Čia tiks visos šviežios daržovės – pomidorai, paprikos, svogūnai, saliero stiebai, žalumynai... Idealu, jei turite žuvies (menkė man patinka labiausiai), užmeskite jos ant daržovių troškinio, šiek tiek „įkaskite“ giliau, uždenkite dangčiu ir patroškinkite, kol žuvis išvirs.
Neturite žuvies? Tą patį darykite su vištienos krūtinėlėm – rinkitės mažesnes (arba supjaustykite kepsneliais), pabarstykite druska ir pipirais ir leiskite uždengtame puode (keptuvėje) pasitroškinti pusiau panirusioms į daržovių masę, kol visiškai suminkštės ir liks sultingos.
Jei nepageidaujate nei žuvies, nei mėsos, valgykite šį troškinį vieną, su rieke traškaus batono arba su al dente makaronais!
Patiekite savo patiekalą su šviežiais agurkais, su ryžiais, pasta, duona ar bulvėmis – viskas čia tiks, ką bepagaminsite. Ach, kad ta daržovių šventė kuo ilgiau nesibaigtų...
Ingredientai:
- alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 2 morkos, susmulkintos;
- 2 salierų stiebai, susmulkinti;
- 1 pankolis, smulkiai supjaustytas;
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
- ½ stiklinės baltojo vyno;
- ½ paprikos, supjaustytos;
- 4 pomidorai, supjaustyti;
- 2 šaukštai pomidorų pastos;
- cukraus;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- žalumynų (bazilikų, čiobrelių, petražolių);
- juodųjų alyvuogių;
- 4 gabalėliai menkės filė (be odos) arba kitos mėgstamos baltos jūrinės žuvies;
- prancūziško batono (patiekimui).
Gaminimas:
1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus. Suberkite svogūnus, morkas, salierus ir pankolius bei kepinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišant, kol daržovės apkeps, suminkštės, truputį karamelizuosis. Suberkite česnakus ir dar šiek tiek pakepinkite.
2. Įpilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol visas skystis išgaruos. Sudėkite paprikas, pomidorus, pomidorų pastą, įberkite šaukštelį cukraus, šaukštelį druskos, pipirų (jei norisi aštriau – ir aitriųjų paprikų), ir kepinkite vis maišydami. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.
3. Kai pomidorai visiškai subliūkš ir visos kitos daržovės bus minkštos, sudėkite smulkintus prieskoninius žalumynus (kelis bazilikų lapus pasilikite patiekimui). Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties, saldumo. Suberkite juodąsiais alyvuoges ir dar keletą minučių pakepinkite.
4. Per tą laiką nuplaukite ir labai gerai nusausinkite menkę. Pabarstykite druska, pipirais iš visų pusių. Sudėkite žuvies gabalėlius į troškinį, įspauskite šiek tiek giliau, bet visiškai neuždenkite troškiniu. Uždenkite dangčiu ir patroškinkite apie 3-4 minutes arba kol žuvis bus pilnai iškepusi, bet liks sultinga.
5. Patiekite iškart su rieke šviežios bagetės (ar kitais mėgstamais priedais).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.