Jei gamindama kitus patiekalus aš mėgstu multitaskinti (daryti kelis darbus vienu metu), tai tik ne su kinų patiekalais... Čia nėra laiko pjaustyti daržoves, kol keptuvė kaista – viskas vyksta akimirksniu, privaloma visą darbą peiliu būti atlikus dar prieš pasukant viryklės rankenėlę, kuri įžiebia liepsną.
Pjaustant ingredientus kinų stir fry patiekalams irgi reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Daržovės turi būti panašaus dydžio ir jų nereikėtų pilnai iškepti (ištroškinti), verčiau palikti pusiau žalias. Plonytėms morkų juostelėms ar šparaginėms pupelėms, brokoliams ar svogūnams pakaks vos 2 minučių pabūti karštame wok’e.
Mėsa taip pat turi būti supjaustyta vienodais mažais gabalėliais, kad spėtų iškepti per 2–4 minutes. Dažniausiai pradžioje apkepinami visi iš eilės ingredientai, o paskiausia užpilamas padažas ir jam sušilus apkepintos daržovės sumetamos atgal į wok’ą, kad tuo padažu pasidengtų. Štai ir viskas!
Wok’as skirtas vienai, daugiausia 2, porcijom patiekalo paruošti, todėl nemėginkite didelės šeimos vakarienės gaminti vienu ypu!
Dar viena taisyklė – wok’as skirtas vienai, daugiausia 2, porcijom patiekalo paruoši (nelygu to wok’o dydis!). Todėl nemėginkite didelės šeimos vakarienės gaminti vienu ypu – verčiau tą darykite kiekvienam valgytojui atskirai. Antraip maistą ne skrudinsite, bet troškinsite, ir toli gražu negausite norimo rezultato.
Patiekalas, kurio receptu šiandien su jumis dalinuosi – iš kantoniečių repertuaro. Tai valgis, kurį kinai dažnai ruošia švęsdami savo Naujuosius Metus, mat čia yra daug simbolizmo. Drakonas (krevetės) ir feniksas (vištiena) simbolizuoja in ir jang susijungimą, vandenų, žemės ir oro visumą viename.
Nesistebėkite, kad padažas nebus labai aromatingas ar aitrus – toks ir turi būti originalus (ne adaptuotas europietiškam pageidavimui...) skonis. Tiesa, visada galite papildomai įsidėti aitresnių padažų ar įsipilti sojų padažo. O štai tinkamą šilkinio padažo konsistenciją lemia labai tikslios riebalų, skysčio ir krakmolo proporcijos.
Ingredientai:
- 6 krevetės, nuluptos;
- 2 vištų blauzdelės, be kaulo ir odos, supjaustytos mažais gabalėliais;
- ½ stiklinės aliejaus;
- 4 svogūno laiškai, supjaustyti 5 cm ilgio gabalėliais;
- ½ morkos, perpjautos pusiau ir supjaustytos plonomis riekelėmis;
- 1 stiklinė žirnelių ankščių;
- 5 plonos imbiero skiltelės.
marinatui:
- 1 kiaušinio baltymas;
- 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. kiniško Shaoxing vyno (jei neturite, pakeiskite japoniška sake).
padažui:
- 1 šaukštas Shaoxing vyno (jei neturite, pakeiskite japoniška sake);
- ½ stiklinės vištienos sultinio arba vandens;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. cukraus;
- ½ arbat. šaukt. krakmolo.
Gaminimas:
1. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus dubenėlyje.
2. Krevetes aštriu peiliu įpjaukite išilgai nugarinės dalies, pašalinkite vidinę žarną, o pačią krevetę išskleiskite prispausdami prie pjaustymo lentos paviršiaus, kad ji atsivertų tarsi knyga. Sudėkite krevetes ir vištieną į dubenėlį su marinatu ir palikite pastovėti apie 15 min.
3. Užvirkite 2 stiklines vandens dideliame wok’e ir įpilkite apie 1 šaukštą aliejaus. Suberkite svogūnus ir morkas ir virkite 2 minutes. Tada suberkite žirnelių ankštis ir dar pavirkite minutę. Išgriebkite visas daržoves iš wok’o kiaurasamčiu ir atidėkite į šalį.
4. Vandenį išpilkite, wok’ą grąžinkite ant ugnies ir palaukite, kol jis visiškai išdžius. Supilkite likusį aliejų, suberkite imbierus ir sudėkite marinuotas krevetes bei vištieną, apkepinkite apie 3–4 minutes (gali prireikti kepinti dalimis, kad neperkrautumėt wok’o). Išimkite iš wok’o ir atidėkite į šalį, o riebalus iš jo išpilkite.
5. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir supilkite į karštą wok’ą, užvirkite. Sudėkite atgal vištieną su krevetėm bei daržoves, pakaitinkite kol padažas sutirštės, ir patiekite iškart.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.