Nidos receptas: figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“

Kai ateina laikas pasirinkti švenčių patiekalus, vieni nė iš tolo nenori žiūrėti į naujoves ir visuomet eina tuo pačiu, patikrintu keliu, o štai kiti atvirkščiai: ieško vis naujų skonių, naujų derinių, naujų patiekimo idėjų ir būdų, kaip nustebinti tuos, kurie susės prie stalo. Aš tikrai save priskiriu pastarųjų grupei, bet jokiais būdais nenuvertinu ir pirmųjų! 
Nida Degutienė ir jos keptos putpelės
Nida Degutienė ir jos keptos putpelės / Nidos Degutienės nuotr.

Putpelės mane sužavėjo dar keliaujant po Prancūziją. Miniatiūrinis paukštelis, kuris telpa į vyriškos rankos saują, atrodo, turės vien vaizdą, ir jokios mėsos pasistotinimui, tačiau anaiptol taip nėra! Tad tiems, kas šventes švęs mažesnėje kompanijoje, o ir tiems, ko negąsdina riebaluotos rankos ir kauliukų dorojimas, šis patiekalas tikrai patiks.

Keletas mano patarimų, kurie jums galėtų praversti:

  • Jums prireiks prancūziško brioche pyrago. Tačiau jei nepavyks tokio surasti, naudokite pynutės arba ciabatta riekes.
  • Putpelių ieškokite gerose mėsinėse – jas šiais laikais augina Lietuvos ūkininkai, tad gausite jų šviežutėlių. Beje, jei niekur nerasite putpelių, griebkite tuos mažyčius prancūziškus viščiukus – spatchcock.
  • Šiam receptui jums reikės aromatingo čatnio. Jei vasarą pasigaminote pomidorų džemo, tai jis čia kuo puikiausiai pasitarnaus. Jei apieškojote savo namų lentynas ir nieko panašaus į čatnį nerasite, užsukite į artimiausią prekybos cetrą ir griebkite kurį nors kokybišką pirktinį. Aš šiam receptui naudojau aviečių su apelsinais ir čili padažą, skonis tiko tobulai, o ir aviečių bei apelsinų derinys tiesiog sukurtas didžiosioms metų šventėms!
  • Taip pat jums reikės keleto juostelių bekono (šoninės). Prisipažinsiu, kad naudojau itališką, ne lietuvišką šoninę, nes taip plonai kaip italai aš lietuviškos produkcijos supjaustytos dar neužtikau. O pati be pjaustymo mašinos taip pat taip plonai nesusipjaustyčiau. Tad kai jau rinksitės, imkite gana riebią šoninę, geriausia persipynusią su raumenuko strijomis. Ji kepdama drėkins putpelės krūtinėlę, o iškepusi bus maloniai traški ir labai skani!

Visa kitka jūs arba turite arba be vargo įsigysite, jei tinkamai susiplanuosite ne tik šventinį meniu, bet ir laiką.

Nidos Degutienės nuotr. /Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“
Nidos Degutienės nuotr. /Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 putpelės (arba mažosios vištytės spatchcocks);
  • 3/4 stiklinės (240 g) mėgstamo čatnio, plius dar šiek tiek patiekimui;
  • 12-16 juostelių plonyčių bekono juostelių;
  • 4-6 riekelių (apie 2-3 cm storio) brioche pyrago;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus;
  • pundelis šalavijų.

figų ir žalumynų įdarui:

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 1/4 stiklinės (50 g) džiovintų figų, susmulkintų;
  • 1 šaukštas razinų;
  • 2 šaukštai džiovintų spanguolių;
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto;
  • 1/3 stiklinės susmulkintų šviežių petražolių;
  • 1/4 stiklinės susmullintų šalavijų lapų;
  • 2 šaukšteliai Dijon garstyčių;
  • apie 350-400 g brioche pyrago, suplėšyto gabalėliais;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

2. Pasigaminkite įdarą: nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, česnakus, figas, razinas ir džiovintas spanguoles, kol suminkštės (apie 4 min). Supilkite actą ir dar pakepinkite maišydami apie 2 minutes. Sudėkite šiuos apkepintus ingredientus į dubenį, sumaišykite su petražolėmis, šalavijais, garstyčiomis ir pyrago gabalėliais. Pagardinkite druska ir pipirais.

3. Į kiekvienos putpelės ertmę kimškite įdaro, paspausdami, kad kuo daugiau jo sutilptų. Tada maistine virvele suriškite putpelės kojas. Patepkite putpelę iš visų pusių čatniu ir apvyniokite keliais sluoksniais bekono juostelių, kad jos šiek tiek persidengtų (vienai putpelei prireiks 3-4, bet gal ir 5 juostelių, priklausomai, kokio jos pločio).

4. Brioche pyrago riekeles išdėliokite ant gilauss kepimo indo dugno. Šias riekeles patepkite čatniu. Ant jų guldykite paruoštas putpeles, krūtinėlėmis į viršų. Kepkite apie 45-50 minučių, kol putpelės visiškai iškeps (storiausioje vietoje temperatūra bus apie 70 °C). Jei matote, kad bekonas pernelyg sukepė ir ima svilti, o putpelės dar neiškepę, pridenkite švelniai aliuminio folijos lakštu.

5. Kol putpelės kepa, mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dalimis apkepinkite šalavijų lapus, kol jie taps traškūs (užtruksite apie 30 s). Pabarstykite iškepusias putpeles šalavijų lapais, grūstais pipirais ir patiekite su čatniu, kurį naudojote kepimui.

Nidos Degutienės nuotr. /Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“
Nidos Degutienės nuotr. /Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis