medžiagų komplektas. Spalvingas maistas labiau žadina ir mūsų apetitą! Todėl tapti „dailininkais“ virtuvėje dabar pats geriausias metas.
Na, o jei norisi išties sudėti į lėkštę viską, kas gražiausio, reikia kepti spalvingą daržovių apkepą (originaliai jis vadinasi tian). Tai bene labiausiai su Provanso regionu besisiejantis patiekalas, kai plonomis riekelėmis pjaustytos daržovės sluoksniuojamos, dedamos viena ant kitos, barstomos žalumynais, šlakstomos aliejumi, ir šaunamos į krosnį. Puikumėlis ir vienos pačios, su paskrudintos duonos kampeliu, ir kaip garnyras prie stipresnių, mėsiškų ar žuvies patiekalų.
Skanus šis patiekalas ir karštas, ir atvėsęs, kambario temperatūros.
Turi šis patiekalas ir „cinkelį“ – tai skrudinti bazilikai, kuriais pabarstomas jau iškepęs daržovių apkepas. Karštame aliejuje akimirką pasimaudę baziliko lapai tampa traškūs ir žvilgantys, tik būkite labai atsargūs, mat spragsi jie ir šaudo skrudinami į visas puses, tad saugokitės, kad neapsidegintumėt! O ir viryklę po tokio pratimo teks išsivalyti... Bet tikrai verta pamėginti ir pagardinti šį gana žinomą patiekalą visai įdomiu akcentėliu.
Dar vienas patarimas – pasistenkite daržoves supjaustyti vienodo plonumo riekelėmis, taip viskas iškeps tolygiai, o ir ant stalo patiekalas žiūrėsis nuostabiai. Beje, skanus jis bus ir karštas, ir atvėsęs, kambario temperatūros.
Daržovių apkepas (tian) su skrudintais bazilikais
Ingredientai
- 1 skiltelė česnako;
- 6 pomidorai, įvairių spalvų;
- 2 cukinijos, geltonos (nedidelės);
- 2 cukinijos, žalios (nedidelės);
- 2 raudonieji svogūnai;
- 1 baklažanas;
- rozmarinų;
- čiobrelių;
- raudonėlių;
- peletrūnų;
- druskos;
- pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
skrudintiems bazilikams:
- aliejaus, skrudinimui (tiks rapsų);
- sauja bazilikų lapelių, šviežių;
- druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Apkepui skirtą indą ištrinkite sutraiškyta česnako skiltele. Visas daržoves supjaustykite plonomis vienodo storio riekelėmis. Susmulkinkite visus žalumynus.
2. Dėkite visų daržovių skilteles vieną ant kitos, taip kad jos tik iš dalies užklotų apačioje esančią. Kai apdėliosite visą indo paviršių, visą sluoksnį pabarstykite druska, pipirais ir kapotais žalumynais. Dėliokite kitą sluoksnį, ir vėl barstykite druska, pipirais ir žalumynais. Pabaigoje pašlakstykite aliejumi ir pašaukite kepti. Kepkite 45 minutes, arba kol daržovės suminkštės.
3. Kol daržovės kepa, pasigaminkite skrudintus bazilikus. Į nedidelį puodą įpilkite aliejaus tiek, kad jo būtų maždaug 2 cm nuo dugno. Įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Pasiruoškite didelę lėkštę, ant jos ištieskite popierinio rankšluosčio skiautę. Kai aliejus jau bus įkaitęs, labai atsargiai įdėkite kelis baziliko lapelius (dėkite po vieną!), saugodamiesi, kad neapdegintų spirgantis aliejus. Bazilikas yra drėgnas lapas, todėl aliejus tikrai spirgės ir šaudys. Per sekundę baziliko lapas taps traškus ir auksinis, tada iškart jį traukite iš puodo (geriausia naudokite sietelį) ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Pabarstykite lapelius druska.
4. Kai apkepas iškeps, prieš patiekdami pabarstykite jį skrudintais bazilikais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.